Linkuri accesibilitate

Doi colaboratori ai lui Navalnîi au fost trecuți pe lista „teroriştilor” din Rusia


Leonid Volkov și Ivan Zhdanov au ales să părăsească Rusia, dar continuă să facă înregistrări video pentru rușii din țară. Imagine cu un un muncitor care acoperă un graffiti din Kremlin care îl reprezintă pe Navalnîi, aprilie 2021.
Leonid Volkov și Ivan Zhdanov au ales să părăsească Rusia, dar continuă să facă înregistrări video pentru rușii din țară. Imagine cu un un muncitor care acoperă un graffiti din Kremlin care îl reprezintă pe Navalnîi, aprilie 2021.

Ivan Zhdanov și Leonid Volkov, doi dintre cei mai apropiați colaboratori ai dizidentului rus Aleksei Navalnîi, închis din februarie anul trecut, au fost trecuți în registrul Rosfinmonitoring, pe lista „extremiştilor şi teroriştilor”.

Cei doi au fost înregistrați la aceeași categorie cu grupurile naționaliste de dreapta și cu organizațiile teroriste străine precum talibanii și gruparea extremistă Statul Islamic, informează afp.

Conform legii ruse, conturile bancare ale persoanelor fizice adăugate pe această listă trebuie înghețate imediat.

Atât Volkov, fostul coordonator al echipelor lui Navalnîi din toată Rusia, cât și Jdanov, fostul șef al Fundației Anticorupție a lui Navalny (FBK), au părăsit țara anul trecut și locuiesc în prezent în străinătate.

Rusia a anunțat anul trecut că i-a dat în urmărire internațională pe cei doi activiști.

Jdanov, în vârstă de 33 de ani, a declarat pentru Current Time că mișcarea era așteptată și a caracterizat-o drept una dintre „metodele fasciste ale statului rus”.

„Ne vom continua activitățile. Nu le vom opri în niciun fel. Este o plăcere să simțim că activitățile noastre sunt considerate ca fiind problematice pentru ei... Represiunea [în Rusia] a devenit foarte puternică, cu consecințe cu adevărat grave ", a spus el.

FBK a semnalat permanent cazurile de corupție din rândul oficialilor guvernamentali de rang înalt în ultimul deceniu prin videoclipuri vizionate pe scară largă, care au fost distribuite prin canalul Navalnîi LIVE.

Rețeaua politică a lui Navalnîi a jucat un rol esențial în implementarea unei strategii de „votare inteligentă” un proiect conceput pentru a promova candidații cu cea mai mare probabilitate de a învinge politicienii legați de Kremlin.

Anul trecut, Tribunalul din Moscova a declarat FBK și alte grupuri legate de Navalnîi drept extremiste, împiedicând persoanele asociate cu Navalnîi și rețeaua sa de birouri regionale din Rusia să caute candideze pentru funcții publice.

În decembrie anul trecut, tatăl lui Jdanov, Yury, a primit o pedeapsă cu închisoare într-un caz de corupție despre care criticii spun că este motivat politic. La începutul acestei săptămâni, el a fost plasat într-un centru de detenție pentru că ar fi încălcat restricțiile impuse de pedeapsă lui. Ivan Zhdanov a acuzat Kremlinul că a încercat să facă presiuni asupra lui prin arestarea tatălui său.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG