Linkuri accesibilitate

Efectele economice ale deciziei președintelui Trump: Bursele, inclusiv cea din București, se prăbușesc


Bursele din întreaga lume au fost afectate de pandemia de coronavirus
Bursele din întreaga lume au fost afectate de pandemia de coronavirus

Decizia președintelui american Donald Trump de a interzice toate călătoriile din Europa în Statele Unite pentru 30 de zile a produs efecte negative pe piața financiară. Bursele asiatice au înregistrat scăderi pe linie joi, în condițiile în care noile restricții reprezintă și mai puțină activitate economică într-o lume puternic afectată de pandemia de coronavirus.

„​Vindeţi, vindeţi, vindeţi", a rezumat analistul AxiCorp, Stephen Innes, starea de spirit din sălile de trading de pe bursele asiatice după anunţul lui Trump, conform AFP.

Cu o pandemie care face produce dezastre pe zi de trece, investitorii au fost dezamăgiți de lipsa unor măsuri ample în planul de acțiune al lui Trump împotriva coronavirusului, ceea ce a determinat comercianții să parieze împotriva viitoarelor politice ale Rezervei Federale.

Indicele Dow Jones (DJIA) a picat cu 5,86%, iar bursele europene, inclusiv cea de la București, au picat, în consecință, încă de la primele ore.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis cu scăderi de peste 5% şedinţa de joi, iar la 10 de minute de la debut consemna tranzacţii în valoare de 7,42 milioane de lei (1,5 milioane de euro).

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 16 companii, înregistra o scădere de 5,89%, până la 7.887,86 de puncte, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, era în scădere cu 5,88%.

Pierderile s-au accentuat după prima jumătate de oră de tranzacționare: TLV pierde aproape 8%, SNP 6%, BRD 8,9%, Nuclearelectrica (SNN) 10,4%, iar Turbomecanica (TBM) a atins pragul maxim de scădere de 15%.

Aceste evoluții de pe Bursa de la București sunt sincrone cu evoluțiile4 consemnate deja pe bursele asiatice, unde au fost înregistrate scăderi: Tokyo (5,17%) și Hong Kong (3%). Scăderile sunt așteptate să se mențină pe bursele europene și pe cele de peste Ocean.

Prețul petrolului a înregistrat, la rândul său, o cădere de 6%. Cotația petrolului suferă oricum mari probleme ca urmare a neînțelegerilor dintre cei mai mari doi producători mondiali, Arabia Saudită și Rusia, de a ajunge la un acord privind diminuarea ofertei. Luni, cotaţia barilului de petrol a înregistrat cea mai gravă cădere din ultimii 30 de ani.

Pe lângă restricțiile de călătorie din Europa, Donald Trump a anunțat mai multe măsuri economice precum amânarea plății impozitelor pentru entitățile lovite de coronavirus, ajutor financiare pentru muncitorii afectați de pandemie și sprijin de capital și lichiditate pentru firmele afectate, inclusiv împrumuturi la dobândă scăzută.

XS
SM
MD
LG