Linkuri accesibilitate

Disidentul rus Aleksei Navalnîi, mutat într-o închisoare necunoscută


Încarcerarea lui Alexei Navalnîi a dus la izbucnirea unor proteste fără precedent în Federația Rusă
Încarcerarea lui Alexei Navalnîi a dus la izbucnirea unor proteste fără precedent în Federația Rusă

Disidentul Aleksei Navalnîi a fost mutat într-o închisoare din regiunea Vladimir, la nord-est de Moscova, au dezvăluit avocații politicianului. Aceștia spun că locația centrului de detenție nu a fost dezvăluită de autoritățile din Rusia.

Navalnîi, un critic important al președintelui Vladimir Putin, a fost trimis la închisoare luna trecută pentru a ispăși o pedeapsă de 2 ani și jumătate. El a fost găsit vinovat de încălcări ale regulilor impuse printr-o condamnare cu suspendare pe care Navalnîi a primit-o în trecut într-un dosar de delapidare.

În timp ce susținătorii săi spun că a fost vorba de o decizie politică, autoritățile din Rusia neagă acest lucru.

Avocații lui Navalnîi au precizat într-o postare pe Twitter de pe 12 martie că s-au prezentat la centrul de detenție nr. 3 din Kolchugino la începutul zilei de lucru. După câteva ore de așteptare au fost informați „că Aleksei a plecat”.

Agenția de știri TASS a citat o sursă anonimă din Poliție, care a precizat că disidentul a fost mutat într-un penitenciar din apropierea Pokrov, dar se află în carantină, care poate dura până la 15 zile potrivit legislației ruse.

Autoritățile ruse nu furnizează de regulă informații despre transferul deținuților decât după ce aceștia ajung la destinație.

„Avocații lui Aleksei au mers la IK-2 din Pokrov. Acolo li s-a spus că nu există informații despre transferul lui Navalnîi și, ca de obicei, instituția a avut„ o zi scurtă ”. Era ora locală 15:30. Unde se află Aleksei este încă necunoscut și FSIN [Serviciul Federal al Penitenciarelor] va ascunde asta în mod clar cât mai mult timp”, a fost conținutul unui mesaj transmis pe o pagină de Twitter a lui Navalnîi.

Pe 3 martie, Navalnîi a spus că a fost mutat în centrul de detenție nr. 3 din orașul Kolchugino, de unde se aștepta să fie mutat într-o închisoare din apropiere de Pokrov, la 100 de kilometri est de Moscova. Închisoarea este cunoscută ca una dintre cele mai dure din partea europeană a Federației Ruse.

Pe măsură ce știrile despre transferul său au apărut, zeci de țări, inclusiv Statele Unite, au cerut eliberarea imediată a lui Navalnîi, dar și efectuarea unei investigații referitoare la otrăvirea sa de anul trecut.

Navalnîi a fost reținut pe un aeroport din Moscova în ianuarie imediat după întoarcerea de la Berlin, unde își revenise după tentativa de otrăvire cu Noviciok,

Rusia a negat implicarea în incident, dar disidentul a spus că tentativa de asasinare a fost comandată de Putin.

În februarie, un tribunal de la Moscova a decis că, în timp ce se afla în Germania, Navalnîi a încălcat condițiile de eliberare condiționată din cazul de delapidare mai vechi.

Cei 3 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare au fost transformați atunci în 2 ani și 6 luni de închisoare cu executare.

Declarație comună semnată de 45 de țări

Condamnarea disidentului a declanșat un val de proteste naționale, dar și o represiune a forțelor de împotriva susținătorilor săi.

Uniunea Europeană și Statele Unite au impus noi sancțiuni împotriva Rusiei din cauza Navalnî.

La 12 martie, reprezentantul Poloniei a citit o declarație adresată Consiliului Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului, în care se spunea că acțiunile împotriva Navalnîi ale autorităților ruse sunt „inacceptabile și motivate politic”.

„Facem apel la Federația Rusă pentru eliberarea imediată și necondiționată a domnului Navalnîi și a tuturor celor reținuți ilegal sau arbitrar, inclusiv pentru exercitarea drepturilor lor la libertatea de întrunire și asociere pașnică, libertatea de opinie și de exprimare și libertatea religiei sau credință”, se menționa în declarația comună.

Aceasta a fost semnată de 45 de țări, majoritatea europene, dar și de Australia, Canada și Japonia sau Statele Unite.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG