Linkuri accesibilitate

Noi dezvăluiri despre execuțiile din 2017 din Cecenia


Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat-cheie al lui Vladimir Putin
Liderul cecen Ramzan Kadîrov, un aliat-cheie al lui Vladimir Putin

Documente oficiale publicate, luni, de ziarul Novaya Gazeta ar dovedi, potrivit jurnaliștilor din Moscova, că mulți dintre cei care se presupune că au fost uciși în execuții petrecute în afara cadrului legislativ în Cecenia, în 2017, fuseseră reținuți de poliția locală.

Novaya Gazeta relata, în 2017, că 27 de persoane reținute fuseseră executate fără existența vreunui proces. Autoritățile din Cecenia au negat că persoanele vizate ar fi fost vreodată arestate, iar o Comisie de Investigație a refuzat solicitarea jurnaliștilor de a ancheta cazul.

Republica din Caucazul de Nord e controlată de Ramzan Kadîrov, un aliat-cheie al președintelui Rusiei, Vladimir Putin, iar forțele sale de ordine sunt acuzate de încălcări grosolane ale drepturilor omului inclusiv de răpiri, tortură și ucideri.

Citând documentele pe care spune că le-a obținut de la Ministerul cecen de interne, Novaya Gazeta relatează acum că cele 27 de persoane au fost reținute în timpul unei operațiuni speciale organizate după un atac asupra unor forțe de poliție din Groznîi, petrecut în decembrie 2016.

În aprilie 2017, Novaya Gazeta a predat în mod oficial Comisiei de Investigație lista cu numele celor 27 de persoane despre care spune că au fost executate, dar și numele a altor trei persoane care, potrivit jurnaliștilor, au fost ucise în februarie 2017 în timpul unei operațiuni împotriva homosexualilor din Cecenia.

Anchetatorii au confirmat decesul a doar patru persoane incluse în listă, iar despre altele două au spus că ar fi în viață. Ulterior, Novaya Gazeta a afirmat că acestea două ar fi fost, într-adevăr, doar frații celor executați.

Novaya Gazeta afirma și că unele dintre persoanele reținute în Cecenia în ianuarie 2017 ar fi fost obligate de forțele de ordine locale să depună, în timp ce erau filmate, un jurământ de credință și apoi să se dezică de Statul Islamic. Înregistrarea ar fi fost folosită ulterior pentru a-i descrie drept teroriști.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG