Linkuri accesibilitate

Încă un dosar deschis de DNA la Administrația Spitalelor. Percheziţii la două spitale pentru contracte de achiziție


Procurorii anticorupție au făcut marți percheziții la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB) și la spitalele Colțea și Sfântul Luca.

Au fost vizate contracte de achiziţie publică încheiate în anul 2022 de fostul directorl general al instituţiei de la acea dată, Cristian Plută, transmite ASSMB.

„Astăzi, 12.12.2023, la sediul A.S.S.M.B. a avut loc o acţiune a DNA care s-a concretizat în solicitarea unor documente, mai precis a unor contracte de achiziţie publică încheiate, în cursul anului 2022, de către directorul general al instituţiei de la acea dată, Cristian Plută. A.S.S.M.B. susţine întru totul activitatea procurorilor anticorupţie şi a pus la dispoziţia acestora toate înscrisurile şi informaţiile solicitate, reiterând astfel, o dată în plus, sprijinul asumat de către instituţia noastră pentru documentarea şi verificarea legalităţii activităţilor întreprinse de către toţi angajaţii”, transmite instituţia.

Procurorii DNA au făcut, marţi, percheziţii la Ministerul Finanțelor. Potrivit surselor Europa Liberă, biroul unui oficial din minister a fost sigilat iar procurorii anticorupție au ridicat documente.

Reprezentanţii Ministerului de Finanțe au transmis că aşteaptă mai multe informaţii oficiale legate de acțiunea procurorilor pentru a dispune „măsurile imediate de izolare a situaţiei şi de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare a activităţii instituţiei”.


„Ministerul de Finanţe îşi reafirmă angajamentul pentru transparenţă, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei”, transmite instituția unde au loc percheziții DNA.

„Aşteptăm mai multe informaţii oficiale pentru a dispune măsurile imediate de izolare a situaţiei şi de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare a activităţii instituţiei”, a transmis, marţi, Ministerul Finanţelor, în legătură cu percheziţiile procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie la sediul instituţiei.

DNA a anunțat oficial că este vorba despre un dosar care vizează suspiciuni de corupție comise de funcționari publici în 2023, în contextul derulării unei proceduri de achiziție publică, care prevedea implementarea în cadrul unor spitale din București a unor servicii IT.

„În cursul zilei de 12 decembrie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții domiciliare la sediile a 3 instituții publice din București”, transmite DNA.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că, pe lângă ASSMB, sunt vizate și spitalele Colțea și Sfântul Luca.

Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti se află în subordinea Primăriei Capitalei și gestionează 19 spitale din București.

Fostul director al Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti Cristian Plută, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată săptămâna trecută pentru luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de bai, bunuri sau foloase necuvenite.

De asemenea, procurorii DNA au solicitat instanţei de judecată să dispună confiscarea extinsă de la Cristian Plută a sumei de 192.335 lei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG