Linkuri accesibilitate

Facsimil | Când a fost înființat grupul care verifică decesele de Covid-19. Premierul a negat existența sa


Florin Cîțu și Vlad Voiculescu se contrazic despre existența unui grup de lucru.
Florin Cîțu și Vlad Voiculescu se contrazic despre existența unui grup de lucru.

UPDATE Ministerul Sănătății arată într-o informare de presă de luni dimineață că „în acest moment nu există un grup de lucru legal constituit la nivelul Ministerului Sănătății”.

Ministerul Sănătății arată că secretarii de stat i-au comunicat în scris premierului Cîțu că nu dețin vreun document de constituire al acestui grup de lucru.

Singurele elemente concrete menționate în aceste răspunsuri scrise cu privire la eventualitatea existenței acestui grup de lucru sunt reprezentate de o intenție de constituire și o mențiune despre organizarea unui astfel de grup. În același timp este evocată și o eventuală întâlnire despre care se menționează că nu a avut loc. Declarațiile susținute de fostul ministru Vlad Vasile Voiculescu cu privire la acest subiect dovedesc faptul că domnia sa nu cunoaște legislația, atribuțiile ce revin funcției de ministru și procedurile administrative. În conformitate cu legislația în vigoare, în exercitarea atribuțiilor ce îi revin, ministrul emite ordine şi instrucțiuni cu caracter normativ sau individual. Nu decizii. Ministerul Sănătății solicită fostului ministrul Vlad Vasile Voiculescu să înceteze diseminarea informațiilor false în spațiul public și emiterea unor ipoteze lipsite de fundament”, se arată în informarea de presă.

UPDATE Secretarul de stat Andrei Baciu, căruia Florin Cîțu i-a delegat atribuțiile de ministru al sănătății a declarat duminică seară, la Antena 3, că angajații din minister „nu au cunoștință de acest act” și că are „răspunsuri în scris” de la aceștia cu privire la acest aspect.

„Pentru ca un act juridic să producă efecte trebuie să fie instituțional, adică să aibă avize, spre exemplu de la Juridic, de la secretarul general. Ministrul Sănătății poate să emită ordine de ministru sau instrucțiuni, nu poate să emită decizii. Când vorbim de o chestiune atât de importantă, trebuie să acționăm cu maximă responsabilitate, pentru a elimina orice dubiu și semn de întrebare”, a declarat Baciu.
_________________________________________________________________

Premierul Florin Cîțu a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că nu există grupul de la la Ministerul Sănătății care verifică raportările deceselor COVID-19 , așa cum a declarat fostul ministru Vlad Voiculescu.

Cîțu a spus că l-a pus pe Andrei Baciu, secretarul de stat de la MS, să verifice existența acestui grup de lucru și concluzia a fost că „azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există”.

Europa Liberă are documentul de la Ministerul Sănătății care arată că acest grup a fost constituit în data de 12 aprilie 2021 ca „Grupul Tehnic în vederea verificării modificării modalității de raportare la infecția cu virusului Sars-Cov-2.”

Documentul care atestă că acest grup de lucru a existat.
Documentul care atestă că acest grup de lucru a existat.

Documentul arată că unul dintre scopurile grupului este verificarea „procedurilor privind raportarea datelor și informațiilor ce au fost și vor fi centralizate și modalitatea prin care s-a asigurat un circuit unic, coordonat, coerent al datelor și informațiilor necesare gestionării situației epidemiologice de pe teritoriul României.”

De asemenea, grupul de lucru mai verifica și raportarea făcută de direcțiile de sănătate publică cu privire la raportările deceselor COVID în baza definiției de caz.

Documentul arată că din grupul tehnic fac parte cinci persoane, printre care și fostul secretar de stat Andreea Moldovan.

Vineri, premierul Cîțu a spus că el nu a fost informat despre existența acestui grup de lucru, dar Europa Liberă a obținut documentul care confirmă că premierul a primit o informare în acest sens și o secretară a semnat de primire.

Documentul de primire a fost semnat de o secretară a lui Florin Cîțu.
Documentul de primire a fost semnat de o secretară a lui Florin Cîțu.

Premierul Florin Cîţu a declarat, duminică, la Ciolpani, că a solicitat o informare privind grupul de lucru care ar exista la nivelul Ministerului Sănătăţii şi care ar cerceta raportarea deceselor din cauza COVID-19, însă a aflat că acest grup de lucru nu există.

„Secretarului de stat Baciu i-am cerut ieri, în urma informaţiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătăţii un grup de lucru, aşa cum a fost informaţia în presă, care se ocupă de aşa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există. Vom face un grup de lucru care să investigheze informaţia şi vom face toată procedura: grup de lucru care trebuie să vină cu nişte concluzii, concluzii care trebuie să fie prezentate în Guvern şi după aceea putem să discutăm”, a declarat Florin Cîţu, după şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani.

Întrebat dacă au existat discuţii sau dacă a primit vreo informare pe această temă, Florin Cîţu a explicat că astfel de discuţii nu au existat.

Am verificat stenograma şedinţei de Guvern şi nu există nicio informare în şedinţa de Guvern, am verificat dacă la Ministerul Sănătăţii a plecat vreun material către cabinetul premierului, nu a plecat niciun material, am verificat la Registratura Guvernului dacă este vreun material primit de la Ministerul Sănătăţii sau de la vicepremier, nu este niciun material. Este posibil să fie pe drum. Discuţiile mele private cu domnul vicepremier rămân private, din punctul meu de vedere”, a mai spus Florin Cîţu.

Scandalul raportărilor deceselor de COVID-19 a început după ce, vineri, la o zi de la demitere, Vlad Voiculescu a declarat că „există diferențe între decesele din spitale și cele raportate oficial”, din cauză că sunt date diferite pe cele două platforme create de STS – AlertMs și CoronaForms.

El a spus atunci că a fost înființat un grup de lucru în cadrul Ministerului Sănătății care să verifice raportarea datelor.

Tot vineri, aflat în vizită la Cluj-Napoca, Florin Cîțu a declarat că îi solicită public lui Dan Barna să spună dacă a existat vreo informare.

Ulterior, vicepremierul Dan Barna a transmis într-o postare pe Facebook, că a fost informat, în urmă cu o zi, de Ministerul Sănătăţii că verifică „posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi şi că i-a transmis premierului o notă de informare în acest sens, înregistrată joi, la ora 11.05.

„Ulterior, în cadrul şedinţei de Guvern de ieri i-am transmis premierului ca am fost informat că este o situaţie în analiză la Ministerul Sănătăţii legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de COVID-19 şi că am cerut să-i fie trimisă şi că a primit o notă pe acest subiect. Premierul, ca ministru interimar al Sănătăţii, mi-a comunicat că va analiza aceste informaţii”, a adaugat Barna.

La începutul lunii aprilie, Europa Liberă a scris despre ordinul emis de Vlad Voiculescu, pe 9 martie, prin care managerii unităților sanitare cu paturi alocate pacienților cu infecție COVID-19 raportează online, de două ori pe zi, în platforma electronică a Ministerului Sănătății, numărul pacienților decedați în ultimele 24 de ore și numărul de pacienți internați suspecți și confirmați în ultimele 24 de ore.

Raportarea se trimitea cu semnătura directorului executiv al direcției de sănătate publică din fiecare județ și a managerului unității sanitare. Nu toate DSP-urile raportau corect aceste date.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG