Procurorii spun că, la începutul anului 2021, Iorga ar fi „ajutat” două persoane prin remiterea nelegală a subiectelor și răspunsurilor corecte, să ocupe, prin concurs, două posturi în cadrul unui proiect derulat prin Organismul Intermediar Regional București Ilfov, instituție aflată în subordinea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE).
În schimbul acestor „servicii” el le-a cerut celor două, martori în dosar, câte 1.500 lei lunar, de la data primirii primului salariu până la data de 30 noiembrie 2023, data finalizării proiectului, transmite DNA într-un comunicat remis presei vineri seară.
În ambele cazuri, el și-ar fi făcut cunoscute pretențiile prin prezentarea unei foi A4 pe care ar fi fost imprimate următoarele: „5500 salariu net, 4000 lei în contul tău, 1500 în alt cont, durată contract 30.11.2023.”
Conform „înțelegerii”, începând cu luna aprilie 2021, când tinerele au luat primul salariu, Iorga ar fi primit, cu aproximație, de la una dintre martore 45.000 lei, ultima plată ar fi fost efectuată în luna octombrie 2023), iar de la cealaltă 38.200 lei.
Vineri, după două percheziții la biroul și la domiciliul lui Iorga, procurorii au confiscat 174.600 lei, 10.000 de dolari și 11.000 euro, lingouri din aur în greutate totală de 65,2 grame precum și cardurile bancare, aferente conturilor deschise de martore, în care ar fi fost virate sumele de bani.
Știrea inițială
Oficialul MIPE ar fi luat, spun procurorii, bani din salariile a două angajate pe care le-ar fi ajutat să ocupe posturile. În ultimii doi ani, directorul ar fi primit lunar de la cele două angajate o treime din salariul lor. Ministerul transmite că va coopera cu DNA transmit Agerpres și News.ro.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE ) anunță că directorul vizat de ancheta DNA a fost schimbat din funcție.
„Luăm toate măsurile pentru buna continuare a activităţii, iar la nivelul conducerii ministerului va urma o evaluare a personalului”, au transmis oficialii MIPE.
MIPE mai transmite că are o politică de toleranţă zero faţă de fapte de corupţie.
„În măsura în care organele de cercetare penală ne vor solicita colaborarea în bunul mers al anchetei, avem toată deschiderea şi le vom pune la dispoziţie toate documentele care ne vor fi solicitate”, au transmis, vineri, reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
MIPE precizează că oficialii instituţiei aşteaptă mai multe informaţii oficiale pentru a putea fi dispuse „măsuri imediate de izolare a situaţiei şi de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare în continuarea activităţii”.
Potrivit G4Media, procurorii DNA Constanţa au făcut percheziţii, vineri dimineaţă, la o persoană bănuită de luare de mită. Agerpres transmite că la locuinţa directorului ar fi fost găsite mai multe teancuri de bani, în total 174.000 lei, 10.000 de dolari şi 11.000 de euro, dar şi mici lingouri de aur.
Directorul MIPE, spun surse citate de Agerpres, directorul a ajutat două angajate să ocupe posturile, prin furnizarea subiectelor de la examen, percepând la schimb o „taxă” din salariu.
Surse apropiate anchetei, citate de G4Media, precizează că ar fi vorba despre Dragoș Adrian Iorga, directorul Autorității de Management pentru Programul Sănătate (Direcția Generală Program Operațional Sănătate).