Linkuri accesibilitate

DNA anunță cum a fost amenințată cu moartea jurnalista Emilia Șercan de ofițerul de Poliție


Jurnalista Emilia Șercan a fost amenințată cu moartea de un ofițer al Academiei de Poliție
Jurnalista Emilia Șercan a fost amenințată cu moartea de un ofițer al Academiei de Poliție

Procurorii DNA au decis punerea sub control judiciar pentru 60 de zile a lui Adrian Gheorghe Bărbulescu, ofițer de poliție din cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, care a amenințat-o cu moartea pe jusnalista Emilia Șercan. El este acuzat de șantaj.

Bărbulescu i-a transmis, pe 15 aprilie, jurnalistei Emilia Șercan mai multe mesaje de amenințare – un sms și cinci mesaje pe messengerul de la Facebook – „pentru a o constrânge să înceteze activitatea de investigare a modului în care mai multe persoane din cadrul școlii doctorale a Academiei de Poliție Al. I. Cuza au obținut titlul de doctor. Inculpatul a amenințat-o pe jurnalistă că, că în caz contrar, aceasta va suferi acte de violență și îi va fi suprimată viața”, potrivit unui comunicat al DNA.

Câtă vreme se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:

  • să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori este chemat;
  • să informeze de îndată organul de urmărire penală cu privire la schimbarea locuinței;
  • să se prezinte la I.P.J. Ilfov, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
  • să nu depășească teritoriul României decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
  • să nu se apropie de anumite persoane menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale;
  • să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informații relevante despre mijloacele sale de existență;
  • să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

Potrivit DNA, inculpatului i s-a atras atenția că, „în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.Inculpatului li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”.

Datorită funcției pe care inculpatul o deține, respectiv ofiței de poliție – persoană care exercită o funcție publică în cadrul unei instituții - acest dosar a fost preluat de DNA.

Jurnalista Emilia Şercan s-a specializat în ultimii ani pe cercetarea tezelor de doctorat ale demnitarilor și, mai apoi, ale celor care și-au obținut diplomele la Academia de Poliție și la Academia SRI. A dezvăluit plagiate ale unor politicieni precum Gabriel Oprea, fost vicepremier în Guvernul Ponta, Petre Tobă, ministru de interne în Guvernul Cioloș.

Ulterior, cercetările Emiliei Șercan s-au concentrat pe școlile doctorale de la Academia SRI și de la Academia de Poliție, unde s-a dovedit că exista o rețea de complicități între politicieni și conducerea celor două universități. Este vorba despre o pepinieră de cadre care, după obținerea titlului de doctor în domeniul securității și al informațiilor, urcau în carieră.

Ultima sa dezvăluire a fost despre plagiatul aproape în întregime al tezei lui Cătălin Ioniță, actualului șef al DGA din Ministerul de Interne, care ar fi inclus în lucrarea sa de doctorat inclusiv comentarii de pe facebook și de pe siteurile specializate de referate.Lucrarea a fost aprobată de Academia de Poliție.

XS
SM
MD
LG