Linkuri accesibilitate

Doi turiști români din Grecia au fost confirmați cu coronavirus


Insula Kos, Grecia - Anunț cu măsurile de protecție ce trebuie respectate pe plajă
Insula Kos, Grecia - Anunț cu măsurile de protecție ce trebuie respectate pe plajă

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat, joi, că doi dintre cetățenii români plecați în vacanță în Grecia au fost confirmați cu coronavirus după teste efectuate la sosire de autoritățile elene.

„În continuarea informațiilor comunicate cu privire la situația turiștilor români aflați în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe precizează că, potrivit datelor comunicate astăzi de către autoritățile locale elene Consulatului General al României la Salonic, un cetățean român aflat în Insula Thassos și un alt cetățean român aflat în Paralia Katerini au fost testați pozitiv pentru infecția cu COVID-19", transmite Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat de presă.

Cei doi se adaugă femeii care a sosit în Creta pe 1 iulie cu o cursă charter directă pe ruta Bucureşti - Heraklion și care a fost, ulterior, confirmată cu coronavirus.

„Cetățeanul român aflat în insula Thassos a fost deja transferat în unitatea hotelieră special destinată pentru efectuarea carantinei, iar starea sa de sănătate este bună. Reprezentanții oficiului consular au contactat cetățeanul român și sunt pregătiți să acorde asistență consulară dacă situația o va impune.

Cetățeanul român aflat în Paralia Katerini a contactat telefonic Consulatul General al României la Salonic, semnalând faptul că a fost anunțat de autoritățile elene asupra rezultatului pozitiv la testarea efectuată la intrarea pe teritoriul Greciei, starea acestuia de sănătate fiind de asemenea bună", completează MAE.

După apariția în presa bulgară a informații că toți turiștii sunt testați la intrarea în țară, MAE a cerut lămuriri autorităților elene care au precizat că testele se efectuează tot aleatoriu în limita numărului disponibil.

„Cu privire la informațiile vehiculate în spațiul public privind testarea tuturor turiștilor la punctul de frontieră Kulata-Promachonas, Ambasada României la Atena a solicitat clarificări autorităților elene competente care au menționat că, la acest moment, testarea se face în continuare aleatoriu, în limita numărului de teste disponibile.

Ministerul Afacerilor Externe continuă să urmărească îndeaproape evoluțiile cu privire la tranzitul cetățenilor români prin punctul de trecere al frontierei Kulata – Promachonas și continuă dialogul cu autoritățile elene pentru identificarea de soluții necesare reducerii timpului de așteptare și prevenirea unor astfel de situații în perioada următoare. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs", precizează diplomația română.

În cursul zilei de joi, aproape 90% dintre cei care au intrat prin punctul Kulata-Promachonas au fost testaţi. Este de aşteptat ca începând de vineri după-amiază traficul rutier să se aglomereze în zona acestui punct de trecere a frontierei, autorităţile greceşti fiind pregătite să testeze aproape fiecare turist nou sosit.

Elenii au implementat de la 1 iulie un protocol prin care cer turiștilor străini să completeze un formular cu date despre unde se deplasează, adresa de cazare și dacă au călătorit în ultimele 14 zile în străinătate. Turiștii sunt verificați în vamă, iar apoi se decidea testarea aleatorie.

Cum România a devenit țară de zonă galbenă, cu a treia cea mai mare rată de infectări din Europa în ultimele două săptămâni, aproape toți turiștii români sunt aleși pentru testare la intrarea în Grecia.

XS
SM
MD
LG