Linkuri accesibilitate

Opt state din UE restricționează accesul cetățenilor români


Test COVID la intrarea în Grecia
Test COVID la intrarea în Grecia

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a arătat, miercuri seară, că accesul cetățenilor români este restricționat pe teritoriul a opt state din Uniunea Europeană în contextul numărului mare de noi infectări din România din ultima perioadă.

Aceste restricții diferă de la interzicerea totală în Malta, la obligativitatea a 14 zile de autoizolare sau necesitatea prezentării unui test negativ pentru COVID 19.

Sunt 8 state din UE care au introdus deja măsuri de restricționare de diverse feluri, inclusiv cu obligativitate de autoizolare, dar sunt variațiuni de la stat la stat. Sunt state care impun obligația de autoizolarea, cum este Lituania, care recomandă autoizolarea 14 zile, sau Slovacia care spune că puteți intra pe teritoriul ei ca destinație finală dacă prezentați un test negativ făcut în ultimele patru zile, stați 5 zile în autoizolare, la finalul acestora mai faceți un test, care, dacă este negativ, puteți călători liberi. Malta interzice complet intrarea cetățenilor români pe teritoriul său", a arătat Bogdan Aurescu pentru Digi24.

Șeful diplomației române a subliniat că misiunile diplomatice lucrează zilnic pentru a raporta privind situația epidemiologică în contextul pandemiei de coronavirus.

E greu de anticipat dacă vor mai fi și alte state care vor introduce România pe o astfel de listă, dar totul depinde de evoluția epidemiologică din România.

Toate misiunile diplomatice îmi trimit în fiecare zi raportări cu privire la situația epidemiologică din statul respectiv și văd în destul de multe state creșteri ale numărului de cazuri. La fel și misiunile diplomatice ale acestor state de la București trimit astfel de raportări zilnice", a declarat Bogdan Aurescu.

Care sunt statele cu restricții pentru români

În total peste 10 state europene au impus restricții cetățenilor români în contextul numărului mare de cazuri de coronavirus.

Trei dintre ele (Norvegia, Finlanda și Malta) interzic complet accesul pe teritoriul lor cetățenilor români. Finlanda a anunțat, chiar joi, că va redeschide frontierele pentru cetățenii din 17 state europene, dar România nu se numără pe această listă, cum nu este nici vecina Suedia sau Franța, Marea Britanie, Portugalia și Spania.

Potrivit MAE, în acest moment românii pot intra în Finlanda doar dacă au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ în Finlanda.

Celor trei adăugăm Cipru și Austria, care au anunţat că românii vor fi primiţi în interiorul graniţelor doar dacă prezintă un raport medical, efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea în ţară, în care să se certifice că a fost testat negativ la noul coronavirus.

Austria a pus România, alături de Bulgaria și Republica Moldova, pe lista privind alerte de călătorii, iar cetățenii români vor trebui să se izoleze timp de 14 zile sau să prezinte un rezultat negativ pentru a putea intra pe teritoriul austriac.

În schimb, Estonia, Lituania, Letonia, Irlanda, Slovenia şi Slovacia permit accesul românilor, cu obligativitatea intrării în izolare pentru 14 zile.

Numărul mare de noi infectări zilnice cu coronavirus a menținut România pe lista țărilor nesigure și în evaluarea autorităților britanice. Marea Britanie a făcut publică vineri lista celor 59 de țări cu destinație sigură din punct de vedere epidemiologic. După revenirea din aceste țări, cetățenii britanici nu mai sunt obligați să stea în izolare 14 zile. România nu se află, însă, pe această listă.

Mai avem și un caz aparte, și anume Grecia. Dependente de industria turismului, autoritățile elene au deschis granițele pentru turiștii străini, cu excepția sârbilor din 6 iulie, dar au introdus teste, la început aleatorii, apoi obligatorii de joi.

Românii erau deja testați în marea lor majoritate la intrarea în Grecia. Problema care a intervenit a fost statutul României, care a devenit țară de zonă galbenă, cu a treia cea mai mare rată de infectări din Europa în ultimele două săptămâni. Astfel, toți pasagerii unor avioane care au aterizat la Atena și Heraklion (Creta) au fost testați și au fost nevoiți să aștepte rezultatul la hotel.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe din România a avertizat că autorităţile din Grecia, destinația preferată de vacanță pentru români, pot modifica fără preaviz condiţiile de intrare pe teritoriul naţional, în funcţie de numărul de noi cazuri de infecţie cu Covid-19 care vor fi înregistrate în România.

Creșterea numărului de cazuri noi depistate au așezat România încă de la finalul lunii iunie în zona galbenă a pandemiei de coronavirus, care impune condiții și restricții pentru românii care și-au propus să plece în vacanță peste hotare de la 1 iulie. România se numără acum, alături de Suedia,Bulgaria, Portugalia și Polonia, între țările cu un risc epidemiologic mai mare, care determină unele țări europene să solicite completarea de declarații sau izolarea pe o anumită perioadă la intrarea pe teritoriul lor.

România a depășit miercuri pragul de 30.000 de cazuri de coronavirus, fiind în primele 50 de state ale lumii ca număr de îmbolnăviri.

Miercuri, autoritățile au anunțat alte 555 de noi cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore, cel mai mare număr înregistrat în România de la începutul pandemiei, după prelucrarea a 13.147 teste.

Alte 18 decese au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, ceea ce ridică bilanțul la 1.817.

XS
SM
MD
LG