Linkuri accesibilitate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a demisionat


Ministrul și-a anunțat demisia joi seara printr-un mesaj pe rețelele de socializare.
Ministrul și-a anunțat demisia joi seara printr-un mesaj pe rețelele de socializare.

Demisia lui Sorin Cîmpeanu survine în urma scandalului de plagiat a unui curs universitar publicat de acesta. Dezvăluirile au fost făcute de ziarista Emilia Șercan și au atras o puternică reacție publică.

Anunțul demisiei a fost făcut într-o postare pe Facebook. Sorin Cîmpeanu nu precizează cum a luat decizia demisiei, ci trece în revistă principalele realizări ale mandatului său.

„Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.

Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine”, se arată în postare.

PressOne a publicat, luni, un articol al jurnalistei Emilia Șercan în care arată cum, în 2006, Sorin Cîmpeanu și-ar fi însușit pentru propriul curs, pe care îl susținea la universitate, 13 capitole dintr-o lucrare apărută în 2000, scrise de doi alți autori, „ca structură, ca text, ca imagini, ca date prezentate în tabele”.

Emilia Șercan susține că tot ce a făcut ministrul Educației a fost să schimbe foarte puțin titlurile capitolelor. Cîmpeanu a modificat doar cinci cuvinte din totalul de 117 cât reprezintă titlurile lucrării - „Irigații, desecări, combaterea eroziunii solului. Irigarea culturilor”.

Șercan scrie că ministrul „și-a însușit în mod fraudulos și paternitatea creației celor 13 capitole, trecându-se drept autor al respectivelor secțiuni din cursul universitar”.

„Numele autorilor originali a fost înlocuit cu numele actualului ministru al Educației în ediția din 2006 în care am descoperit plagiatul, dar și într-o variantă ulterioară, din 2009, publicată în aceeași formă”, arată Emilia Șercan în articolul publicat în Pressone.

Acuzațiile de plagiat au declanșat o puternică reacție a opiniei publice. Sediul Ministerului Educației a fost pichetat în ultimele zile de mai mulți activiști și intelectuali.

Actori, regizori și membri ai societății civile au organizat proteste în ultimele zile prin care au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu.
Actori, regizori și membri ai societății civile au organizat proteste în ultimele zile prin care au cerut demisia lui Sorin Cîmpeanu.

Tot într-o postare pe Facebook, premierul Nicolae Ciucă, și el acuzat de plagiat, a anunțat că a acceptat demisia ministrului Cîmpeanu, dar că România are nevoie de stabilitate în domeniul Educației, așa că trebuie să găsească rapid un înlocuitor.

Sorin Cîmpeanu a ocupat portofoliul Educației prima dată în mandatul de premier al lui Victor Ponta, din 17 decembrie 2014. Un an mai târziu a fost prim-ministru interimar o dată cu demisia lui Victor Ponta ca urmare a protestelor care au urmat tragediei de la clubul Colectiv. A fost reînvestit în funcție după alegerile din 2020, în guvernul Florin Cîțu.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG