Linkuri accesibilitate

Lovitură de teatru. Deputații puterii din Comisia Juridică au eliminat pragul pentru abuz în serviciu. Ar putea fi un măr otrăvit


Comisia Juridică, Camera Deputaților
Comisia Juridică, Camera Deputaților

Deputații din Comisia Juridică au eliminat toate prevederile controversate din Codul Penal și Codul de Procedură Penală. Nu mai există prag pentru abuz în serviciu, iar interceptările SRI pot fi folosite pentru fapte de corupție. Votul final va fi dat în plen. Există risc de neconstituționalitate.

Deputații PSD, PNL și UDMR au făcut o piruetă la 180 de grade, pe ultima sută de metri a ședinței Comisiei Juridice, și au eliminat controversatul prag pentru abuz în serviciu. Acum nu mai există nici prag de 250.000 de lei, adică 50.000 de euro, nici cel de 9.000 de lei, convenit azi de liderii Coaliției.

În plus, au eliminat și ultima prevedere criticată, cea care scoatea infracțiunile de corupție și pe cele asimilate corupției din înregistrările făcute de Serviciul Român de Informații pe mandat de siguranță națională.

Potrivit G4Media, răsturnarea de situație a venit la finalul ședinței Comisiei Juridice, aproape de ora 18, în timpul unei scurte pauze, în care Laura Vicol, președintele Comisiei, de la PSD, a fost chemată de urgență în birou.

Aceasta a venit cu propunerea ca votul să se dea pentru forma trimisă Parlamentului de Guvern, care nu prevedea niciuna dintre măsurile controversate și criticate adoptate în Senat și apoi în Camera Deputaților, în timpul dezbaterilor de marți după-amiaza, din Comisia Juridică.

Ar putea fi însă un măr otrăvit pentru că legile care au o formă radical diferită în varianta rezultată din camera decizională față de prima cameră sesizată pică testul de constituționalitate. Iar senatorii au votat să existe un prag în privința abuzului în serviciu. În forma de acum, legea nu ar avea niciun prag. În plus, decizia CCR prevede clar că trebuie să existe un prag, chiar dacă judecătorii nu au spus cât trebuie să fie acesta.

„Supun la vot eliminarea tuturor amendamentelor votate în Senat. Circarii afară, vă rog. Un vot împotrivă, două abţineri. Cu majoritate au fost eliminate toate amendamentele”, a decretat Laura Vicol, fără să dea niciun moment deputaților să se dezmeticească.

Vicol a continuat: „Coaliţia de guvernare îşi retrage toate amendamentele depuse şi vom vota eliminarea tuturor amendamentelor de la Senat, inclusiv acel prag stabilit. Adoptat, cu două abţineri. Propun un raport de adoptare pentru forma venită de la Guvern, cu amendamentele respinse sau eliminate votate astăzi. Adoptat, cu patru abţineri. Pentru infracţiunea de abuz în serviciu nu mai există prag. A fost eliminat amendamentul votat la Senat, pentru că aceasta era problema societăţii civile. Aşa că am respectat solicitarea”, a declarat Laura Vicol, în şedinţa Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, potrivit news.ro

Fostul ministru al Justiției, de la USR, Stelian Ion, a protestat.

„Care toate amendamentele eliminate? Vrem să le vedem. Aşa ceva nu am văzut în atâţia ani de zile. Mi se pare inacceptabil că se aruncă în derizoriu un proiect foarte important. Parlamentul arată o incompetenţă crasă. Am muncit ca proştii până la ora asta”, s-a plâns fără succes fostul ministru.

Ulterior, șefa Comisiei Juridice, deputatul PSD Laura Vicol, a explicat decizia fără precedent.

„S-a considerat că forma venită de la Guvern este cea mai bună. Am fost sunată de absolut toţi reprezentanţii Guvernului care au solicitat să rămână în vigoare forma venită de la Guvern. PSD mereu ascultă de vocea societăţii civile”, relatează news.ro.

Liderul REPER, Dacian Cioloș, a transmis un mesaj Coaliției, ulterior votului din Comisia Juridică.

„PSD, PNL și UDMR joacă democrația la ruletă”, acuză Ciolos.

„Stabilitatea guvernamentală atât de lăudată de președintele Iohannis pare să fie garantată, de fapt, de distrugerea justiției. Patroni de duty-free vorbesc despre miniștri ca despre protectori mafioți. În Parlament, indivizi care n-au nimic de-a face cu politica pentru oameni scot repede la înaintare toate mizeriile cu care își protejează interesele. (...) Complicitatea liberalilor nu este scuzabilă în niciun fel și prin girarea acestor ticăloșii politice PNL se va prăbuși iremediabil, chiar înainte de PSD, mult mai atent la jocul politic”, a transmis liderul REPER.

  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG