Linkuri accesibilitate

Conducerea IGPR despre întâlnirea cu interlopii: Erau așteptate 3.000 de persoane, cu risc de infecție. Am protejat populația


Romania- Bogdan Despescu

Conducerea Poliției Române spune că șefii poliției s-au întâlnit cu interlopii pentru a se asigura că populația nu va fi în pericol odată cu desciderea în stradă, la ritualul de înmormântare, a peste 3.000 de persoane care participau la înmormântarea șefului unuia din clanurile interlope.

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul de Interne, nu a lămurit, în explicațiile sale publice solicitate de președintele Klaus Iohannis, de ce întâlnirea șefilor din Poliție cu liderii clanului interlop a avut loc în biserică, și nu la un sediu al Poliției Române.

Liderul clanului Duduianu, Florin Mototolea, zis Emi Pian, a fost înjunghiat mortal în dimineaţa zilei de 4 august, într-un conflict izbucnit la finalul unei partide de barbut.

Trupul său a fost ținut o săptămână în casa familiei, timp în care sute de oameni au venit la priveghi fără a respecta normele sanitare. Mai mult, polițiștii au fost puși de șefii lor să păzească domiciliul celui decedat din stradă, totul culminând cu descinderea șefilor poliției acasă la Duduieni, noaptea, pe ascuns, pentru a negocia respectarea regulilor sanitare, conferind astfel putere și autoritate clanului de interlopi.

În urmă cu o zi, la solicitarea presei, președintele Klaus Iohannis a cerut Ministerului de Interne explicații publice despre întâlnirea șefilor Poliției Române cu membri ai clanului Duduianu, înainte de înmormântarea fostului lider al grupării.

Adevărul a publicat imagini, de pe camerele de supraveghere stradale, care confirmă faptul că ofiţeri de rang înalt din Poliţia Română s-au întâlnit cu Elvis Pian şi reprezentanţii Clanului Duduianu în noaptea de 8 spre 9 august, pentru a negocia condiţiile de înmormântare a lui Emi Pian.

Interlopul mort era depus de trei zile la domiciliu, nu la o capelă, aşa cum prevede legea şi, în plus, toate normele de protecţie anti-COVID-19 erau încălcate de Duduienii care îşi plângeau liderul.

Ulterior, Elvias Pian, fratele lui Emi Pian, a susținut că a avut o întâlnire, în noaptea de 8 spre 9 august, într-o biserică din București, cu şeful Poliţiei Române, Liviu Vasilescu, cu şeful Poliţiei Sector 5, Cătălin Păştin, şi cu şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, pentru a negocia condițiile de înmormântare. Imaginile publicate de cotidianul central confirmă cele susținute de fratele celui decedat.

Principalele declarații ale șefilor Poliției Române:

Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, fost șef al Poliției Române

 • Evenimentul din București a fost permanent monitorizat pentru a preveni incidente grave;
 • Era pusă în pericol sănătaea persoanelor, existau date că la procesiunea din 9 august erau așteptate 9.000 de persoane;
 • Exista riscul răspândirii infecției, dar și al unor acte de violență;
 • În acea săptămână au fost organizate mai mute acțiuni la nivel național;
 • Nu fugim de responsabilitate;
 • Din păcate, sâmbătă, 8 august nu am putut continua în același mod activitățile, instanța respingând prropunerile pentru 33 de percheziții;
 • În acest context, am cerut devansarea funereliilor și am cerut sprijin Bisericii;
 • Modul în care ne-am îndeplinit acțiunea a fost asumat;
 • În nicio clipă Poliția nu a negociat siguranța populației și nici aplicarea legii, cu nicio persoană;
 • Nu fugim de responsabilitate. Dimpotrivă, încercăm să fim raționali;
 • Vă asigurăm că MAI va continua acțiunile de destructurare a grupărilor infracționale.

Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române:

 • A fost o acțiune oficială a Poliției Române. Nu am avut alte victime și nici scandal în stradă, care ar fi făcut mult rău României
 • Am făcut un demers absolut legal, ca să rezolvăm lucrurile, exact în momentul cu eficiență maximă, pentru a proteja populația
 • Primele arme pe care le folosim sunt prevenirea, nu direct pistolul
 • Nu am negociat și nu voi negocia siguranța cetățeanului

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, de jurnaliștii prezenți la conferința de presă de la Cotroceni dacă le-a cerut vreo explicație șefilor Poliției Române despre întâlnirea avută cu șefii interlopilor, pentru discuții privind înmormântarea unuia dintre ei.

Iohannis a spus că nu este rolul să dea aceste explicații plasând responsabilitatea lor chiar către cei care au negociat cu interlopii respectarea legii pandemiei.

„Am cerut explicații Ministerul Afacerilor Interne cu mult timp înainte să se publice aceste lucruri. Am primit explicațiile respective, dar nu cred că este rolul meu să explic în detaliu ce s-a întâmplat acolo și consider că este nevoie de explicații clare, publice, din partea șefilor din Ministerul Afacerilor Interne (...) Le voi solicita să vă explice public despre ce a fost vorba”, a spus Klaus Iohannis.

 • 16x9 Image

  Dora Vulcan

  Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG