Linkuri accesibilitate

Vacanță în România | Ce documente trebuie să prezinte românii din Diaspora. Închisoare pentru falsificarea actelor


Aeroportul Internațional Henri Coandă, București
Aeroportul Internațional Henri Coandă, București

Valul patru dă peste cap toate planurile de vacanță ale românilor care călătoresc în străinătate și ale celor din diaspora care se întorc în România, unii după lungi perioade de timp. Lista restricțiilor se schimbă de la o săptămână la alta.

Autoritățile recomandă să vă faceți planul din timp, să urmăriți evoluția epidemiologică din țara de unde veniți și să apreciați dacă restricțiile se pot înăspri. În momentul de față, România impune cele mai aspre condiții celor care vin din state unde gradul de infectare depășește 3 la mia de locuitori sau din zonele unde varianta Delta este predominantă.

Cei care nu au nicio restricție vin din zonele unde sunt înregistrate sub 1.5 cazuri la mia de locuitori. Autoritățile române îi avertizează pe românii care încearcă să ocolească adevărul că se pot alege cu dosare penale pentru fals și riscă până la 3 ani de închisoare.

Europa Liberă a realizat un ghid cu ce trebuie să știți dacă cei care pentru cei care vin în vacanță, în România, din principalele țări.

UK, Grecia, Cipru, Spania, Olanda, Portugalia, Irlanda - carantina obligatorie pentru cei nevaccinați

Codul roșu impune carantinarea obligatorie a tuturor persoanelor care nu sunt vaccinate și au peste 16 ani. Minorii de până la șase ani scapă de carantină, indiferent de zona din care vin, iar, pentru aceste state minorii cu vârsta între 6 și 16 ani, doar dacă, la intrarea în țară, prezintă un certificat de testare a Covid19 RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore.

Carantina în România durează 14 zile. Persoana carantinată poate ieși înainte de această perioadă, după 10 zile, dacă există un test negativ în ziua a 8-a.

Franța, Belgia, Luxemburg, Israel, Danemarca, Rusia - fără carantină pentru vaccinați, trecuți prin boală sau cei testați

Și cei care vin din statele încadrate în zona galbenă (cu rata de infectare de 1.5 la mia de locuitori) sunt supuși carantinării. Există însă și niște excepții, pentru:

Italia, Germania, Bulgaria, Austria, Ungaria - liber la graniță pentru toată lumea

Pentru statele aflate în zona verde, România nu cere nicio condiție specială la graniță. Nu e nevoie de prezentarea vreunei dovezi de vaccinare sau testare împotriva Covid-19. În această situație sunt, astăzi, state precum Germania, Italia sau Austria.

Dosare penale pentru mincinoși

12 persoane din Suceava, Neamț, Botoșani, Iași și Vaslui au fost prinse de autoritățile de frontieră și cele sanitare, pe Aeroportul din Iași, într-o cursă care venea de la Londra cu adeverințe false și prin care se arăta că ar fi fost infectați cu Covid19 și s-ar fi vindecat.

Aeroportul din Iași, România
Aeroportul din Iași, România

Potrivit poliției, "persoanele în cauză au declarat că au procurat documentele prezentate prin intermediul unor persoane, ale căror date nu le cunosc, plătind fiecare suma de 30 de lire, cu scopul de a nu fi luată faţă de ei măsura carantinării când revin în România din Marea Britanie".

Ministerul de Interne avertizează că astfel de situații atrag dosare penale care se pot finaliza cu pedepse de până la 3 ani de închisoare.

Circulația pe drumurile publice

Dacă veniți cu mașina, este bine de știut că, în timpul verii, la intrarea în România se pot forma cozi. Este bine să verificați informația pe site-ul poliției de frontieră care furnizează informații în timp real.

Coadă de mașini la intrarea în România din Ungaria
Coadă de mașini la intrarea în România din Ungaria

Și dacă veniți cu mașina, e necesar să respectați câteva reguli, prevăzute de codul rutier român.

  1. Limita de viteză este de 130 de kilometri pe autostradă. 90 de kilometri în afara localității și 50 în localitate.
  2. Purtatul centurii este obligatoriu și pentru pasagerii din spate.
  3. Scaunul auto pentru copii este obligatoriu până la înălțimea de 135 de cm.
  4. Copiii pot sta pe scaunul din față doar dacă au peste 12 ani și 150 de cm.

  • 16x9 Image

    Oana Despa

    A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG