Președintele american Donald Trump a amenințat Rusia cu noi tarife la produsele petroliere dacă Moscova îi blochează inițiativele privind încetarea focului în Ucraina şi a mai spus că liderul ucrainean Volodimir Zelenski se va confrunta cu „probleme mari, mari” dacă nu semnează un acord cheie cu Washingtonul, transmite Serviciul ucrainean al Europei Libere.
„Încearcă să renunțe la acordul privind pământurile rare și, dacă face asta, are niște probleme, mari, mari probleme”, le-a spus Donald Trump reporterilor, pe 30 martie, referitor la președintele ucrainean.
„Am făcut o înțelegere cu privire la pământurile rare. Și acum el spune, ei bine, știți, vreau să renegociez înțelegerea."
„Vrea (Ucraina, n.r.) să fie membru al NATO, dar nu va fi niciodată membru al NATO. El înțelege asta", a adăugat Trump.
Pe 28 martie, guvernul ucrainean a transmis că încă ia în considerare un proiect de acord din partea Statelor Unite cu privire la mineralele rare ale țării, pe fondul relatărilor media conform cărora Washington a schimbat de mai multe ori termenii acordului.
Ministrul ucrainean al Economiei, Iulia Sviridenko, a anunțat la o ședință de guvern că Kievul își conturează poziția cu privire la acord, dar că parlamentarii își vor exprima poziția doar după ce va exista un consens. Înainte de acel moment, a spus ea, discuția publică ar fi dăunătoare.
Ucraina deține zăcăminte semnificative de minerale critice, inclusiv „pământuri rare” (grup de minerale care include 17 elemente), deși dimensiunea lor exactă rămâne incertă. Pământurile rare sunt foarte apreciate pentru utilizarea lor în tehnologiile de apărare și în dispozitive precum computerele, smartphone-urile și bateriile.
La începutul lunii, Ucraina și SUA au convenit să încheie un acord cuprinzător pentru dezvoltarea resurselor minerale critice ale Ucrainei. Anterior, eforturile de a încheia acordul au eşuat, pe 28 februarie, după dialogul aprins de la Casa Albă, în care preşedintele şi vicepreşedintele SUA l-au criticat, în faţa jurnaliştilor, pe Volodimir Zelenski.
Între timp, tot pe 30 martie, Donald Trump a declarat că va impune tarife secundare de 25-50% asupra întregului petrol rusesc dacă va constata că președintele Vladimir Putin îi blochează eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina.
Într-un interviu telefonic pentru NBC News, liderul SUA a spus că a fost „foarte supărat” și „enervat” când Vladimir Putin a cerut instituirea unui guvern de tranziție în Ucraina, care ar putea în mod efectiv să-l înlăture pe Zelenski.
„Dacă Rusia și cu mine nu suntem în stare să facem un acord pentru oprirea vărsării de sânge din Ucraina și dacă cred că a fost vina Rusiei – ceea ce s-ar putea să nu fie – dar dacă cred că a fost vina Rusiei, voi pune tarife secundare pe petrol, pe tot petrolul care iese din Rusia”, a spus Trump.
„Asta ar însemna că, dacă cumperi petrol din Rusia, nu poți face afaceri în Statele Unite”, a spus Trump. „Va exista un tarif (suplimentar, n.r.) de 25 la sută pentru tot petrolul, un tarif de 25 până la 50% pentru tot petrolul”.
Trump a adăugat că măsurile comerciale vor fi puse în aplicare în termen de o lună, dacă nu se ajunge la un acord de încetare a focului.
Conjunctura diplomatică extrem de sensibilă vine după ce Casa Albă a anunțat, pe 25 martie, că atât Rusia, cât și Ucraina au convenit asupra unui încetare a focului și să permită navigația în Marea Neagră, precum și asupra unui acord de a nu lovi reciproc instalațiile energetice ale celuilalt.
Kievul spune că va intra în vigoare imediat, iar Moscova a declarat că va urma ridicarea parțială a sancțiunilor aplicabile companiilor și băncilor ruseşti implicate în comerțul internațional cu alimente.
Ton mai aspru faţă de Putin
Comentariile lui Donald Trump marchează o schimbare a abordării mai blânzi pe care Casa Albă o adoptase față de Rusia, după ce președintele SUA a făcut din încheierea războiului din Ucraina o prioritate de top în politica externă. Ele vin, totodată, după ce el l-a criticat anterior pe Volodimir Zelenski, cu privire la războiului și l-a numit „dictator fără alegeri”.
Trump a declarat pentru NBC că va vorbi cu Vladimir Putin în această săptămână.
Între timp, în discursul său video din noaptea din 30 martie, Zelenski a spus că „răspunsul Rusiei la propunerea americană de încetare necondiționată a focului sunt drone, bombe, bombardamente de artilerie, rachete balistice în fiecare zi; Putin demonstrează că nu-i pasă de diplomație”.
„Este nevoie de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, mai multe capacități de apărare aeriană pentru Ucraina și mai multă unitate între partenerii noștri”, a adăugat liderul de la Kiev.
Pe fondul eforturilor diplomatice conduse de SUA de a ajunge la un acord de încetare a focului, Kievul a acuzat Moscova de o „crimă de război”, pe 30 martie, după ce drone ruseşti au lovit un spital militar, în noaptea din 29 spre 30 martie.
Lovitura, petrecută în cursul nopţii, a țintit Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. A fost un atac în care cel puțin două persoane au fost ucise, iar un centru comercial, blocuri de apartamente și alte ținte - avariate.
Statul major al armatei ucrainene a acuzat Rusia de „încălcarea normelor dreptului internațional umanitar” în atac, pe care l-au denunțat ca reprezentând „bombardări deliberate, direcționate”. Reprezentanţii statului major au adăugat, pe 30 martie, că printre victime se numără militari care urmau tratament în centrul medical.
Cu doar o oră înainte de atacurile din Harkov, Volodimir Zelenski spusese, în discursul său de seară, că Kievul se aștepta la un răspuns puternic din partea țărilor occidentale la atacurile aproape zilnice cu drone rusești de pe teritoriul său.
„Partenerii noștri ar trebui să înțeleagă clar: aceste lovituri nu sunt doar atacuri asupra civililor ucraineni, ci și asupra tuturor eforturilor internaționale - chiar asupra diplomației pe care încercăm să o folosim pentru a pune capăt acestui război”, a spus Zelenski.
Pe lângă atacurile asupra Harkovului, autoritățile ucrainene au transmis că Rusia a lansat o rachetă balistică și a lansat atacuri cu drone şi asupra orașelor Dnipro, Krivoi Rog şi Poltava.
În total, autoritățile ucrainene au spus că atacurile din timpul nopții, de sâmbătă spre duminică, au ucis cel puțin două persoane și au rănit alte 26 în toată țara.
Președintele ucrainean a adăugat că „de prea mult timp”, o propunere a SUA pentru o încetare a focului necondiționată a fost pe masă, „fără un răspuns adecvat din partea Rusiei.” „Asta spune multe”, a adăugat el.
Cu informaţii Reuters.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.