Linkuri accesibilitate

Republica Moldova. Criza energetică din Transnistria se înrăutățește


O vedere nocturnă a Tiraspolului, surprinsă din geamul unui apartament din oraș.
O vedere nocturnă a Tiraspolului, surprinsă din geamul unui apartament din oraș.

La cinci zile de la oprirea livrărilor de gaze de către concernul rus Gazprom, situația se agravează pe malul stâng al Nistrului. Lipsa gazelor și deficitul de energie electrică adâncesc criza social-economică din regiune.

Majoritatea celor mai mari întreprinderi din Transnistria – regiunea separatistă din estul R. Moldova – și-au sistat activitatea, potrivit autorităților de facto din stânga Nistrului.

Una dintre cele mai mari întreprinderi și unul dintre cei mai mari contribuabili ai regiunii – Uzina metalurgică de la Rîbnița – și-a sistat activitatea. Mai bine de două mii de angajați au fost trimiși în concedii forțate. Tot la Rîbnița, Combinatul de panificație, care producea câte 2 tone de pâine în 24 de ore, și-a trimis angajații în concedii forțate, cu păstrarea a 2/3 din salarii.

Locuințele cetățenilor sunt debranșate sistematic de la rețeaua electrică. În unele locuințe temperatura aerului este de 10 grade, iar rețelele electrice interne din blocuri nu rezistă, atunci când oamenii încearcă să se încălzească cu reșouri. Apă caldă nu se mai dă.

Pentru duminică, 5 ianuarie, sunt planificate întreruperi de curent pentru patru ore. Autoritățile au decis, în scopul economisirii energiei, să renunțe la iluminatul public stradal.

În dimineața zilei de 4 ianuarie, în regiune au fost înregistrate în jur de 160 de deconectări de avarie de la rețeaua electrică, cele mai multe fiind la Tiraspol (23), Bender (30), raioanele Slobozia (31) și Dubăsari (36).

Afectate au fost și localități aflate sub jurisdicția Chișinăului, dar care depind energetic de Tiraspol. În Varnița, un sat cu aproximativ 5.000 de locuitori, situat în vecinătatea orașului Bender, au avut loc 30 de deconectări.

În lipsa gazelor, MGRES (Centrala de la Cuciurgan) funcționează pe cărbune, consumul zilnic fiind de 1.000 de tone. Estimările autorităților de la Chișinău arată că rezervele de cărbune vor ajunge aproximativ până la finele lunii ianuarie, o perioadă mai redusă decât cea de 50 de zile, anunțată anterior de pretinsele autorități din stânga Nistrului.

Guvernul de la Chișinău a anunțat că instituțiile de resort din dreapta Nistrului sunt pregătite să ofere sprijin oamenilor care vor avea nevoie de ajutor. Recent, Tiraspolul a refuzat oferta Chișinăului de a-i acorda ajutor și „suport tehnic” în achiziția de gaze pe piața europeană pentru malul stâng al Nistrului. Tiraspolul a spus că asta ar implica achiziționarea gazelor la prețuri „mai mari și instabile.”

Presa transnistreană scrie despre apariția problemelor privind aprovizionarea cu apă. Din cauza întreruperilor de curent, de pildă la Tighina/Bender presiunea în rețelele de apă scade, astfel că apa nu ajunge la etajele superioare.

La fel, pe rețelele de socializare circulă atenționarea despre apariția unor posibile probleme ce țin de calitatea Internetului și a semnalelor TV.

Instituțiile educaționale vor trece în regim de activitate online, dar nu este limpede cum se va asigura acest proces în situația întreruperilor de curent și a problemelor cu Internetul.

Autoritățile transnistrene au anunțat că au pregătit în jur de 6.000 de metri steri de lemn de foc inclusiv pentru categoriile social vulnerabile.

Europa Liberă România este pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG