Linkuri accesibilitate

Procurorii Florența și Voineag numiți de președinte la șefia Parchetului General și DNA


Procurorul Alex-Florin Florenţa (stânga) a fost numit la șefia Parchetului General iar procurorul Marius-Ionuţ Voineag la conducerea Direcției Naționale Anticorupție. Ambele mandate sunt de trei ani.
Procurorul Alex-Florin Florenţa (stânga) a fost numit la șefia Parchetului General iar procurorul Marius-Ionuţ Voineag la conducerea Direcției Naționale Anticorupție. Ambele mandate sunt de trei ani.

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretele de numire a noilor șefi la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorul Alex-Florin Florenţa a fost numit procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pe o perioadă de 3 ani, iar procurorul Marius-Ionuţ Voineag a fost numit procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, pe o perioadă de 3 ani.

Cei doi au primit pe 23 martie avizul pozitiv al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) după ce au fost propuși de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

După primirea avizului consultativ al CSM, ministrul Cătălin Predoiu i-a transmis președintelui Iohannis cele două propuneri de numire.

În schimb, procurorul Alina Albu a primit avizul negativ al CSM, motiv pentru care ministrul Justiției a decis reluarea interviului pe 4 aprilie, chiar dacă avizul CSM este unul consultativ.

În cazul în care CSM își va susține în continuare avizul negativ, Predoiu poate să meargă mai departe cu propunerea sa la președinte sau poate declanșa o nouă procedură de selecție în cel puțin două luni de la emiterea avizului CSM.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG