Linkuri accesibilitate

Discursuri la Iași de ”Mica Unire”, printre aplauze și huiduieli. Premierul promite OUG pentru Autostrada Moldovei


Președintele Klaus Iohannis la festivitățile de la Iași
Președintele Klaus Iohannis la festivitățile de la Iași

Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban s-au adresat persoanelor prezente la festivitățile de la Iași de Ziua Unirii Principatelor Române, discursurile lor fiind primite cu aplauze, când au amintit de Autostrada Moldovei, dar și cu huiduieli când criticau PSD.

Klaus Iohannis le-a mulțumit ieșenilor pentru primire, ceea ce a stârnit aplauze în Piață. Câteva minute mai târziu, s-au auzit primele huiduieli, în momentul în care președintele vorbea despre acțiunile PSD de blocare a măsurilor actualului Guvern.

Am încredere că actualul Guvern înțelege pe deplin nevoile pe care românii le au și că va lua în continuare măsuri concrete pentru a îndrepta toate lucrurile strâmbe. Primele luni au arătat clar că năzuințele oamenilor au fost auzite. Din Parlament, însă, PSD vrea să blocheze toate reformele, și de aceea avem nevoie de alegeri anticipate. Acesta nu este un moft, ci o dorință stringentă a societății pentru ca România să se schimbe în bine”, a spus președintele.

Klaus Ionannis a făcut un apel către toți politicienii, indiferent de culoarea politică: „nu ignorați forța și puterea glasului cetățenilor, nu ignorați voința lor!”.

Huiduielile de fundal au fost înlocuite de aplauze în momentul în care președintele Iohannis a adus în discuție autostrada Moldovei.

„(...) transmit un semnal ferm către guvernanți: românii și România au nevoie de Autostrada Unirii, proiect consfințit prin lege, care obligă statul să realizeze un drum de mare viteză peste Carpați. Provinciile istorice, Moldova și Transilvania, trebuie să fie unite! Fără această autostradă, Moldova nu va putea recupera decalajul economic”, a mai spus Președintele Iohannis.

Presa locală a transmis că grupuri de ieșeni au afișat bannere cu mesaje pentru politicieni. “Moldova nu vrea să fie periferia ignorantă a României”, “Ridică-te Ştefane şi vezi-ţi fiii…tot fără autostradă”, “Aţi intrat în horă, marcaţi banu’ pentru Moldova”, “Aţi venit la circ, vă dăm noi pâinea”, erau unele mesaje cu care au fost întâmpinați politicienii, potrivit Ziarului de Iași.

Premierul Ludovic Orban a fost întâmpinat și el cu huiduieli, dar acestea s-au stins în momentul în care, fără a citi un discurs scris, Orban a făcut promisiuni pentru realizarea autostrăzii Moldovei.

Vom aproba ordonanța de urgență prin care vom încheia parteneriatul public-privat și vom muta de la Comisia de strategii și prognoză acolo unde îi este locul, la Ministerul Transporturilor, obligația de a gestiona acest proiect”, a promis Orban, precizând că ședința de Guvern va avea loc marți, 28 ianuarie.

Ludovic Orban a spus că obiectivul este ca autostrada să fie finanțată din fonduri europene, atât studiul de fezabilitate, cât și construcția.

„Circulă pe piață o mulțime de minciuni, de fake-news-uri”, a spus Orban.

Mai mult, Ludovic Orban a promis și ajutoare de stat mai mari pentru investitorii care vor veni în județe ale Moldovei.

Orice investitor care va vrea să investească în România va fi invitat de noi să analizeze și investiția posibilă într-unul dintre județele Moldovei. Mai mult decât atât, (...) vom asigura un ajutor de stat mai mare pentru investitorii care vor investi în Moldova”, a spus Orban în aplauzele ieșenilor.

Orban a mai promis modernizarea căii ferate care traversează zona Moldovei.

Unirea Principatelor Române este marcată, vineri, la Iaşi, prin mai multe evenimente la care participă președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, în vreme ce preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că nu va mai ajunge la festivități „din motive obiective”.

Evenimentele de la Iași au loc în Piaţa Unirii, începând cu ora 13,00, şi vor cuprinde un Te Deum şi un cuvânt de binecuvântare rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Episcopul Romano-Catolic de Iaşi.

Va fi și o paradă la care vor defila militari, pompieri şi jandarmi ieşeni, dar și din alte orașe din țară, precum Vatra Dornei, Bacău, Câmpulung Moldovenesc. Un concert de muzică populară, „Noi suntem români”, va avea loc în mai multe etape, iar participanții la festivități sunt așteptați la „o masă populară”, cu ceai, vin fiert şi plăcinte moldoveneşti.

Presa locală din Iași scrie că vor fi organizate proteste față de nefinanțarea autostrăzii Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş - A8.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG