Linkuri accesibilitate

Putin anunță progrese în discuțiile cu Erdoğan privind exporturile de grâu ucrainean


Vladimir Putin, președintele iranian Ebrahim Raisi și Tayyip Erdoğan înainte de o reuniune a liderilor din cele trei state garante ale procesului de la Astana, menit să găsească o soluție de pace în criza siriană. Teheran, Iran, 19 iulie 2022.
Vladimir Putin, președintele iranian Ebrahim Raisi și Tayyip Erdoğan înainte de o reuniune a liderilor din cele trei state garante ale procesului de la Astana, menit să găsească o soluție de pace în criza siriană. Teheran, Iran, 19 iulie 2022.

Vladimir Putin anunță semne de progres cu privire la ridicarea blocadei rusești asupra cerealelor ucrainene, după prima sa vizită majoră în afara spațiului ex-sovietic de la declanșarea invaziei în Ucraina. Aflat la Teheran, el a primit sprijinul Iranului cu privire la război.

„Vreau să vă mulțumesc pentru eforturile dumneavoastră de mediere”, i-a spus Vladimir Putin omologului său turc, Recep Tayyip Erdoğan, conform comentariilor publicate de Kremlin.

„Cu medierea dumneavoastră, am avansat. Nu toate problemele au fost încă rezolvate, dar faptul că există o mișcare este deja un lucru bun”, a mai spus președintele rus, potrivit The Guardian.

Recep Tayyip Erdoğan a afirmat la rândul său că rezultatul eforturilor de mediere ale Turciei privind exporturile de cereale se arată a fi unul pozitiv, relatează agenția de presă Anadolu.

„Rezultatul discuțiilor va avea un impact pozitiv asupra întregii lumi”, i-a spus președintele Turciei lui Vladimir Putin, într-o scurtă declarație de presă înainte de întâlnirea propriu-zisă, în capitala Iranului.

Imaginile din satelit arată că Rusia trimite cereale din zonele ucrainene ocupate de Rusia în Siria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:00 0:00

Invazia Rusiei în Ucraina - unul dintre cei mai mari furnizori de grâu din lume - a făcut ca prețurile cerealelor să crească vertiginos la nivel global, agravând crizele alimentare preexistente. Cel puțin 20 de milioane de tone de cereale sunt blocate în silozurile din porturile ucrainene.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri Moscova că îi fură cerealele din zonele pe care le-a ocupat în invazie și le exportă în alte țări sau le transportă în Rusia. Acum, problemelor de export li se adaugă distrugerea culturilor în incendii cauzate de căldură, de lupte sau chiar de presupuse incendieri intenționate ale lanurilor de grâu.

Hulusi Akar, ministrul turc al Apărării, a declarat că Rusia, Ucraina, Turcia și ONU vor semna săptămâna aceasta un acord privind coridorul de export al cerealelor.

Un centru de coordonare va fi deschis la Istanbul, permițând direcționarea acestor exporturi prin Marea Neagră.

Odată cu adoptarea Convenției de la Montreux, în 1936, Turcia, membră a NATO, este responsabilă pentru traficul naval din Marea Neagră.

Turcia propune Rusiei să permită navelor ucrainene cu cereale să părăsească Odesa pe rutele desemnate, atât timp cât se verifică dacă navele nu transportă arme.

Iranul sprijină Rusia

Putin a purtat discuții bilaterale nu doar cu Erdoğan, ci și cu liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, și cu noul președinte Ebrahim Raisi.

Ayatollahul Khamenei i-a oferit lui Putin sprijin în ceea ce privește conflictul din Ucraina și a susținut că NATO ar fi inițiat un atac, preluând astfel retorica folosită de Kremlin înainte de lansarea invaziei.

„Războiul este o chestiune dură și dificilă, iar Iranul nu este deloc încântat că oamenii obișnuiți suferă din cauza lui, dar în cazul Ucrainei, dacă nu ați fi luat inițiativa, cealaltă parte ar fi provocat războiul cu propria inițiativă”, a spus el.

„Dacă drumul este deschis pentru NATO, aceasta nu cunoaște granițe și, dacă nu era oprită în Ucraina, ar fi început același război ceva mai târziu sub pretextul Crimeei”, a mai spus Khamenei.

De asemenea, ayatollahul a cerut consolidarea cooperării pe termen lung cu Rusia, afirmând că numeroasele contracte dintre Iran și Rusia, inclusiv în sectorul petrolului și al gazelor, „trebuie să fie urmărite și implementate pe deplin”.

El a spus că evenimentele mondiale au arătat necesitatea unei cooperări reciproce tot mai mari între cele două țări „în special în urma sancțiunilor occidentale”.

SUA: Călătoria lui Putin în Iran arată cât de izolată a devenit Rusia

De la ordonarea invadării Ukrainei, Vladimir Putin a mai vizitat Belarus, dar și Tajikistan, în iunie.

Aceasta a fost însă prima vizită în afara granițelor fostei URSS și a reflectat hotărârea sa de a arăta că nu este atât de izolat precum pretinde Occidentul, ci că își păstrează o influență în regiune.

Casa Albă a declarat însă că deplasarea președintelui rus la Teheran a arătat tocmai acest lucru: cât de izolată a devenit Rusia, relatează RFE/RL.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, a declarat, de asemenea, că nu există încă niciun indiciu că Iranul a dat drone Rusiei.

Săptămâna trecută, Statele Unite spuneau că dețin informații care arată că Iranul se pregătește să furnizeze câteva sute de drone, inclusiv unele capabile să folosească arme, și să antreneze forțele rusești pentru a le utiliza. Ministrul iranian de externe a negat afirmațiile.

Erdogan l-a lăsat pe Putin să aștepte

Președintele Rusiei a fost lăsat aproape un minut să aștepte, într-o cameră, în fața unei mulțimi de reporteri, înainte de sosirea omologului său turc.

Imaginile filmate înainte de întâlnirea de marți îl arată pe Vladimir Putin agitându-se, legânându-se pe picioare și arătând prin expresia feței ipostaza stânjenitoare în care se află, potrivit imaginilor publicate de Reuters.

Vladimir Putin în așteptarea lui Recep Tayyip Erdoğan. 50 de secunde stânjenitoare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:00 0:00

Cotidianul britanic mai relatează că a fost un teren nefamiliar pentru liderul rus, care și-a dezvoltat o reputație de a-i face pe liderii mondiali să aștepte, în mod intenționat, uneori chiar și câteva ore.

Analiștii politici au speculat că gestul lui Recep Tayyip Erdoğan ar putea fi o răzbunare, după o întâlnire din 2020 de la Moscova, în care liderul turc a așteptat atât de mult pentru a intra în sala de ședințe încât a luat loc.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG