Linkuri accesibilitate

Donald Trump decretează stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus


Președintele Statelor Unite, Donald Trump

Președintele SUA Donald Trump a anunțat, vineri seara, că a declarat stare de urgență pe teritoriul de Statelor Unite din cauza epidemiei de coronavirus.

"Pentru a declanșa deplin forța resurselor guvernului federal, declar oficial urgența națională", a anunțat Donald Trump.

Declararea stării de urgență, în baza unei legi din 1988, va permite Agenției Federale să aloce 50 de miliarde de dolari autorităților sanitare de la nivelul statelor și guvernelor locale.

Bill Clinton a decretat stare de urgență în 2000, împotriva epidemiei declanșate de virusul West Nile.

Principalele declarații

Președintele Trump a spus că cele 50 de miliarde de dolari reprezintă „o sumă mare de bani pentru state, teritorii și localități în lupta noastră comună împotriva acestei boli”.

Trump a anunțat că laboratoarele private și dezvoltatorii de vaccinuri vor putea oferi cinci milioane de teste de coronavirus într-o lună. El a mai susținut că testele de coronavirus vor fi disponibile pentru mai multe persoane și mai rapid.

Cu toate acestea, președintele Trump a declarat că nu crede că toți americanii trebuie să se grăbească să fie testați.

„Nu dorim ca oamenii să facă un test dacă considerăm că nu ar trebui să facă acest lucru. Și nu vrem ca toată lumea să alerge și să facă testul doar dacă are anumite simptome ", a spus el în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă.

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, a lăudat acțiunea președintelui Trump, afirmând că mișcarea „înlătură constrângerile”.

"Mai avem un drum lung de parcurs. Vor fi multe alte cazuri. Dar vom avea grijă de asta și, în final, după cum a spus președintele, acest lucru se va încheia", a spus el.

Fauci a adăugat: „Dar ceea ce se întâmplă astăzi, aici ne va ajuta să se termine mai devreme”.

Președintele Trump a spus că ordinele de urgență emise astăzi vor „conferi noi autorități” secretarului de sănătate și servicii umane, Alex Azar.

Azar va putea „renunța la prevederile legilor și reglementărilor aplicabile pentru a oferi medicilor, spitalelor - tuturor spitalelor - și furnizorilor de servicii medicale flexibilitate maximă pentru a răspunde la virus”, a spus prședintele Trump.

Aceasta include renunțarea la unele cerințe federale de acordare a licențelor, renunțarea la limitele critice de acces la numărul de paturi.

Epidemia de coronavirus a cauzat 40 de decese în SUA iar la nivel național sunt 1.700 de cazuri confirmate până vineri dimineață, conform datelor furnizate de Johns Hopkins University.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG