Linkuri accesibilitate

Doi civili uciși în atacurile rusești asupra Avdiivka, pe fondul celor mai puternice atacuri ale Moscovei din ultimele luni


Atacurile rusești asupra orașului Avdiivka s-au intensificat în ultimele zile.
Atacurile rusești asupra orașului Avdiivka s-au intensificat în ultimele zile.

Doi civili au fost uciși sâmbătă în atacurile rusești asupra orașului Avdiivka din estul Ucrainei, a declarat duminică administrația regiunii Donețk.

Armata rusă a continuat pentru a cincea zi atacurile asupra Avdiivka. Bombardamentele au fost atât de puternice încât echipajele de urgență nu au reușit să recupereze morții din clădirile distruse, transmite Reuters.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat duminică că forțele sale au respins 15 atacuri rusești în apropiere de Avdiivka, Tonenke și Pervomaiske în regiunea Donețk.

Oleg Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a declarat duminică că o femeie de 54 de ani și un bărbat de 57 de ani au fost uciși și o femeie rănită într-un atac aerian rusesc peste noapte.

Luptele s-au intensificat și în alte sectoare ale frontului de 1.000 km. Un comandant ucrainean de rang înalt a declarat că ciocnirile din nord s-au „înrăutățit semnificativ”, în timp ce altul a spus că pierderile rusești cresc în sectoarele sudice ale războiului, transmite Reuters.
Noile atacuri au loc în condițiile în care președintele Vladimir Putin spune că armata rusă îşi îmbunătăţeşte poziţiile pe front, inclusiv la Avdiivka, potrivit AFP.

„Trupele noastre îşi îmbunătăţesc poziţia în aproape tot acest spaţiu, un spaţiu destul de vast”, a declarat liderul de la Kremlin într-un interviu acordat televiziunii ruse.


Vitalii Barabaș, șeful administrației militare din Avdiivka, a declarat că „Ei (rușii n.r.) lovesc cu tot ce au. Artilerie, lansatoare multiple de rachete, mortiere și o mulțime de avioane”, a declarat Barabaș pentru televiziunea națională.

În aceste condiții de asalt total, operațiunile de salvare au fost oprite, a spus el.

„Operațiunile nu pot avea loc în astfel de condiții. Este înspăimântător să pleci pentru că drumul este sub foc. Și nu este mai ușor să rămâi, deoarece nu există niciun loc, niciun subsol care să reziste grevelor."

Oleksandr Stupun, un purtător de cuvânt militar, a declarat că Avdiivka este importantă pentru Moscova „pentru că este singura șansă de a arăta un fel de victorie. Nu au alte opțiuni.”

Orașul, situat la 20 km (12 mile) vest de orașul Donețk, a devenit un simbol al rezistenței. A rezistat atacurilor în 2014, când separatiștii susținuți de Rusia au ocupat zone din estul Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG