Linkuri accesibilitate

Un spion rus a fost găsit mort în fața ambasadei Rusiei la Berlin


Un diplomat rus suspectat că ar fi un agent sub acoperire al Serviciului Federal de Securitate (FSB) a fost găsit mort în fața Ambasadei Rusiei la Berlin luna trecută, informează presa germană.

Cadavrul bărbatului a fost descoperit pe trotuar pe 19 octombrie de poliția care păzea complexul din Berlin, informează site-ul Der Spiegel, preluat de BBC.

Se pare că bărbatul a căzut de la un etaj superior al clădirii ambasadei de pe Behrenstrasse din centrul Berlinului, aflată la doar câțiva pași de Poarta Brandenburg.

Ministerul de Externe german a confirmat vineri informația pentru jurnaliștii de la Der Spiegel, dar nu a oferit mai multe detalii.

Poliția din Berlin nu a comentat public decesul, despre care s-a aflat abia vineri, pe 5 noiembrie.

Nu a fost stabilită nicio cauză oficială a morții după ce ambasada rusă a refuzat autopsia pe motiv că „accidentul” s-a petrecut pe teritoriul său, unde autoritățile germane nu au autoritate pentru a face vreo anchetă.

Între timp, corpul diplomatului a fost transferat în Rusia.

Der Spiegel scrie că ambasada s-a referit la un „accident tragic” despre care a refuzat să facă alte comentarii invocând „motive etice”.

Bărbatul, a cărui identitate nu a fost făcută publică de autoritățile germane și care ar fi avut 35 de ani, figurează ca secretar doi al ambasadei Rusiei la Berlin.

Cu toate acestea, oficialii germani de securitate bănuiesc că era agent al FSB care folosea o acoperire diplomatică, scrie Der Spiegel.

Site-ul de investigații Bellingcat a aflat din surse deschise că bărbatul ar fi Kiril Jalo, fiul directorului adjunct al Serviciului II al FSB și șef al Direcției pentru Protecția Ordinii Constituționale din FSB, Alexei Jalo.

După ce au examinat o bază de date de înmatriculare a vehiculelor, jurnaliștii de investigație au descoperit că Kiril Jalo era înregistrat la aceeași adresă ca și tatăl său la Moscova și anterior la Rostov-pe-Don.

Potrivit Der Spiegel, același departament din FSB ar fi considerat de serviciile de informații occidentale implicat în asasinatul comis în Parcul Kleiner Tiergarten din Berlin, în 2019.

Atunci, un fost comandant cecen aflat în exil în Germania a fost împușcat în cap.

Zelimkan Khangoșvili, etnic cecen georgian, a fost comandant de pluton în timpul războiului ruso-georgian din 2008.

Procurorii germani spun că acuzatul în cazul asasinatului Tiergarten, Vadim Krasikov, nu a acționat singur și probabil a primit un anumit sprijin pe teren.

Bellingcat susține că Kiril Jalo a sosit la Berlin cu două luni înainte de asasinatul din Parcul Kleiner Tiergarten, deși „nu există nicio dovadă că ar fi fost implicat în planificarea sau sprijinul logistic pentru asasinat”.

Potrivit investigațiilor făcute de Der Spiegel, platformele de investigație Bellingcat și The Insider, precum și de CNN, oficiali ai Directoratului II din FSB au fost, de asemenea, implicați în atacul cu Noviciok, din anul 2020, asupra politicianului de opoziție rus Alexei Navalnîi în vara anului 2020.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG