Linkuri accesibilitate

Două noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în Timișoara și Maramureș


Conferința de presă a secretarului de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, și a șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, privitoare la apariția a două noi cazuri de coronavirus în România: în Maramureș și Timișoara.

Încă două noi cazuri de coronavirus au fost confirmate în România: unul la Maramureș, un bărbat de 45 de ani, și unul la Timișoara, o femeie de 38 de ani, ambii veniți din Italia.

Starea de sănătate a femeii din Timișoara este bună. Bărbatul a avut ieri un puseu de insuficiență respiratorie, a fost transferat la Cluj și este într-o situație mai bună, sub supravegherea medicilor.

Ei nu au nicio legătură cu primul român diagnosticat cu coronavirus, tânărul din Gorj la care infecția a fost confirmată miercuri seară, și nici nu au luat contact unul cu celălalt.

Secretar de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru:

Mai avem două confirmări coronavirus pozitiv:

 • Un bărbat de 45 de ani din Maramureș. El e din afara zonei de carantinaj, întors în țară pe 25 februarie. Bolnav, în Italia, merge la medic, i se prescrie tratment, vine cu febră în România, cu un grad de insuficiență respiratorie. A fost internat la Clinica de boli infecțioase din Maramureș, apoi transferat la Cluj. Astăzi ne-a venit confirmarea.
 • Al doilea caz – o femeie de 38 de ani din Timișoara care pe 17 februarie merge o zi la Bergamo (Italia), pe 25 februarie a prezentat primele simptome de stare febrilă. Pe 27 februarie a mers la spital, a fost testată, a mers acasă în izolare. Astăzi, și testul dânsei este confirmat pozitiv. Femeia a rămas la centrul din Timișoara, bărbatul a rămas la centrul din Cluj
 • Au început anchetele epidemiologice. Vor fi testate toate persoanele cu care au călătorit cei doi noi pacienți
 • Starea de sănătate a femeii din Timișoara este bună.
 • Bărbatul a avut ieri un puseu de insuficiență respiratorie, a fost transferat la Cluj și este într-o situație mai bună, sub supravegherea medicilor.
 • La Gorj continuă anchetele epidemiologice, dar și un control al Corpului de control.

Întrebare: Care e concluzia la Gorj, incompetență sau rea-voință?

 • Nelu Tătaru: Părerea mea e că sunt amestecate.

Șeful DSU, Raed Arafat:

 • Să lăsăm Corpul de control să verifice situația de la Gorj. Dacă arătăm cu degetul spre personalul implicat într-o situație de criză, în curând nu vom mai avea personal care să lucreze. Nu înseamnă că nu trebuie să sancționăm greșelile, dar să nu arătăm cu degetul spre personalul care lucrează. La un moment dat, se va ajunge fie să izolăm total, fie să spunem că nu mai intră nimeni, nu doar din Italia. Dar nimeni nu poate să-și permită să facă asta.
 • Urmează să analizăm să vedem ce decizii pot fi luate legate de cetățenii care vin din zone care nu sunt cu risc.

Nelu Tătaru:

 • Nu e cazul să ne gândim la epidemie și la închiderea granițelor.
 • Doamna din Timișoara e în stare bună, domnul din Cluj a venit în insuficiență respiratorie, dar acum e în stare mai bună.

***

Primul caz de infecție cu coronavirus a fost confirmat miercuri seară de ministrul Sănătății, Victor Costache, și de șeful DSU, Raed Arafat, care au susținut o conferință de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Pacientul, un bărbat din Gorj, de 25 de ani, a fost internat la spitalul de boli infecțioase „Matei Balș” din Capitală. El s-a aflat în aceeași încăpere cu italianul de 71 de ani, căsătorit cu o româncă, diagnosticat la Rimini cu coronavirus și care și-a petrecut săptămâna trecută în România, unde a avut mai multe întâlniri de afaceri, a participat la o partidă de vânătoare și apoi a mers la restaurant cu mai mulți localnici.

În România, vineri, 182 de persoane erau în carantină, 8231 - monitorizate la domiciliu.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG