Linkuri accesibilitate

10% din decesele din România provin din căminele de bătrâni și centrele pentru adulți cu dizabilități. DSP a refuzat să testeze


Cămin de bătrâni
Cămin de bătrâni

În România, 10% din totalul deceselor provocate de COVID 19 provin din căminele de bătrâni și centrele pentru persoane cu dizabilități. Adică, 98 persoane decedate din totalul de 972 înregistrate până în 19 mai. În ce privește infecțiile, e vorba de 928 persoane, dintre care 21 copii din aceste centre, ceea ce înseamnă un procent de 5,95% din totalul cazurilor confirmate.

Privite din alt unghi, cifrele arată ceva mai bine, mai ales dacă sunt comparate cu cele înregistrate în alte țări europene lovite de coronavirus. Din totalul celor 57.034 de persoane- copii, adulți cu dizabilități și vârstnici-, aflați în sistem, au decedat sub 0,2%, iar 1,6% sunt infectați. Nu s-a înregistrat niciun deces în rândul copiilor. În același timp, există 360 de angajați infectați și 1 deces.

Cel mai mare focar de coronavirus este la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică din Județul Suceava, unde există 242 de persoane bolnave. În Galați, la două cămine de bătrâni, ” Sfântul Ilie”, privat, 114 din cei 139 de beneficiari sunt infectați, iar 37 au murit.

Situația centrelor pentru adulți cu dizabilități și a căminelor pentru bătrâni

În sistemul de asistență social și protecție a copilului există un număr total de 57.034 de beneficiari: copii, adulți cu dizabilități și vârstnici. În 443 de centre ale statului se află 17.619 – adulți cu dizabilități. Cămine de vârstnici publice - 4.103 de beneficiari, cămine de vârstnici private- 18.278 beneficiari.

Potrivit Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA), principalul motiv pentru răspândirea virusului în centrele pentru persoanele cu dizabilități, căminele de bătrâni și chiar în centrele de plasament este refuzul Direcțiilor de sănătate de a testa personalul care se ocupă de îngrijirea beneficiarilor.

”Cazurile sunt generate de refuzul DSP-urilor de a testa angajații înaintea intrării în turele de 14 zile, în care noi i-am izolat la locul de muncă. S-au făcut milioane de demersuri la DSP pentru a testa angajații, dar au refuzat, deși acest acest lucru este prevăzut clar în Ordonanța Militară numărul 8”, spune pentru Europa Liberă Mădălina Turza, președinta ANDPDCA.

Motivele refuzului sunt multe, arată un comunicat al Autorității Naționale, de la birocrație la lipsa banilor și a echipamentelor de protecție și până durata mare de aflare a rezultatelor testelor:

 • Șefilor de centre nu li s-au comunicat rezultatele testelor beneficiarilor și a personalului din subordine ​în timp util ( Vrancea).
 • DSP a refuzat testarea educatorilor izolați preventiv în centre pentru că în codul de ocupații ei nu se numesc ”îngrijitori”, deși educatorii fac activități zilnice cu beneficiarii și sunt izolați alături de ei ( București).​
 • Tardivitatea efectuării testelor și implicit a rezultatelor, în ciuda demersurilor scrise repetate din partea conducerii DGASPC, motiv pentru care angajații au intrat în tura de 14 zile ( în care nu aveau voie să părăsească centrele) fără a avea rezultatele testelor- Argeș, Dolj, Hunedoara, Galați, Olt, Vaslui- ceea ce a dus la infectarea beneficiarilor (Neamț).​
 • Refuzul testării motivată de absența resursei bugetare (Bihor).

Mortalitatea în căminele de bătrâni în Europa

În Spania, 65% din totalul celor 25.744 decese provin din centre de îngrijire pentru vârstnici și centre medico-sociale. În Franța procentul este de 36% din totalul celor 26,380 decese, iar în Marea Britanie de 22,23%.

În afară de aceste lucruri, extrem de grave în opinia Mădălinei Turza, mai este vorba și de ”tratamentul diferențiat al pacienților beneficiari în comparație cu cel primit de angajați”. De exemplu, în județele Suceava, Hunedoara și Neamț, la centrele Sasca Mică, Paclișa, Păstrăveni, unde sunt focare de coronavirus, ”a fost dispusă tratarea beneficiarilor infectați în centre, iar a angajaților în spitale”.

Mădălina Turza vorbește și de lipsa parțială a echipamentelor de protecție în prima fază a stării de urgență, dar și de dimensiunea mare a acestor centre rezidențiale, ceea ce a favorizat răspândirea virusului. Ca exemplu este dat cazul de la Sasca Mică, Suceava, unde 242 de beneficiari sunt infectați, motiv pentru care se impune ”implementarea corectă și eficientă a procesului de dezinstituționalizare”.­

Câteva din cele mai mari focare

 • Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică din Județul Suceava, unde există 242 de persoane bolnave.
 • Costâna, județul Suceava, dintre cei 154 de beneficiari ai Centrului care au fost testați, 68 au fost depistați pozitiv, iar dintre cei 103 angajaţi au fost identificaţi pozitiv 35.
 • Căminul de bătrâni, ” Sfântul Ilie”, Galați, privat, 114 din cei 139 de beneficiari sunt infectați, iar 37 au murit.
 • Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfântul Spiridon” din Galaţi, administrat de Primărie, numărul deceselor a ajuns la 11, fiind infectați 61 din cei 139 de bătrâni aflați aici.
 • Centrul pentru recuperarea şi reabilitarea persoanelor cu handicap (CRRPH) Păstrăveni, Neamț, are 167 de îmbolnăviri cu COVID-19, 100 de cazuri au fost înregistrate la beneficiari, iar 67 la angajaţi.
 • Centrul pentru copii cu dizabilităţi „Sancta Maria” Piatra-Neamţ sunt înregistrate 6 cazuri de COVID-19 la salariaţi şi 13 la tinerii aflaţi în instituţie.
 • Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Răcari (județul Dâmbovița), 32 de bătrâni și 9 angajați ai centrului sunt infectați cu coronavirus.
 • La Căminul de bătrâni din Bogdănești, Suceava, dintre cei 130 de rezidenți, 72 au fost diagnosticați pozitiv, ca și 9 dintre angajați, testați pozitiv.
 • La Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice Odobeşti al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vrancea au fost confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus 40 de angajați și beneficiari.

 • Centrul de vârstnici din Țaga (Cluj) , 31 de cazuri pozitive, dar testările nu s-au finalizat.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG