Linkuri accesibilitate

Demisionari din Pro România, Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu primesc funcții de conducere în PNL


Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu și-au câștigat posturile la PNL prin votul în favoarea instalării Guvernului Orban
Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu și-au câștigat posturile la PNL prin votul în favoarea instalării Guvernului Orban

Biroul Executiv al PNL a decis, luni, prin vot, să primească în partid mai mulți parlamentari care au demisionat în decembrie din Pro România, după neînțelegeri cu Victor Ponta legate de faptul că au votat pentru învestirea Guvernului Orban.

Este vorba de Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Mircea Banias, Damian Florea și Liviu Ioan Balint.

Am aprobat un protocol de înglobare, de integrare în PNL a tuturor celor care au fost alături de noi la învestirea Guvernului, care au fost alături de noi la moţiunea de cenzură şi care au decis să se alăture PNL. La nivel naţional, vor fi cooptaţi în structurile de conducere domnul rector Sorin Cîmpeanu şi cu domnul fost ministru al Agriculturii Daniel Constantin", a spus luni președintele PNL Ludovic Orban, după ședința Biroului Executiv.

Ludovic Orban a mai spus că cei primiți în PNL au ales să rămână alături de „partea sănătoasă a mediului politic şi nicidecum să rămână rătăciţi pe la uşile PSD, aşa cum sunt alţii".

16 politicieni au semnat o demisie colectivă din Pro România, pe 20 decembrie 2019, și au anunțat că vor să se implice „într-un proiect de reformare a societății românești”.

Demisionarii au susținut atunci că au creat Pro România în 2017, într-un moment dificil, și că s-au regăsit „pe deplin” în acest proiect. „Bunele intenții însă, uneori, nu sunt de ajuns. Este nevoie de ceva mai mult pentru ca, în timp, proiectele și strategiile pe care le propunem să prindă contur. Iar aici, dificultățile apar, de multe ori, acolo unde te aștepți mai puțin. (…) Inițial, proiectul Pro România a fost fundamentat pe o componentă ideologică de centru, însă am constatat o evoluție susținută spre o altă direcție, schimbându-se doctrina și idealurile. Reamintim faptul că, de când am intrat în politică, am fost adepții ideilor social-liberale, deoarece România are nevoie de politici și măsuri care să pună pe primul loc libertatea și drepturile cetățenilor, dar care includ totodată și aspectele sociale”, precizează cei 16 demisionari.

Le mulțumesc foștilor noștri colegi pentru tot ce am realizat împreună în ultimii ani în politică / le respectăm decizia de a se alătura PNL și sperăm să influențeze în bine actul de Guvernare - dar majoritatea covârșitoare a membrilor Echipei ProRomânia dorim să rămânem pe propriul nostru drum”, a reacționat în aceeași zi Victor Ponta pe contul de Facebook.

La începutul lunii decembrie, europarlamentarul Mihai Tudose și-a înaintat demisia la organizația Pro România din Brăila. „Motivele acestui act, și anume totalul dezacord cu deciziile conducerii centrale fiind de notorietate nu le mai detaliez”, a precizat, la acea vreme, Mihai Tudose.

Cu plecarea lui Daniel Constantin și a lui Sorin Câmpeanu, sau a celor care se pare că vor merge la PSD, cum este cazul lui Mihai Tudose, partidul lui Victor Ponta riscă dezmembrarea. Înființat în vara lui 2018, ProRomânia a adunat în special nemulțumiți din PSD, politicieni care s-au aflat în conflict cu Liviu Dragnea. După mișcările politice din vara lui 2019, Ponta a intrat în controversă cu proprii săi colegi din cauza unei politici confuze de alianțe, care a oscilat între PSD și PNL. Partidul condus de Victor Ponta a obținut 7% la alegerile europarlamentare și în jur de 10%, la alegerile prezidențiale, susținându-l pe actorul Mircea Diaconu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG