Linkuri accesibilitate

Dispută majoră între magistrați și Ministerul Justiției pe datele din dosare care pot ajunge la politicieni


Consiliul Superior al Magistraturii așteaptă puncte de vedere de la judecători pentru a se pronunța oficial în acest caz.
Consiliul Superior al Magistraturii așteaptă puncte de vedere de la judecători pentru a se pronunța oficial în acest caz.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Ministerul Justiției (MJ) au intrat într-un conflict major, după trei ani de dialog, din cauza unui presupus acces al politicienilor la datele din calculatoarele judecătorilor.

Ministerul Justiției are în plan ca, până la 1 ianuarie 2024, să pună în practică uniformizarea structurilor IT din sistemul judiciar. Acest lucru presupune migrarea serverelor, a aplicațiilor și a conturilor judecătorilor în domeniul www.just.ro.

Printr-o adresă transmisă tuturor șefilor de instanțe, CSM a cerut oprirea transferului datelor către ministerul Justiției, motivul invocat fiind încălcarea principiului „separării puterilor în stat”.

În urma adresei CSM, instanțele au pus în aplicare ordinul.

Este și cazul Tribunalului Vîlcea care, prin ordinul șefului instanței, fostul membru al CSM Bogdan Mateescu, a dispus încetarea încărcării documentelor pe portalul ministerului.

Temerea lui Mateescu

Motivele invocate în adresa lui Mateescu țin „cont de faptul că înrolarea echipamentelor într-un astfel de sistem de gestiune centralizat si administrat de Ministerul Justiției creează posibilitatea accesului neîngrădit (de către persoane din afara sistemului judiciar) la informațiile, fişierele si resursele aflate pe computerele utilizate de judecători si de personalul auxiliar”, se arată în adresa menționată.

Bogdan Mateescu, fost șef al Consiliului Superior al Magistraturii.
Bogdan Mateescu, fost șef al Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătorul mai arată că o astfel de centralizare permite MJ, din punct de vedere tehnic, „controlul, manipularea sau accesarea neautorizată a informațiilor care circula pe echipamentele înrolate in domeniul just.ro, fără un mecanism eficient de supraveghere.”

Astfel, documentele în lucru sau informațiile din dosare ar putea fi accesate si manipulate, se mai menționează în adresa obținută de Europa Liberă, „fără ca persoana implicată să știe şi fără ca operaţiunea de citire/modificare să poată fi identificată”.

Asta ar putea afecta „desfăşurarea corectă a actului de justiție”.

În plus, „ar fi inacceptabil ca o altă persoană din sfera executivă să aibă acces, bunăoară, la mandatele de supraveghere emise de o instanţă”, se arată în adresa șefului Tribunalului Vâlcea.

Decizia Tribunalul Vrancea privind înrolarea conturilor judecătorilor în portalul just.ro.
Decizia Tribunalul Vrancea privind înrolarea conturilor judecătorilor în portalul just.ro.

Trei ani de consens total

De partea cealaltă, Ministerul Justiției se declară surprins de demersul judecătorilor din CSM și arată că, în ultimii trei ani, nu a fost ridicată vreodată această problemă, deși au fost ședințe bilunare privind informatizarea sistemului judiciar.

„Temerile judecătorilor sunt nejustificate”, spune pentru Europa Liberă George Cătălin Șerban, secretar de stat în minister, care se ocupă cu digitalizarea sistemului judiciar.

„Pe mine mă miră faptul că acțiunea a fost demarată de judecători, când procurorii ar fi trebuit să aibă dubii. Proiectul ECRIS V, că despre el este vorba, s-a stabilit încă din 2020 că trebuie să fie interoperabil. Soluția a fost agreată în urmă cu trei ani de către cei trei parteneri: Ministerul Justiției, Parchetul General și CSM. Interoperabilitatea a fost decisă deoarece în acest moment serverele locale nu comunică între ele”, ne-a mai spus secretarul de stat.

Acesta menționează că, în timpul acestui proiect, au fost organizate lunar ședințe, la care a participat și CSM, care însă nu a avut obiecțiuni.

„Am convenit și am cumpărat infrastructura necesară, acesta fiind un jalon din PNRR”, a încheiat Șerban.

Consiliul mai așteaptă

CSM nu are încă o poziție oficială față de acest subiect, dar spune că va veni cu una în momentul în care va primi punctele de vedere ale instanțelor de judecată.

„O poziție instituțională va fi adoptată în perioada următoare, însă este necesar ca, anterior adoptării acesteia, să fie analizate și răspunsurile transmise de instanțe la circulara CSM, având în vedere şi faptul că CSM este un organ colegial”, ne-a comunicat purtătorul de cuvânt al Consiliului, judecătoarea Daniela Ioana Stăncioi, purtător de cuvânt al CSM.

În ceea ce privește modalitatea de logare la servere, secretarul de stat Cătălin Șerban spune că aceasta nu ține de minister, instituția fiind doar cea care administrează domeniul.

„În portalul just.ro au drept de a intra cetățenii care au procese și depun documente în dosar și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), care asigură conexiunea și siguranța la internet. MJ nu are drept de acces. Doi sau trei oameni din departamentul IT al instituției pot accesa sistemul în baza unui user și a unei parole, accesul acestora fiind necesar pentru a remedia eventuale probleme tehnice. Ei nu pot intra în sistem fără a lăsa urme, avem chiar alerte de acces neautorizat în sistem. În plus, accesul neautorizat la un sistem informatic se pedepsește cu închisoarea”, mai arată Șerban.

Lipsa de transparență și de încredere a CSM

El spune că CSM a detectat o serie de vulnerabilități ale sistemului, dar nu arată care sunt acestea, iar MJ nu are ce să-și reproșeze deoarece partenerii în implementarea acestui proiect au știut de la bun început că se realizează prin finanțare externă.

„O să luăm legătura cu Consiliul pentru a vedea dacă pot fi mai expliciți. Aș prefera să ne spună care ar fi soluțiile. De nouă ani de când există just.ro nu au fost raportate incidente de securitate. Repet, noi avem doar drept de administrare al sistemului, nu și de acces în el”, mai susține Șerban.

Demersul judecătorilor din CSM se înscrie în linia instituției de a deține controlul total asupra sistemului judiciar, spun surse judiciare.

Amintim că CSM administrează portalul rejust.ro, unde sunt postate motivările tuturor instanțelor de judecată din țară. CSM administrează și are acces direct în portal, la fel specialiștii IT ai instituției care asigură mentenanța acestuia.

Nimeni nu a reclamat până acum că motivările judecătorilor sau încheierile de ședințe ale proceselor au fost modificate în rejust.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG