Linkuri accesibilitate

„Mica Unire” sărbătorită la Iași. Klaus Iohannis și Ludovic Orban vor vorbi ieșenilor, Marcel Ciolacu nu ajunge la festivități


Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban vor fi la Iași de ziua Unirii Principatelor Române
Președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban vor fi la Iași de ziua Unirii Principatelor Române

Unirea Principatelor Române va fi marcată, vineri, la Iaşi, prin mai multe evenimente la care participă președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, în vreme ce preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că nu va mai ajunge la festivități „din motive obiective”.

Președintele Iohannis și premierul Orban au un program identic: vor susține discursuri, vor depune coroane de flori la Monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza și jerbe la mormântul acestuia de la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, potrivit informațiilor publicate de Administrația Prezidențială și Guvern.

Alocuțiunile vor fi rostite începând cu ora 13.00.

Din motive obiective, dl preşedinte interimar al PSD, Marcel Ciolacu, nu poate să participe la acţiunile organizate astăzi, 24 ianuarie, la Iaşi”, a anunţat vineri dimineață PSD, citat de News.ro.

Premierul Orban consideră că în 1859 a fost „un cumul de voință și de curaj politic datorită căruia există și România de astăzi”.

Cu 161 de ani în urmă, românii de pe cele două maluri ale Milcovului sărbătoreau împreună îndeplinirea unui ideal drag al generației pașoptiste, unirea Moldovei cu Țara Românească (…) Ce poate fi mai frumos pentru o națiune decât consensul în jurul unui obiectiv vizionar a cărui împlinire avea să deschidă calea către un stat modern, suveran și independent? ”, a transmis Ludovic Orban în mesajul cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.

Orban mai spune că ziua aceasta este un prilej de „reflecție pentru ceea ce ne dorim ca popor pentru viitor, lăsând deoparte diferențele de opinie sau rivalitățile politice”.

Provocarea actuală o reprezintă dezvoltarea țării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice sau sociale”, susține premierul.

Ce au pregătit autoritățile locale de Ziua Unirii în Iași

Evenimentele de la Iași vor avea loc în Piaţa Unirii, începând cu ora 13,00, şi vor cuprinde un Te Deum şi un cuvânt de binecuvântare rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de Episcopul Romano-Catolic de Iaşi.

Va fi și o paradă la care vor defila militari, pompieri şi jandarmi ieşeni, dar și din alte orașe din țară, precum Vatra Dornei, Bacău, Câmpulung Moldovenesc. Un concert de muzică populară, „Noi suntem români”, va avea loc în mai multe etape, iar participanții la festivități sunt așteptați la „o masă populară”, cu ceai, vin fiert şi plăcinte moldoveneşti.

Marşul Unioniştilor din România şi Republica Moldova

Platforma Unionistă Acţiunea 2012, Liga Studenţilor din Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi şi Frontul Patrioţilor Români din Iaşi organizează Marşul Unioniştilor din România şi Republica Moldova, de la ora 11,00. Traseul urmat este de la statuia lui Ştefan cel Mare din faţa Palatului Culturii până la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii.

La 24 ianuarie este sărbătorită în întreaga ţară Ziua Unirii Principatelor Române, cunoscută ca „Mica Unire”. Sunt 161 de ani de la unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

„Mica Unire” este considerată primul pas pentru înfăptuirea statului naţional unitar român, la 1 decembrie 1918. ​

Așteptări privind construirea autostrăzii din Moldova – A8

Presa locală din Iași scrie că vor fi organizate proteste față de nefinanțarea autostrăzii Ungheni-Iaşi-Tg. Mureş - A8.

Iniţiatorul „Legii Autostrăzii Unirii”, deputatul PMP Petru Movilă, este citat de Ziarul de Iași cu o declarație, potrivit căreia va cere premierului şi ministrului Transporturilor să se ocupe şi să răspundă personal de punerea în aplicare a legii.

Autostrada Unirii a ajuns bătaia de joc a politicienilor de Dâmboviţa, din Ardeal, dar şi a unor moldoveni. (…) A fost bătaia de joc, nesimţirea celor de la PSD”, a spus Movilă.

Legea, care prevede ca autostrada de circa 320 de km să fie realizată până la granița cu Republica Moldova, cu un pod peste Prut la Ungheni, a fost promulgată în noiembrie 2018. Potrivit legii, A8 urma să fie realizată din credite externe, fonduri europene și/sau prin parteneriat-public privat, iar procedurile ar fi trebuit să înceapă în termen de 30 de zile de la promulgare.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG