Linkuri accesibilitate

3 minute | Doctoria otrăvită de pe Facebook, șicana Rusiei & întâlnirea PNL-PSD


Mulți români sunt convinși că vaccinul anti-Covid le-ar putea face rău. Din acest motiv, ezită sau refuză vehement să se imunizeze.
Mulți români sunt convinși că vaccinul anti-Covid le-ar putea face rău. Din acest motiv, ezită sau refuză vehement să se imunizeze.

Românii își pierd din nou interesul față de vaccinare, în timp ce Ucraina acuză Rusia că o șicanează cu aproape 100.000 de soldați. Subiectele zilei de astăzi acoperă și situația politică de la București.

Bun găsit,

Iată știrile dimineții, pe scurt:

 • Peste 40 de țări au semnat la COP26 un document prin care se angajează să elimine treptat producția de energie pe bază de cărbune.
 • Autoritățile au raportat ieri încă 451 de decese cauzate de Covid. La terapie intensivă nu mai erau locuri.
 • Liderii PNL și USR au avut ieri prima întâlnire de după declanșarea crizei politice de la București. Negocierile pentru formarea unui nou guvern continuă.

Interesul românilor față de vaccinare a scăzut în ultimele zile, în ciuda numărului constant de noi decese și spitalizări grave cauzate de Covid. 48.000 de români au primit ieri prima doză de vaccin, de două ori mai puțini decât joia trecută. Numitorul comun e același: între 400 și 500 de cetățeni mor zilnic din cauza infecției, iar alți 2.000 ajung la terapie intensivă.

Europa Liberă abordează astăzi subiectul medicilor care, în timpul pandemiei, au transmis mesaje publice prin care au pus la îndoială eficacitatea vaccinului.

Esteticieni, oftalmologi, chirurgi sau gastroenterologi se află pe lista celor care, în ultimul an, au sădit neîncredere în minților celor care au avut îndoieli firești despre vaccinare.

Imagine de campanie a unuia dintre cei mai activi doctori „anti-sistem” din România. Dna Adina Alberts a eșuat să devină primar al Sectorului 1 din București, însă a câștigat mulți fani pe rețelele sociale.
Imagine de campanie a unuia dintre cei mai activi doctori „anti-sistem” din România. Dna Adina Alberts a eșuat să devină primar al Sectorului 1 din București, însă a câștigat mulți fani pe rețelele sociale.

Medicii care s-au pus de-a curmezișul științei în timpul pandemiei au beneficiat și de sprijinul masiv al unor canale de presă, care le-au preluat mesajele și le-au transmis mai departe fără discernământ. Vehiculul final a fost Facebook, unde bulgării de idei s-au transformat în timp în bolovani ce au strivit tot ce au prins în cale.

România are astăzi cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană, după Bulgaria, iar mișcarea anti-vaccinistă puternică este similară cu cea întâlnită în țări precum Rusia, Ucraina, Azerbaidjan sau Bosnia.

Ce face Rusia cu 90.000 de soldați la granița cu Ucraina?

Ucraina se plânge de faptul că Rusia a păstrat în jur de 90.000 de militari în apropierea granițelor sale după exercițiile militare derulate în ultima perioadă.

Ministrul Apărării de la Kiev a spus ieri că unitățile Armatei 41 a Rusiei se află la Yelnya, la aproximativ 260 de kilometri de granița de nord cu Ucraina și acuză că scopul Rusiei este de a menține tensiunile din regiune și a pune presiune pe Ucraina.

Răspunsul venit din partea Moscovei se încadrează în tiparul celor precedente: Rusia își apără integritatea.

90.000 de militari ruși s-ar afla la granița cu Ucraina, susține ministrul Apărării de la Kiev.
90.000 de militari ruși s-ar afla la granița cu Ucraina, susține ministrul Apărării de la Kiev.

Un alt subiect important de pe agenda internațională este legat de discuțiile dintre marile puteri și Iran privind relansarea acordului nuclear din 2015. Teheranul a încălcat în mod repetat acordul după retragerea SUA din 2018, iar negocierile indirecte de anul acesta au eșuat.

Discuțiile se vor relua pe 29 noiembrie, la Viena, și vor fi conduse de mediatorul UE Enrique Mora. Vor fi prezenți și reprezentanți ai Marii Britanii, Chinei, Franței, Germaniei, Rusiei și Iranului.

De la Glasgow, vine vestea unui nou angajament luat de țările participante la conferința ONU privind schimbările climatice. Peste 40 de țări care utilizează cărbune pentru a produce energie, printre care și mari producători precum Polonia, Vietnam sau Chile, se angajează să renunțe, treptat, la combustibilii fosili.

Spre deosebire de angajamentul privind oprirea defrișărilor, semnat de peste 100 de țări, cel privind cărbunele nu este asumat de țări dependente de combustibilii fosili, precum SUA, Australia sau India.

Discuții între partide

La București, negocierile pentru formarea unui nou guvern au început ieri cu o discuție între liderul liberal, Florin Cîțu, și cel al USR, Dacian Cioloș. A fost prima întrevedere dintre cei doi de după demiterea ministrului Justiției, punctul 0 al crizei politice de astăzi.

La finele întâlnirii, Florin Cîțu a reiterat dorința partidului domniei sale de a „da premierul” și, fără a fi foarte convingător, a spus că „sunt șanse mari” ca PNL să reînceapă colaborarea cu USR. Urmează întâlnirea decisivă, de astăzi, dintre liberali și social-democrați.

Echipa de negociere a PNL, condusă de președintele Florin Cîțu va trebui să stabilească următorul partener de guvernare: USR PLUS sau PSD?
Echipa de negociere a PNL, condusă de președintele Florin Cîțu va trebui să stabilească următorul partener de guvernare: USR PLUS sau PSD?

Indiferent ce vor alege, USR PLUS sau PSD, PNL va avea de suferit masiv la capitolul imagine. O analiză pe acest subiect, semnată de Andreea Pora, vine cu explicațiile.

Alte știri internaționale:

 • Ministrul Sănătății din Germania, Jens Spahn, a avertizat că țara sa trece printr-o pandemie „masivă” a celor nevaccinați.
 • SUA le cere americanilor să părăsească Etiopia în timp ce rebelii avansează spre capitală, iar guvernul de la Addis Abeba a declarat stare de urgență.
 • Uzbekistan a restricționat accesul la majoritatea rețelelor sociale și la platformele de mesagerie pentru încălcarea legislației privind datele cu caracter personal.

Dacă aveți comentarii, sugestii sau propuneri de subiecte pe care ați vrea să le citiți în Europa Liberă, ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Rămâneți sănătoși.

Pe mâine,
Ionuț

 • 16x9 Image

  Ionuț Benea

  A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

  S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

  Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG