Linkuri accesibilitate

Donald Trump despre Viktor Orban: „respectat în toată Europa. Poate un pic controversat, cum sunt și eu”


Donald Trump vorbind la conferința de presă de dinaintea întâlnirii cu Viktor Orban, în Biroul Oval, 13 mai 2019
Donald Trump vorbind la conferința de presă de dinaintea întâlnirii cu Viktor Orban, în Biroul Oval, 13 mai 2019

Președintele american Donald Trump a salutat poziția intransigentă a premierului ungar Victor Orban față de imigranți, evocând criza din 2015.

Înainte de discuțiile oficiale de la Casa Albă, Trump a declarat, în prezența presei și a lui Orban: „Respectat, respectat în toată Europa. Poate un pic controversat, cum sunt și eu, dar este în ordine. V-ați făcut treaba bine și v-ați apărat țara”. La rândul său Orban a declarat că este „mândru” să lupte alături de Statele Unite împotriva imigrației ilegale și a terorismului și pentru apărarea comunităților creștine din lumea întreagă.

Promotor al „iliberalismului”, Orban face prima vizită oficială la Casa Albă de la revenirea sa la putere în 2010, iar potrivit unei oficialități a administrației americane, a fost invitat tocmai pentru a semnala un interes renăscut al Statelor Unite pentru Europa centrală și de est. Prezența lui Orban la Casa Albă a fost criticată însă, și în Congresul american, pentru că ar încuraja un lider cu tendințe autoritare, naționaliste și antisemite. Între altele, mai mulți reprezentanți ai Comisiei pentru Relații Internaționale, vorbesc despre degradarea Ungariei ca stat ”partial liber” în cel mai recent raport al Freedom House: ”primul stat al UE și prima țară post-comunistă care exeprimentează un declin de acest fel”. În regimul Orban ”procesul electoral a devenit mai puțin competitive, iar statul și-a crescut controlul asupra sistemului judiciar” mai scriu senatorii americani în documentul adresat președintelui Donal Trump în care vorbesc și despre îngrijorările pe care le au față de relațiile Ungariei cu Rusia: „Ungaria nu a reușit să-și diversifice resursele energetice, rămânând dependentă de Moscova. Ungaria i-a permis Rusiei să exploatze sistemul „vizei de aur” (vize contra investiții), ocolind astfel sancțiunile impuse de Statele Unite. Relocarea Băncii Internaționale de Investiții (succesoarea instituției Comecon din perioada comunistă) de la Moscova la Budapesta este un exercițiu prin care Rusia își proiectează puterea. Cel mai deranjant gest este, însă, faptul că Ungaria a refuzat cererea SUA bazată pe un tratat bilateral aflat în vigoare, de a extrăda doi traficanți de arme, care și-au asigurat libertatea la Moscova”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG