Prim-ministrul ceh Andrei Babis a declarat că decizia de expulzare a rușilor a fost luată pe baza „dovezilor fără echivoc” furnizate de anchetatorii din serviciile de informații și securitate cehe.
Ministrul de externe ceh în funcție, Jan Hamacek, a declarat, pe 18 aprilie, pe Twitter, că problema va fi discutată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai UE din 19 aprilie.
Expulzările și acuzațiile cehilor au declanșat cea mai mare dispută cu Rusia de la sfârșitul guvernării comuniste din 1989. Cehia a fost sub dominația Moscovei zeci de ani. Statele Unite și Marea Britanie au declarat că s-au solidarizat cu Republica Cehă în această dispută.
Există „suspiciuni rezonabile cu privire la un rol al membrilor serviciilor de informații militare rusești… în explozia depozitului de muniții din Vrbetice în 2014”, a spus Babis.
Republica Cehă „trebuie să reacționeze la aceste dezvăluiri fără precedent într-o manieră corespunzătoare”, a adăugat Babis.
Hamacek, care este și ministrul de interne, a spus că diplomaților care fuseseră identificați ca agenți de informații li s-a ordonat să părăsească Republica Cehă în 48 de ore.
Explozia din 16 octombrie 2014 din Vrbetice, în regiunea estică cehă Zlin, a declanșat 50 de tone de muniție și a ucis două persoane. Două luni mai târziu, o altă explozie, a 13 tone de muniție, a avut loc în același loc.
Cauza exploziilor nu a fost niciodată dezvăluită public. Nu este clar care este motivul pentru care autoritățile cehe au făcut anunțul acum.
Implicarea Unității 29155
Revista cehă Respekt a relatat că muniția și armele care au fost distruse erau destinate Ucrainei, care în 2014 se lupta cu luptătorii sprijiniți de Rusia în estul teritoriului său. Un comerciant bulgar de arme pe nume Emilian Gebrev ar fi fost organizatorul acordului de arme cu Ucraina, a relatat Respekt.
Respekt a mai arătat că anchetatorii au primit anul trecut noi informații cu privire la explozie, iar comitetul de informații al guvernului a discutat cazul în urmă cu doar două săptămâni.
„Fără detalii specifice, pot confirma că este în curs cooperarea internațională pe această temă, inclusiv cooperarea cu Bulgaria”, a declarat Hamacek la televiziunea cehă, pe 18 aprilie.
Babis a dat vina pentru explozie pe agenția de informații militare rusești cunoscută sub numele de GRU și, în special, pe o unitate secretă cunoscută sub numele de Unitatea 29155.
Această unitate a fost legată de o serie de tentative de asasinare și alte sabotaje în toată Europa, inclusiv otrăvirea din 2018 a fostului dublu agent rus Sergei Skripal în Salisbury, Anglia.
Skripal, un fost ofițer de informații militare rus, și fiica sa Yulia aproape au murit în luna martie după ce au fost expuși la ceea ce autoritățile britanice au concluzionat ulterior că este Noviciok, o otravă puternică din era sovietică. O femeie britanică care a intrat accidental în contact cu substanța a murit.
Unitatea 29155 a fost, de asemenea, legată de un atac împotriva lui Gebrev în 2015. Oficialii bulgari au declarat că Gebrev, care a supraviețuit, a fost vizat cu o substanță similară cu Noviciok. În ianuarie 2019, Bulgaria a pus sub acuzare trei ruși, inclusiv un ofițer de conducere al GRU, în legătură cu acest caz.
„Terorism de stat”
Odată cu anunțul guvernului din 17 aprilie, poliția cehă a precizat că este în căutarea a doi agenți ruși suspectați care dețin pașapoarte diferite, inclusiv documente rusești, pe numele lui Aleksandr Petrov și Ruslan Boshirov. Unul dintre ei ar fi intrat în Cehia inclusiv cu un pașaport emis în Republica Moldova, pe numele Nicolai Popa.
Numele se potrivesc cu cele ale celor doi bărbați pe care Marea Britanie i-a acuzat de otrăvirea lui Skripal.
Organizația de investigații Bellingcat a identificat suspecții ca Aleksandr Mishkin și Anatoly Chepiga și a precizat că amândoi lucrează pentru Unitatea 29155.
„Marea Britanie susține pe deplin aliații noștri cehi, care au expus nivelul până unde poate merge GRU pentru a desfășura operațiuni periculoase și dăunătoare”, a scris pe Twitter ministrul britanic de externe, Dominic Raab.
Între timp, președintele Senatului ceh a sugerat că explozia ar putea fi considerată un act de „terorism de stat”.
„Dacă acest lucru este confirmat, trebuie să considerăm acțiunile serviciilor secrete rusești ca o manifestare foarte gravă a agresivității și ostilității, care poate fi descrisă și ca un act de terorism de stat”, a spus Milos Vystrcil, un adversar politic și critic de lungă durată al lui Babis.
„Este necesar să reacționăm clar, cu încredere și dur în privința acesteia.”
Un reprezentant al ambasadei ruse la Praga a confirmat către Interfax că a fost informat despre expulzări și că ambasadorul rus Aleksandr Zmeyevsky a fost convocat la Ministerul de Externe.
Moscova a avertizat despre „consecințe” într-un răspuns față de acțiunea autorităților cehe.
„Praga este foarte conștientă de ceea ce urmează după un astfel de hocus-pocus”, a spus purtătorul de cuvânt Maria Zakharova, potrivit Interfax.
Hamacek a declarat pentru televiziunea cehă că „rușii au început deja pregătirea pentru expulzarea diplomaților cehi din Rusia. Numărul exact nu este încă cunoscut”.
Vladimir Japarov, primul vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri internaționale a Consiliului Federației, a declarat agenției de știri de stat TASS că reacția „ar trebui să fie proporțională”.
Reacția SUA
Ambasada SUA la Praga a postat pe Twitter în urma anunțului lui Babis că „Statele Unite sunt aliate statornice Republicii Cehe. Apreciem acțiunea de a impune costuri Rusiei pentru acțiunile sale periculoase pe teritoriul ceh.”
Ministrul ceh al industriei, Karel Havlicek, a declarat pe 18 aprilie că situația ar putea împiedica compania rusă Rosatom să mai participe la construirea unei centrale nucleare în Republica Cehă sau chiar să mai participe la proiect în faza sa preliminară.
„Nu-mi pot imagina că participarea Rosatom poate fi considerată sigură”, a spus Havlicek la TV Prima. Două ore mai târziu, el a confirmat că cehii vor exclude Rosatom din licitație.
Serviciile de securitate cehe au avertizat în ultimii ani despre riscurile participării Rusiei și Chinei la construirea unui nou bloc la centrala nucleară Dukovany.
La începutul acestui an, partidele politice au convenit asupra excluderii ofertanților chinezi din licitație, însă nu și asupra excluderii firmelor rusești din acest proiect, estimat la o valoare de cel puțin 6 miliarde de dolari.
Ministerul Industriei a început o rundă de precalificare pentru proiect, stabilită ca o evaluare a securității pentru potențiali ofertanți, înainte de lansarea oficială a licitației, care este așteptată spre sfârșitul anului 2021, după ce un nou guvern va intra în funcție după alegerile generale din octombrie.