Linkuri accesibilitate

DNA: Fraudă cu fonduri europene de 2 milioane lei în proiecte derulate de APIA


Două persoane fizice au obținut 2 milioane de lei fonduri europene prin APIA și AFIR pentru activități în agricultură deși nu erau fermieri activi, iar terenurile pe care pretindeau că le lucrează erau în paragină.
Două persoane fizice au obținut 2 milioane de lei fonduri europene prin APIA și AFIR pentru activități în agricultură deși nu erau fermieri activi, iar terenurile pe care pretindeau că le lucrează erau în paragină.

Două persoane au fost puse sub urmărire penală de procurorii anticorupţie și plasate sub control judiciar pentru 60 de zile într-un dosar în care acestea sunt acuzate de fraudă cu fonduri europene în valoare de 2 milioane lei, transmite Direcția Națională Anticorupție.

Cele două persoane sunt acuzate de prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Ce spun procurorii

În perioada 2016 – 2022, cei doi inculpați ar fi inventat un mecanism ce presupunea crearea, în mod artificial, a condițiilor necesare obținerii în mod nelegal de fonduri europene, în contextul implementării unor proiecte derulate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care vizau, printre altele, „Instalarea tânărului fermier” și „Agricultură ecologică”.

Concret, cei doi ar fi înființat atât pe numele lor cât și pe numele al altor persoane din anturajul lor societăți comerciale sau persoane fizice autorizate (PFA), pe care, în fapt, le controlau și, ulterior, atât personal cât și prin intermediari.

Apoi au depus la APIA și AFIR mai mai multe documente și declarații false sau inexacte prin intermediul cărora ar fi încercat să dovedească îndeplinirea condițiilor de eligibilitate pentru obținerea fondurilor nerambursabile.

În realitate, niciunul dintre ei nu îndeplinea condițiile cerute pentru a fi considerat un „fermier activ”, pentru că nu aveau nicio activitate agricolă, iar terenurile arendate erau în paragină.

Cei doi ar fi obținut fonduri europene de 2 milioane de lei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG