Linkuri accesibilitate

Deputatul AUR ales în Comisia SRI își menține afirmația că ucrainenii trebuie „urcați în dube și predați”


Georgel Badiu, deputat AUR, proaspăt membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI
Georgel Badiu, deputat AUR, proaspăt membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI

Georgel Badiu, deputatul AUR proaspăt ales în Comisia parlamentară pentru controlul Serviciului Român de Informații, își menține declarația de acum un an, potrivit căreia „toți ucrainenii de peste 18 ani aflați în România ar trebui urcați în dube și predați”. Șeful Comisiei SRI spune că partidele decid pe cine nominalizează în aceste comisii și nu se face niciun control.

Parlamentarul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Georgel Badiu, a fost ales de plenul reunit al Parlamentului, pe 25 iunie, membru în Comisia pentru controlul Serviciului Român de Informații.

Acesta a fost propus de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în martie 2024.

Deputatul a ajuns în atenția publică după ce a scris, pe Facebook, pe 20 iulie 2023, că „toți ucrainenii de peste 18 ani aflați în România ar trebui urcați în dube și predați la vama poliției de frontieră ucrainene pentru că sunt dezertori. Ni s-a acrit de bogătanii de la Kiev care au dat șpagă să fugă din țară în loc să fie încorporați, iar acum încasează ilegal bani de la statul român!”

L-am întrebat dacă își menține afirmațiile de acum un an.

„Lucrurile au fost interpretate cu intenție, au fost interpretate pe dos, pentru că s-a interpretat ca și cum ar fi o postare anti-Ucraina, pro-Putin [...] Cu certitudine sunt foarte mulți ucraineni tineri care nu au ce să caute în afara țării, ar trebui să participe activ la luptele respective împotriva agresorului rus și ar trebui să fie la acest moment cu arma în mână, pe front, nicidecum plimbându-se prin Europa și profitând de sprijinul pe care îl acordă țările europene refugiaților Ucrainei”, explică Badiu ce a vrut să spună în postarea din 2023.

Postarea deputatului AUR, Georgel Badiu, din 20 iulie 2023
Postarea deputatului AUR, Georgel Badiu, din 20 iulie 2023

Din același text rezultă că deputatul nu e de acord cu ajutorul dat Ucrainei și consideră că guvernul de la Kiev e inamicul României. La final, are și observații care pot fi considerate revizioniste.

„Orice risc asumat de statul român și implicit de poporul acesta pentru sprijinul acordat guvernului zelenschian trebuie compensat în mod corespunzător. Niciun TIR, indiferent că este încărcat cu armament, cu mâncare sau lenjerie intimă nu ar trebui să fie lăsat să aprovizioneze un guvern pentru care România reprezintă un inamic!

Rușii sunt răi si dușmănoși, dar nici cu ucrainenii nu îmi este rușine. Cu ăștia trebuie să negociezi de pe poziții dominante, altfel te iau de fraier și te calcă în picioare. Nordul Bucovinei, ținutul Herța, sudul Basarabiei, cu populația aferentă, sunt de drept ale României. Nu uităm, nu iertăm!”, a scris anul trecut parlamentarul AUR.

La un an distanță, Georgel Badiu nu retractează niciun cuvânt. Insistă că a fost înțeles greșit.

„Vedeți dumneavoastră, chiar și acum, după meciul de fotbal dintre România și Ucraina, în care echipa națională de fotbal a României a câștigat, unii dintre ucraineni ne-au jignit pe Facebook, ne-au făcut țigani, ne-au făcut în toate felurile.

Există o mare problemă atunci când discutăm de poziția majorității românilor vizavi de guvernul de la Kiev, pentru că sunt mult prea multe măsuri antiromânești, ca să le zic așa, luate de guvernul de la Kiev și discutăm aici de închiderea școlilor, închiderea bisericilor și nimeni nu poate să treacă cu vederea așa ceva”, crede deputatul AUR.

Ce spune șeful Comisiei SRI din Parlament despre alegerea lui Badiu

Președintele Comisiei pentru controlul Serviciului Român de Informații spune că parlamentarii aleși în acest for nu sunt nici verificați și nici nu poate cineva impune unui partid ce nominalizări face.

Ioan Chirteș, senator PNL de Mureș și președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI
Ioan Chirteș, senator PNL de Mureș și președintele Comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI

„Fiecare grup parlamentar își asumă nominalizările pentru fiecare comisie. Nu există procedură de verificare a membrilor acestor comisii. Suntem totuși parlamentari. Suntem comisii civile, nu trebuie să fim verificați ca un ofițer activ sau un ofițer sub acoperire. Nu este nicio interdicție. Domnul Badiu trebuie să-și asume declarațiile.”

Ioan Chirteș nu e de acord cu afirmațiile de anul trecut ale deputatului Badiu.

„Sunt declarații într-adevăr care care nu converg cu atitudinea majorității membrilor comisiei. Însă, repet, nu există verificări suplimentare pentru a face parte din această comisie de control. Atâta timp cât parlamentarul își poate desfășura activitatea în Parlament, el poate să-și desfășoare activitatea în orice comisie. Este o asumare a grupului parlamentar care l-a desemnat în acea comisie”, a subliniat senatorul PNL care conduce Comisia pentru controlul SRI.

Înainte de Badiu, reprezentantul AUR în Comisia SRI a fost Dorel Acatrinei. Acesta a terminat Liceul Sportiv din Suceava și are un certificat de competență profesională pentru transportul rutier de mărfuri. A fost șofer și apoi „CEO” la o firmă auto.

Cine este cel mai proaspăt membru al Comisiei parlamentare pentru controlul SRI

Georgel Badiu este deputat de Vrancea, membru în alte trei comisii din Camera Deputaților – juridică, apărare și cercetarea abuzurilor.

A fost membru în Comisia parlamentară specială pentru controlul activităţii Serviciului de Informaţii Externe din iunie până în decembrie 2022.

„Sincer, am suferit o cruntă dezamăgire pentru că acea comisie este ținută la distanță și nu are absolut nici cea mai mică putere de a supraveghea ceva”, declară Badiu.

Badiu face parte și din Comisia specială comună de control parlamentar specializat al Europol.

Este membru în trei grupuri de prietenie – cu Guineea, Senegal și Olanda.

Între 2009 și 2017 a fost șeful Centrului de Reținere și Arest Preventiv al Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Vrancea. Apoi a ieșit la pensie, la 49 de ani. Are o pensie specială de 9.343 de lei pe lună, potrivit declarației de avere.

Între 2005 și 2009 a fost șeful Serviciului de Cercetări Penale din IPJ Vrancea.

A fost polițist din 1994 până în 2017.

A terminat Liceul Economic, la Focșani, și este licențiat în Științe Juridice, la Academia de Poliţie „Al. I. Cuza” Bucureşti, Facultatea de Drept.

A studiat siguranța circulației rutiere la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi.

Deputatul Badiu a împrumutat AUR cu o sumă considerabilă

Din declarația de avere depusă pe 12 iunie 2024 reiese că deputatul a împrumutat AUR pentru campania electorală pentru locale și europarlamentare cu 215.000 de lei, adică 43.000 de euro. Badiu a fost candidatul AUR la șefia Consiliului Județean Vrancea, dar nu a câștigat.

Împrumutul apare în prima declarație de avere din mai 2024, dar suma pare să fie greșită – 2.150.000 de lei, adică 430 de mii de euro. Pe 12 iunie apare o altă declarație rectificativă, cu suma de 215.000 de lei.

„Este vorba de contribuția electorală a fiecărui candidat pentru toate cheltuielile din campania electorală. E nevoie de promovare pe Facebook, e nevoie de pliante, de afișe, de ziare. Sunt cheltuieli inerente”, explică Badiu pentru Europa Liberă.

El spune că, dacă Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) va decide că toate cheltuielile sunt legitime, își va primi banii înapoi de la stat, așa cum prevede legea.

Deputatul are următoarele venituri:

  • 162.337 de lei este indemnizația anuală de parlamentar;
  • 112.116 pensia de serviciu;
  • 5.952 indemnizația pentru dizabilități.

În total, 280.405 lei venit anual, adică 56.081 de euro. Aproape 5.000 de euro venit lunar.

Comisia SRI, activitate puțină și o mare incertitudine: controlează cu adevărat serviciile?

Europa Liberă a scris recent despre activitatea Comisiei SRI și despre întrebarea dacă parlamentarii au un control real asupra serviciilor de informații.

Din cercetarea jurnalistică a rezultat că activitatea comisiei e destul de restrânsă, iar documentele care țin de activitatea SRI sunt secrete în mare parte.

De exemplu, la secțiunea comunicate, ultimul a fost trimis pe 8 noiembrie 2023, când a fost audiată conducerea SRI.

În rest, Comisia a dat:

Și tot Comisia dezbate și aprobă rapoartele de activitate ale SRI. Acestea rămân secrete pentru totdeauna, iar conținutul lor este cunoscut doar de membrii Comisiei speciale.

Ei întocmesc un raport care este citit în plenul Parlamentului, după care deputații și senatorii votează documentul comisiei și nu bilanțul propriu-zis al SRI, fără să cunoască vreodată conținutul acestuia din urmă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG