Ministerul Apărării spune că este „o nouă încercare de dezinformare pornită de canalele de propagandă asociate Federației Ruse”, făcând referire la „așa-zise «surse» neidentificate” într-o postare de pe platforma rusă Telegram, în care se pretinde că avioanele F-16 ar decola de pe aerodromurile românești.
Conform acestor mesaje, misiunile de zbor ar fi fost executate săptămâna trecută de aeronave F-16 în spațiul aerian ucrainean, în regiunea Odesa.
„Este cât se poate de clar că sursele imaginare ale propagandei ruse transmit informații false. Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române execută misiuni de instruire și de Poliție Aeriană exclusiv în spațiul aerian național, cu respectarea strictă a regulilor stabilite de legislația internațională”, precizează MApN într-un comunicat.
Ministerul mai spune că intenția de dezinformare ar putea avea legătură cu summitul NATO de la Washington de săptămâna trecută, unde aliații au adoptat decizii importante pentru ca Ucraina să se apere împotriva „războiului de agresiune, ilegal și nejustificat declanșat împotriva sa de Federația Rusă”.
Potrivit autorităților române, o informație falsă asemănătoare a fost lansată pe canalele de Telegram și luna trecută, precum și la începutul acestui an.
Piloții ucraineni vor fi instruiți la Fetești
Pe de altă parte, România a anunțat de mai multe ori că sprijină Ucraina să se apere împotriva Rusiei, inclusiv cu punerea la dispoziție a Centrului de Instruire de la Fetești - inaugurat anul trecut în noiembrie.
Inclusiv luna trecută, în contextul altor dezmințiri, Ministerul român al Apărării transmitea că aeronavele F-16 transferate din Olanda la Baza 86 Aeriană Borcea sunt folosite pentru instrucția piloților militari români, nu a celor ucraineni.
O lună mai târziu, piloții ucraineni nu au ajuns încă la centrul de la Fetești -ei urmează în prezent pregătirile de specialitate și cursurile de limbă specifice necesare manevrării avioanelor F-16, potrivit informațiilor Europa Liberă.
Centrul de la Fetești are ca rol principal formarea de noi piloți pentru Forțele Aeriane Române, care să fie repartizați în cele două escadrile formate prin achiziționarea a încă 32 de avioane F-16 din Norvegia.
De asemenea, prin același acord cu compania americană Lockheed Martin, piloții români deja formați vor învăța noi calificări.
Deocamdată este neclar când vor începe antrenamentele și câți piloți ucraineni vor fi instruiți în România pe aeronave de luptă F-16. Numărul lor depinde de selecția părții ucrainene, în funcție de condițiile medicale, tehnice și competențele lingvistice ale acestora.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.