Linkuri accesibilitate

Dezvăluirile „Europa Liberă”, confirmate de procurori. Parchetul General, dosar penal și zeci de percheziții în cazul fraudelor imobiliare


Blocul construit de Dumitru Dragomir pe malul lacului Herăstrău a fost ridicat pe un teren al Primăriei Capitalei.
Blocul construit de Dumitru Dragomir pe malul lacului Herăstrău a fost ridicat pe un teren al Primăriei Capitalei.

Terenul pe care D. Dragomir a construit un bloc în formă de „vapor” ar fi fost cumpărat de la o rețea de falsificatori de sentințe judecătorești. Europa Liberă a arătat, în urmă cu doi ani, cum a ajuns imobilul la Dragomir. Azi, după percheziții, 24 de persoane sunt aduse la poliție pentru audieri.

Procurorii Parchetului General au deschis dosar penal și au făcut zeci de percheziții la o grupare acuzată că falsifica hotărâri judecătorești, prejudiciul fiind de 6 milioane de euro.

Primăria Capitalei s-a constituit parte civilă după ce rețeaua celor acuzați de fals în acte ar fi vândut terenurile apartinând statului. Un astfel de teren este situat în Băneasa, pe malul lacului Herăstrău și pe el, Dumitru Dragomir, fost președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (FRF), a construit un imobil de lux.

Anchetatorii nu au reușit să demonstreze că Dragomir a știut că terenul pe care l-a cumpărat de la membri rețelei anchetate este al primăriei, el fiind considerat cumpărător de bună credință.

Prima sesizare

Despre acest caz Europa Liberă a relatat, pe larg, în urmă cu doi ani. Arătam atunci că, în baza unei sentințe judecătorești false, mai exact decizia 7932 din dosarul cu numărul 21958/1997 al Judecătoriei Sector 1, un anume Ion Grosu a obținut de la municipiul București un teren de 1.916 metri pătrați în Băneasa, pe malul lacului Herăstrău. Grosu ar fi cerut instanței să constate că are dreptul asupra terenului și că l-ar fi dobândit prin uzucapiune de 30 de ani. Totul se întâmpla în 2017.

Pe 27 aprilie 2018, Grosu autentifica la notarul public Alina Călborean, o convenție de dare în plată. Potrivit documentului înregistrat la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară București, Grosu avea din 2014 o datorie de 800.000 de euro la trei persoane: Oana Muraru - 400.000 de euro și Ana Maria Gheorghe și Eugen Vodea câte 200.000 de euro. Având în vedere că în 3 ani nu a reușit să plătească datoria, le-a oferit celor trei terenul din Băneasa.

Clanul „Sportivilor” intervine

Numele Anei Maria Gheorghe apare în mai multe articole de presă privind cumpărarea de către clanul interlop al „Sportivilor” a fostelor sere din Berceni, terenuri pe care s-a construit ulterior, în baza unor planuri urbanistice de detaliu suspecte, ansamblul rezidențial Metalurgiei.

În septembrie 2018, terenul de pe strada Căpriorilor din Sectorul 1 a fost cumpărat de firma Number One SRL. Societatea aparține lui Bogdan și Dumitru Dragomir.

„Doamne ferește, de unde să știu că a fost obținut în fals. Sunt acte făcute la notariat. Ce a păzit notarul? Am plătit 1,2 milioane de euro pe teren, am construit prin bancă. Banca ce a păzit? L-am cumpărat de la doi sau trei cetățeni, au susținut că sunt proprietari. Am și vândut trei sferturi din apartamente. L-am construit cu credit de la bancă. Cum a trecut prin atâtea filtre fără să observe cineva? Noi am cumpărat terenul pe societate, vinovații să se ducă la pușcărie. Eu sunt cumpărător de bună credință”, declara Dragomir, pentru Europa Liberă, în urmă cu doi ani.

Procurorii suspectează complicitatea funcționarilor

Dosarul a fost deschis de DIICOT, apoi a fost declinat la Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General. Bănuiala anchetatorilor este că rețeaua de falsificatori ar fi acționat similar în mai multe cazuri și s-au sesizat după ce adevărații moștenitori s-au trezit cu șantiere pe terenurile despre care știau că le aparțin de o viață. Imobilele ar fi ajuns în posesia posibililor falsificatori cu complicitatea unor funcționari din Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Printre cei care au cumpărat apartamente în blocul construit de Dumitru Dragomir, îi regăsim pe milionarii Ion Viorel Păunescu și Ioan Dorin Micula. Alți proprietari de apartamente în blocul lui Dragomir sunt un cetățean israelian, un medic renumit din Constanța, patroana unei firme de brokeraj din Slatina, o familie de avocați din București, un fermier și un bancher.

În prezent, un apartament cu 3 camere din complexul construit de Dumitru Dragomir se vinde cu 275.000 de euro pentru 76 de metri pătrați.

Un penthouse în suprafață de 547 de metri pătrați în același bloc este scos la vânzare cu 5,5 milioane de euro.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG