Linkuri accesibilitate

Oficial. Primul caz de coronavirus confirmat în România


Primul caz de coronavirus din România

Primul caz de infecție cu coronavirus a fost confirmat miercuri seară de ministrul Sănătății, Victor Costache, și de șeful DSU, Raed Arafat, care au susținut o conferință de presă la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

UPDATE Bărbatul din Gorj a ajuns joi dimineață la Spitalul Matei Balș și starea lui e bună.

Declarații LIVE

Ministrul Sănătății, Victor Costache:

 • Suntem din păcate în măsură să vă anunțăm că în urma testării persoanelor din județul Gorj care au intrat în legătură cu cetățeanul italian din Rimini, avem primul caz de infectare cu coronavirus, COVID 19.
 • Este un bărbat dintr-o localitate din Gorj. Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome și nu trebuie să ne alarmăm.
 • Imediat cum va ajunge la București va intra pe schema de tratament și sperăm într-o evoluție bună.
 • Este un bărbat care a fost la vânătoare cu italianul din Rimini.
 • Autoritățile sanitare mai au în lucru, în acest moment, 33 de teste ale unor persoane din zona unde a fost confirmat primul caz.

Șeful DSU, Raed Arafat;

 • Bărbatul e transportat la București. Starea de sănătate a bărbatului e bună. În casa respectivă mai trăiesc 7 persoane, toate au fost testate negativ, dar vor rămâne în izolare la domiciliu, sub pază, nu vor putea pleca din casă cel puțin 14 zile, după care vor fi testați iar. Dacă la unul dintre ei apar simptome mai devreme de 14 zile, va fi imediat internat.
 • Mașina de transport cu care e adus la Spitalul Matei Balș va fi dezinfectată. El va fi transportat cu izoleta.
 • Membrii familiei sunt carantinați, nu trebuie să aibă nici un contact decât cu persoane protejate complet. Ei sunt păziți de poliția locală.
 • Este posibil să fi intrat în contact cu alte persoane.
 • Persoana fusese pusă în izolare la domiciliu din momentul în care s-a aflat că a intrat în contact cu italianul infectat.
 • Poți să fii asimptomatic, dar pozitiv la test cu coronavirus iar apoi să devii simptomatic.
 • Evoluția virusului este imprevizibilă: s-ar putea să nu mai apară niciun caz, s-ar putea să mai apară încă un caz, două cazuri sau mai multe.
 • Nu e vorba de epidemie, vorbim de un singur caz. Și dacă vorbim de 2-3-4 cazuri, tot nu e epidemie

Ministrul de Interne, Marcel Vela:

Facem un apel la calm, la responsabilitate și la implicare în a urmări toate comunicările noastre și toate recomandările făcute de Ministerul Sănătății sau de către DSU. Ne vom descurca. Acest caz a fost un mod de a vă demonstra că știm cum să intervenim: de la izolarea la domiciliu, de la preluare, de la transport, tratament, tot ceea ce ține de o bună organizare și de garanția oferită cetățenilor că autoritățile sunt pregătite pentru orice situație. Fac un apel la calm, la înțelepciune și, cu siguranță, românii și noi, ca națiune, vom trece peste această provocare pentru că suntem puternici (...). Acest coronavirus este o încercare pentru noi, peste care vom trece cu siguranță împreună.

Știrea inițială

Primul caz de infecție cu coronavirus de pe teritoriul României a fost confirmat oficial în această seară, a declarat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, pentru HotNews.ro.

Este vorba despre un bărbat din județul Gorj, care a intrat în contact cu italianul de 71 de ani, diagnosticat cu coronavirus, care a vizitat recent România.

Bărbatul din Gorj a fost plasat în carantină și va fi transportat la Institutul Matei Balș din București, unde va fi tratat.

Toate testele persoanelor din Gorj care au intrat în contact cu italianul din Rimini care a vizitat țara noastră, au fost negative, a fost anunțul oficial făcut miercuri de autoritățile române.

”Avem rezultatele pentru cele 13 persoane investigate din Gorj. Toate cele 13 persoane de la Gorj au test negativ Coronavirus. Mai sunt în lucru testele a 19 persoane din Gorj care nu au fost contacți direcți. Toate testele realizate până azi, inclusiv cele de la Buzău și Alba Iulia, sunt negative (…) Azi la ora 14 se află 69 de persoane în carantină, peste 4.000 izolați la domiciliu”, declara în cursul zilei de miercuri secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, vor susține o conferință de presă pe această temă la ora 23:00.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG