Linkuri accesibilitate

Eșec al Rusiei la ONU. Mandatul raportorului care o monitorizează, prelungit cu un an


Consiliul ONU pentru drepturile omului a prelungit joi cu un an mandatul raportorului care monitorizează Rusia pentru încălcarea drepturilor omului. Este a doua înfrângere diplomatică pentru Moscova în trei zile, relatează AFP.

Cel mai important organism al ONU pentru drepturile omului a adoptat joi o rezoluție susținută de mai multe țări europene prin care se prelungește cu un an mandatul expertului bulgar în drepturile omului Mariana Kațarova, cu 18 voturi pentru și șapte împotrivă.

Marți, țările membre au respins cererea Rusiei de a se alătura din nou consiliului pentru drepturile omului, format din 47 de membri, după ce a fost dată afară în aprilie trecut, după invazia rusească în Ucraina.

Cu toate acestea, 83 de țări membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York au votat ca Rusia să se alăture organului suprem de drepturi al ONU, mult mai multe decât au sperat Ucraina și aliații săi.

Joi, la Geneva, Consiliul pentru drepturile omului i-a dat o nouă lovitură diplomatică Rusiei prin adoptarea rezoluției.

Argentina, Marea Britanie, Franța, Germania, Ucraina și Statele Unite s-au numărat printre țările care au votat pentru prelungirea mandatului raportorului special.

China, Cuba, Eritreea, Kazahstan și Vietnam au votat împotriva prelungirii.

India, Malaezia, Mexic, Pakistan, Africa de Sud și Emiratele Arabe Unite s-au numărat printre cele 22 de țări care s-au abținut.

În septembrie 2022, consiliul a decis că este nevoie de un raportor special pentru Rusia, pe fondul îngrijorărilor cu privire la intensificarea represiunii interne a Moscovei în timpul războiului pe care-l duce în Ucraina invadată pe 24 februarie 2022.

În aprilie, consiliul a fost de acord să o numească pe Kațarova.

Rezoluția adoptată joi cere Moscovei să stabilească „o comunicare constructivă și o cooperare deplină” cu Kațarova și să îi permită accesul nestingherit inclusiv să se întâlnească liber cu societatea civilă și persoanele aflate în detenție.

Moscova a refuzat să o lase să intre până acum în țară și nu i-a recunoscut mandatul.

„Nicio țară nu este deasupra acestui control [privind încălcarea drepturilor omului], oricât l-ar considera de jenant sau de supărător, indiferent cât de puternică ar fi armata lor, indiferent de cât de largă este raza lor de acțiune și oricât de agresiv ar amenința sau ar convinge alte țări”, a spus joi în fața Consiliului, înainte de vot, ambasadorul SUA la ONU, Michele Taylor.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG