Linkuri accesibilitate

Analiză: Depozitele de echipamente militare ale Rusiei par a fi în pragul epuizării


Tancuri T-62 la Baza principală pentru rezerva de tancuri 111 din Halgaso, regiunea Habarovsk, în anul 2015.
Tancuri T-62 la Baza principală pentru rezerva de tancuri 111 din Halgaso, regiunea Habarovsk, în anul 2015.

Din 2026, Rusia ar putea rămâne fără tancurile sale relativ moderne și fără unele tipuri de blindate. Este concluzia analiștilor OSINT, care au folosit imagini de satelit pentru a urmări stocurile tot mai mici de echipamente militare din Rusia, de la începutul războiului din Ucraina și până în prezent.

Concluziile experților cu care a discutat Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere, sunt puțin optimiste pentru conducerea Ministerului rus al Apărării: chiar dacă Moscova încearcă să crească producția de vehicule noi și să accelereze ritmul de reparare a celor avariate în timpul luptelor, stocurile sunt pe sfârșite.

O nouă înregistrare publicată pe internet săptămâna trecută prezintă zeci de unități de echipamente militare rusești distruse de drone și artilerie care au fost aruncate în aer de mine.

Materialul video a fost postat de membri ai Brigăzii a 72-a mecanizată a Forțelor Armate Ucrainene și a fost filmat în apropiere de localitatea Uhledar, pe care forțele ruse au încercat să o atace din nou în ultimele zile.

Jurnalistul ucrainean Iuri Butusov a remarcat o particularitate a clipului video: acesta prezintă nu numai tancuri și vehicule blindate, ci și un număr mare de motociclete - câteva zeci.

Utilizarea vehiculelor ușoare neblindate are avantajele și dezavantajele sale pe linia frontului (acest lucru este valabil pentru ambele părți implicate în conflict), însă utilizarea tot mai frecventă a acestor vehicule scoate la iveală și o problemă în armata rusă: deficitul de vehicule blindate.

Creșterea considerabilă pe linia frontului a numărului de motociclete, buggy-uri și quad-uri cu patru roți nu este, însă, atât o consecință a ingeniozității militare, cât o măsură impusă de reducerea efectivului de vehicule blindate capabile să transporte infanteria către pozițiile inamice.

Acest lucru este confirmat, de altfel, și de datele publice, cum ar fi imaginile din satelit. Acestea din urmă permit monitorizarea aproape în timp real a bazelor rusești în care sunt depozitate tancuri, vehicule blindate și artilerie.

Monitorizările relevă că situația se înrăutățește de la o zi la alta, trupele rusești fiind aprovizionate actualmente cu echipament tot mai vechi, în timp ce în depozite sunt păstrate în principal vehiculele care au nevoie de reparații serioase înainte de a fi trimise pe front.

În martie 2023, un videoclip realizat de un martor a surprins un eșalon de T-54/55. Acestea sunt tancuri rusești a căror dezvoltare a început tocmai înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Folosirea lor astăzi s-ar putea explica prin faptul că aceste tancuri sunt mai ușor de reparat, și, respectiv, pot reveni mai rapid în lucru, spre deosebire de tancurile mai moderne, T-72 sau T-80, care sunt echipate cu componente electronice.

Ultimele „căruțe” MT-LB

„O cantitate semnificativă de echipamente a început să fie retrasă din depozite în vara anului 2022, când Rusia a realizat că o așteaptă un război de lungă durată și că trebuie să compenseze pierderile uriașe pentru a duce acest război de uzură”, afirmă într-un interviu pentru Radio Svoboda un analist OSINT care scrie pe rețeaua socială X sub pseudonimul @Jonpy99.

La fel ca alți experți care lucrează cu informații din surse deschise, el monitorizează evoluția lucrurilor la aproape 60 de baze rusești de depozitare a echipamentelor.

Imaginile din satelit impun însă anumite limite: în baza acestora nu poți stabili cantitatea de echipamente rămase în incintele bazelor, nici starea în care sunt acestea și gradul de adecvare pentru a fi trimise pe front.

„Unele baze sunt dotate cu garaje sau șoproane care pot adăposti mașini - în ele sau sub ele. Încercăm să evităm speculațiile pe această temă, cu privire la cât de multe sau puține ar fi”, afirmă la rândul său @HighMarsed, un alt utilizator al rețelei sociale X, care urmărește stocurile militare rusești din surse deschise începând cu august 2023.

O altă problemă identificată de acesta este că unele tipuri de echipamente nu pot fi deosebite în mod cert de altele.

„Este ușor să distingi un tanc de un BMP (vehicul de infanterie - n.r.) sau de diverse alte tipuri de sisteme de artilerie autopropulsate, dar este mult mai dificil să faci acest lucru în cazul artileriei remorcate. Nu este ușor nici să deosebești un tip de tanc de altul. Pe imaginile din satelit, puteți observa piese mari lipsă, cum ar fi tunul, motorul sau turela unui tanc, dar nu există nicio modalitate de a afla în ce stare se află garnitura internă a acestor vehicule”, completează @HighMarsed.

Ca exemplu elocvent al golirii depozitelor rusești de tancuri, vehicule blindate și artilerie, expertul aduce o bază militară din satul Lesnoi Gorodok, de lângă Cita („в/ч 55449”, pe imaginea de mai jos).

„În momentul în care a început războiul la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, acolo se aflau unități de mortiere, artilerie remorcată, artilerie autopropulsată. Acum, se mai văd doar camioane militare”, observă analistul.

Există o corelație între imaginea din satelit și știrile de pe front? Potrivit lui @Jonpy99, este o realitate incontestabilă.

„În unele cazuri, poți face previziuni cu privire la evoluțiile pe front, doar analizând situația din depozite. Dacă vedem, așadar, că majoritatea BMP-urilor bine conservate au dispărut din bazele militare, nu este de mirare că Rusia a început să apeleze la alte mijloace de transport”, spune el.

„Inițial, ei [rușii] au început să folosească BTR-uri (transportor blindat Bronetransportyor - n.r.) și MT-LB-uri (vehicul blindat multirol - n.r.), care nu sunt concepute pentru operațiuni de atac. Pe măsură ce pierderile au crescut, iar stocurile de echipamente gata de utilizare s-au redus, au încercat să folosească mijloace și mai puțin adecvate, cum ar fi quad-urile sau motocicletele.”

„La începutul războiului, Rusia avea probabil circa 2-3.000 de MT-LB în uz și alte aproximativ trei mii în depozite. Acestea au fost folosite intensiv în operațiuni de asalt, fapt care a dus la pierderi uriașe. Acum, cele mai multe dintre ele au dispărut din depozite”, mai spune @Jonpy99.

„Cred că, în curând, armata rusă va începe să folosească vechile blindate de recunoaștere și patrulare BTR-60/70, MT-LBu și chiar BRDM-2: încet, dar sigur, acestea apar tot mai des în statisticile săptămânale privind pierderile militare, deși înainte nu erau prezente. Imaginile de pe satelit confirmă și ele faptul că Rusia a început să scoată din depozit un număr mare de astfel de vehicule.”

MT-LB rusesc distrus în timpul ofensivei ucrainene din regiunea Harkov, septembrie 2022.
MT-LB rusesc distrus în timpul ofensivei ucrainene din regiunea Harkov, septembrie 2022.

Datele sumare privind numărul de vehicule din depozitele rusești, bazate pe imagini din satelit, arată că MT-LB-urile ar putea să dispară în curând din armata rusă: doar o cincime din cantitatea lor înregistrată înainte de război mai este păstrată azi în depozitele rusești.

Proiectul Oryx publică rapoarte periodice privind pierderile părților. Într-o conversație cu Radio Svoboda, voluntarul Jacob Janovski a precizat că raportul pierderilor de echipamente între Ucraina și Rusia, confirmat din surse deschise, este de aproximativ 1 la 2,7.

În cazul tancurilor, raportul este de 1 la 3,7, iar pentru vehiculele blindate de infanterie - de 1 la 4,4. Potrivit lui Ianovski, acest avantaj în favoarea armatei ucrainene se datorează în primul rând faptului că forțele armate ucrainene petrec cea mai mare parte a războiului în defensivă mai mult decât în ofensivă, iar pierderile umane și de echipamente sunt mai mici în apărare.

„În opinia mea, acest fenomen se datorează în principal faptului că ucrainenii sunt în defensivă pentru cea mai mare parte a războiului. Dar chiar și atunci când AFU a trecut la ofensivă, în vara anului 2023, pierderile ucrainenilor nu au fost la fel de mari ca cele ale rușilor în apărare”, mai spune voluntarul Oryx.

„Este doar o presupunere a mea, dar motivul ar putea consta în faptul că armata ucraineană se bazează mai mult pe infanterie, deoarece au mai puține resurse materiale și își dau seama că nu își pot permite să le cheltuie la fel de ușor ca și Rusia”, adaugă Jacob Ianovski.

El remarcă, totodată, că aliații occidentali ar putea furniza Ucrainei mult mai multe echipamente decât îi oferă în prezent, dar crede că de cele mai multe ori problema „se împotmolește în politică”.

Ahile și broasca țestoasă

Problema tancurilor prezintă un interes aparte pentru experți. Potrivit institutului britanic Royal United Services Institute (RUSI), până în februarie 2024, armata rusă mai avea la dispoziție puțin peste 2.000 de tancuri în stare de funcționare (înainte de război, această cifră era de peste 3.000).

Potrivit experților RUSI, industria rusă de apărare este capabilă să furnizeze armatei aproximativ 1.500 de tancuri pe an, inclusiv să le modernizeze pe cele vechi și să repare echipamentele deteriorate.

Acest lucru nu compensează însă pierderile de pe câmpul de luptă, care, potrivit informațiilor militare britanice, s-au ridicat la 2.600 de tancuri de la începutul invaziei la scară largă, iar potrivit datelor documentate ale Oryx, la peste 3.000.

În consecință, Rusia este nevoită să scoată din depozite vechile tancuri sovietice, care, pe lângă toate celelalte neajunsuri, de cele mai multe ori, necesită reparații suplimentare înainte de a fi trimise pe front.

Baza a 187-a destinată depozitării și reparării armelor și echipamentelor din Districtul Militar Central rusesc. Imagini din satelit comparate din datele de 31 august 2022 și 30 iunie 2024.

De altfel, și un alt analist care conduce un canal YouTube sub numele Covert Cabal a lucrat îndeaproape la acest subiect.

Într-un video recent, întemeiat pe o analiză a fotografiilor prin satelit ale bazelor de depozitare a echipamentelor militare rusești, expertul a ajuns la concluzia că, dacă intensitatea actuală a operațiunilor de luptă va continua, până la mijlocul anului 2026, armata rusă ar putea rămâne aproape fără tancurile uneia dintre cele mai uzuale serii: T-80. În prezent, armata rusă mai are aproximativ 500 de T-80.

Tanc T-80 capturat de forțele ucrainene de la armata rusă, direcția Bahmut, iunie 2023.
Tanc T-80 capturat de forțele ucrainene de la armata rusă, direcția Bahmut, iunie 2023.

Situația nu este mai bună în ceea ce privește tancurile din familia T-72, mai puțin moderne, dar mai puțin pretențioase în ceea ce privește întreținerea și utilizarea.

Încă de la mijlocul anului trecut, Rusia mai dispunea de mai puțin de 2.000 de astfel de tancuri, iar între timp aceste tancuri au dispărut practic din mai multe depozite rusești.

Acest lucru reiese, de altfel, și din datele privind pierderile Rusiei, potrivit cărora, la începutul războiului de amploare din Ucraina, tancurile din familia T-72 reprezentau până la 70% din pierderile tuturor tancurilor rusești. Acum, această cifră nu depășește 30%.

În ciuda acestui fapt, spune Covert Cabal într-un interviu pentru Radio Svoboda, Rusia ar putea să nu rămână niciodată fără tancuri - la fel ca Ahile, care nu putea ajunge niciodată din urmă țestoasa care se târăște în fața sa, conform unei aporii a filosofului grec antic Zenon din Eleea.

„Pe măsură ce Rusia pierde din ce în ce mai multe tancuri, ea le folosește tot mai puțin pe câmpul de luptă. Este adevărat, ziua în care tancurile «se vor epuiza complet» s-ar putea să nu vină niciodată”, spune Covert Cabal.

„Totuși, rămâne valabilă întrebarea: ce va face Rusia atunci când stocurile sale vor fi epuizate? Poate că va încerca să cumpere tancuri de la alte țări. Există baze mari de tancuri din perioada sovietică în Belarus și Kazahstan, de exemplu. Deși nu cred că aceste două țări vor dori să se implice în acest fel într-un război împotriva Ucrainei. China are și ea o mulțime de tancuri sovietice”, menționează el.

Analistul OSINT @Jonpy99 este de acord cu el:

„Rusia își adaptează tacticile la situația creată: folosește mai puține coloane blindate, recurge mai des la atacuri cu ajutorul valurilor de infanterie, fapt care duce la creșterea pierderilor de personal. Cu toate acestea, nu putem spune că într-o zi Rusia nu va mai avea deloc tancuri și alte echipamente, nu putem cel puțin pentru că ei continuă să le producă”.

„În plus, rușii au întotdeauna posibilitatea de a răscumpăra echipamente sovietice de la state prietene. Un lucru este cert: Rusia se bazează pe stocurile sovietice de armament din 1991, iar războiul cu Ucraina va pune capăt acestui lucru”.

Ce este OSINT

OSINT înseamnă „open source intelligence” (informații din surse deschise), care se referă la colectarea, analiza și diseminarea informațiilor din surse disponibile publicului despre o persoană, o companie sau despre un subiect anume.

Informațiile pot fi culese legal de pe internet, din presă sau de pe rețelele sociale.

Articol preluat de la Radio Svoboda, serviciul rusesc al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG