O serie de înregistrări scurse dintr-o campanie rusă de dezinformare dezvăluie modul în care Moscova a încercat să discrediteze Ucraina și guvernele occidentale care o sprijină. Aceeași campanie a avut ca scop creșterea sprijinului pentru partidele politice de extremă dreaptă din Uniunea Europeană.
Documentele obținute de un consorțiu de instituții media europene și împărtășite cu Schemes, redacția de investigații a Serviciului ucrainean al RFE/RL, evidențiază operațiunile interne ale Social Design Agency, o companie cu sediul la Moscova care, potrivit Statelor Unite, a condus campania de propagandă la comanda Kremlinului.
Campania a inclus o combinație diversă de meme-uri, videoclipuri și documente guvernamentale falsificate, precum și o rețea de site-uri web care imitau instituții de presă legitime din întreaga Europă pentru a disemina știri false menite să submineze sprijinul occidental pentru Ucraina după invazia la scară largă a Rusiei în februarie 2022.
Înregistrările arată că un meme care îl denigrează pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a fost distribuit pe X de către proprietarul miliardar, Elon Musk, și care a adunat 86.000 de distribuiri, a fost o creație a Social Design Agency.
Documentele divulgate, dintre care unele au fost făcute publice luna aceasta ca parte a unei anchete penale din SUA, au fost obținute pentru prima dată de publicațiile germane Sueddeutsche Zeitung, NDR și WDR, care au împărtășit apoi documentele cu Schemes și alte câteva organizații de presă.
Documentele au fost divulgate de o sursă anonimă care a declarat reporterilor că Social Design Agency (Agenția de Design Social) a fost piratată.
Social Design Agency este condusă de Ilya Gambashidze, care a fost sancționat de SUA împreună cu compania și asociații săi în luna martie pentru operațiunea de dezinformarea denumită „Doppelganger”.
Ilya Gambashidze nu a răspuns la solicitările de comentarii până la publicarea articolului.
Autoritățile americane, care au confiscat 32 de domenii de internet legate de Doppelganger la începutul acestei luni, au declarat că efortul a fost supravegheat de Serghei Kiriyenko, un înalt oficial de la Kremlin și confident al președintelui Vladimir Putin.
Într-o prezentare video inclusă printre înregistrările divulgate, Gambashidze se adresează publicului virtual purtând un hanorac pe care scrie „trupele ideologice ruse” și „comandant al forțelor speciale”.
Potrivit prezentării video, echipa lui Gambashidze a produs 39.899 de forme de conținut din ianuarie până în aprilie anul acesta, dintre care peste 30.000 de „postări”, mai mult de 4.600 de videoclipuri și meme-uri video și aproximativ 1.500 de articole.
Printre acestea se numără o poveste falsă făcută să pară că a fost publicată de ziarul german Bild, care susține că refugiații ucraineni din Germania, în timp ce încercau să ardă un steag rusesc, au dat foc casei germanilor care le-au oferit adăpost.
Operațiunea de manipulare a produs, de asemenea, documente guvernamentale ucrainene falsificate, inclusiv un ordin fals pretins emis de comandantul militar al țării, general-colonelul Oleksandr Syrskiy, care echivala capitularea militarilor ucraineni cu trădarea.
Scopul declarat al falsificării, conform înregistrărilor divulgate, a fost „discreditarea conducerii politico-militare a Ucrainei și demoralizarea forțelor armate”.
Operațiunea de influență a vizat, de asemenea, peisajul politic al Europei, inclusiv alegerile pentru Parlamentul European din iunie, cu scopul de a ajuta forțele de extremă dreapta care ar promova narațiuni pro-ruse, arată înregistrările divulgate.
Un document scurs sugerează „desfășurarea unei contra-campanii complexe împotriva globaliștilor liberali, a platformei lor și a reprezentanților proeminenți”, inclusiv a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu un accent principal pe Germania, Franța, Spania, Italia și Polonia.
Planul a inclus eforturi de a-i descrie pe „liberali și globaliști” ca fiind promotori ai fricii, inclusiv cu privire la un posibil atac al Rusiei asupra UE; de a prezenta sprijinul pentru drepturile LGBT ca fiind în detrimentul sănătății mintale a copiilor; de a alimenta nemulțumirea cu privire la inflația ridicată și șomajul; și de a-i acuza pe „globaliștii UE” că încearcă să transforme Europa într-un „lagăr militar totalitar... precum Ucraina”.
Înregistrările arată, de asemenea, că operațiunea de influență rusă a urmărit să stimuleze electoral partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) din Germania și al partidului de dreapta Uniunea Națională (Rassemblement National – RN) al lui Marine Le Pen, în Franța.
Unul dintre obiectivele declarate a fost acela de a face ca mai mult de jumătate dintre cetățenii germani „să nu fie dispuși să își sacrifice bunăstarea de dragul înfrângerii Rusiei” și să promoveze ideea că Statele Unite folosesc Germania într-un război economic și hibrid împotriva Rusiei.
De asemenea, operațiunea a bombardat instituțiile de stat și mass-media ucrainene cu comentarii prin intermediul unei rețele bot online care a produs aproape 34 de milioane de comentarii din ianuarie până în aprilie, conform altui document intern al „Agenției pentru Design Social”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.