Linkuri accesibilitate

Fostul ministru Gabriel Oprea, achitat în dosarul limuzinei cumpărate din fonduri operative


Destinat activităților opertive, din fondurile cărora a fost cumpărat, autoturismul de lux a fost folosit exclusiv de fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, spun procurorii DNA. Bugetul Ministerului de Interne a fost prejudiciat cu 410.000 lei.
Destinat activităților opertive, din fondurile cărora a fost cumpărat, autoturismul de lux a fost folosit exclusiv de fostul ministru de Interne, Gabriel Oprea, spun procurorii DNA. Bugetul Ministerului de Interne a fost prejudiciat cu 410.000 lei.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a fost achitat, luni, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în dosarul maşinii de lux cumpărate din fondurile operative pentru folosința exclusivă a fostului demnitar. Decizia este definitivă.

În dosar au fost achitaţi şi ceilalţi inculpaţi: Gheorghe Nicolae – fost şef al Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI), Gabriel-Nicolae Pavel – comisar-şef de poliţie, la data faptei şef al Serviciului Juridic din DIPI, Nelu Zărnică – chestor principal, fost subsecretar de stat, Marian-Dănuţ Iacob – comisar-şef de poliţie, şeful unei structuri administrative.

Procurorii susțin că Gabriel Oprea, ministru de Intern și ordonator de credite în iulie 2015, a dispus, cu ajutorul secretarului de stat Nicolae Gheorghe și a șefului serviciului juridic, suplimentarea cu 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative, care aveau să fie, însă, direcționate pentru achiziționarea unui autoturism Audi A8.

Procurorii DNA spun că autoturismul a fost folosit exclusiv de fostul ministru Gabriel Oprea.

„În timpul mandatului meu la Ministerul de Interne, ca vicepremier și ministru de interne, nu s-a achiziționat doar o mașină ci peste cinci mii de mașini, în mod legal și transparent. Aveau nevoie și polițiștii, poliția de frontieră, jandarmii, pompierii și alte structuri. Tot în anul 2015, sunt documente, se pot verifica, instiituțiile abilitate alea statului au identificat amenințări la adresa conducerii Ministerului de Interne din anul 2015, un an complex din punct de vedere al securității interne, internaționale. Sunt documente în acest sens", a spus Oprea la momentul inculpării sale, citat de Mediafax.

Mai mult, a spus Oprea, DIPI a reînființat o fostă unitate de pază a conducerii Ministerului de Interne.

„Au plecat, așa cum am mai spus, de la zero și, printre altele, au achiziționat o mașină care este în acest dosar. Nu am cerut această mașină, se poate demonstra acest lucru. Și fostul șef al DIPI a recunoscut că nu am cerut așa ceva. Nu am făcut decât să mă supun regulilor de protecție. Sunt nevinovat și am sa îmi demonstrez nevinovăția. Întotdeauna mi-am făcut datoria", a spus Gabriel Oprea.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) spun că achiziționarea autoturismului s-a făcut cu încălcarea legii care limitează astfel de investiții din fondurile operative exclusiv la activități de urmărire penală a infracțiunilor de corupție.

Bugetul Ministerului de Interne a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, spun procurorii în actul de inculpare.

Judecarea pe fond a dosarului a început la instanţa supremă în luna martie 2017. În luna septembrie a aceluiaşi an, dosarul a fost reluat de la zero după ce unul dintre judecători, Ana Maria Dascălu, s-a pensionat.

Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru securitate naţională şi ministru al Afacerilor Interne, a fost acuzat de abuz în serviciu.

Gheorghe Nicolae, fost şef al DIPI, a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi două infracţiuni de deturnare de fonduri, dintre care una în formă continuată (11 acte materiale).

Gabriel Nicolae Pavel, fost şef al Serviciului Juridic din DIPI, a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Nelu Zărnică, subsecretar de stat la data faptei și Marian Dănuţ Iacob, fost şef al unei structuri administrative, au fost acuzați de deturnare de fonduri.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG