Anunțul demisiei a fost făcut într-o postare pe Facebook. Sorin Cîmpeanu nu precizează cum a luat decizia demisiei, ci trece în revistă principalele realizări ale mandatului său.
„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.
Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, se arată în postare.
PressOne a publicat, luni, un articol al jurnalistei Emilia Șercan în care arată cum, în 2006, Sorin Cîmpeanu și-ar fi însușit pentru propriul curs, pe care îl susținea la universitate, 13 capitole dintr-o lucrare apărută în 2000, scrise de doi alți autori, „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele”.
Emilia Șercan susține că tot ce a făcut ministrul Educației a fost să schimbe foarte puțin titlurile capitolelor. Cîmpeanu a modificat doar cinci cuvinte din totalul de 117 cât reprezintă titlurile lucrării - „Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor”.
Șercan scrie că ministrul „și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.
„Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă”, arată Emilia Șercan în articolul publicat în Pressone.
Acuzațiile de plagiat au declanșat o puternică reacție a opiniei publice. Sediul Ministerului Educației a fost pichetat în ultimele zile de mai mulți activiști și intelectuali.
Tot într-o postare pe Facebook, premierul Nicolae Ciucă, și el acuzat de plagiat, a anunțat că a acceptat demisia ministrului Cîmpeanu, dar că România are nevoie de stabilitate în domeniul Educației, așa că trebuie să găsească rapid un înlocuitor.
Sorin Cîmpeanu a ocupat portofoliul Educației prima dată în mandatul de premier al lui Victor Ponta, din 17 decembrie 2014. Un an mai târziu a fost prim-ministru interimar o dată cu demisia lui Victor Ponta ca urmare a protestelor care au urmat tragediei de la clubul Colectiv. A fost reînvestit în funcție după alegerile din 2020, în guvernul Florin Cîțu.