Linkuri accesibilitate

20.000 de morți în Gaza. Noi evacuări ordonate de Israel. Rezoluția ONU pentru încetarea focului amânată din nou


Palestinienii caută victime la locul unei lovituri israeliene asupra unei case în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. 20 decembrie 2023
Palestinienii caută victime la locul unei lovituri israeliene asupra unei case în Rafah, în sudul Fâșiei Gaza. 20 decembrie 2023

Autoritățile din Gaza 20.000 de persoane au fost ucise de la începutul campaniei militare a Israelului. ONU a amânat din nou votarea unei rezoluții pentru pauze umanitare urgente în Gaza. Premierul Netanyahu spune că războiul se va opri doar după ce Israelul își atinge obiectivele.

Președintele Joe Biden a declarat că Statele Unite încă analizează dacă să sprijine o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care solicită oprirea ostilităților din Gaza. Un vot la ONU pe o rezoluție în acest sens a fost amânat pentru a treia oară.

„Negociem chiar acum la ONU contururile unei rezoluții, o rezoluție cu care am putea fi de acord”, a declarat președintele SUA.

De cealaltă parte, conflictul dintre Israel și Hamas „trebuie să treacă la o fază de intensitate mai mică”, a declarat miercuri secretarul de stat american Antony Blinken. Comentariile lui Blinken arată din nou, scrie CNN, că oficialii de la Washington că SUA dorește ca Israelul să treacă la o fază de intensitate mai mică a războiului în următoarele câteva săptămâni.

Antony Blinken a criticat și alte țări pentru că nu au cerut la ONU ca Hamas să se predea.

Mai multe agenții ONU susțin apelurile pentru încetarea luptelor, avertizând asupra situației umanitare dezastruoase din Fâșia Gaza. Adunarea Generală a ONU a votat săptămâna trecută încetarea imediată a focului, o mișcare considerată o lovitură diplomatică și de imagine la adresa SUA, care a blocat în mod repetat apelurile de încetare a focului în Consiliul de Securitate.

Șeful agenției de sănătate a Națiunilor Unite a avertizat că în Gaza există un „amestec toxic de boli, foamete și lipsă de igienă și salubritate”.

Șeful Organizației Mondiale a sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că situația sănătății publice din Gaza impune o încetare imediată a focului.
Șeful Organizației Mondiale a sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spune că situația sănătății publice din Gaza impune o încetare imediată a focului.

„Foamea slăbește apărarea organismului și deschide ușa bolilor”, a declarat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Gaza se confruntă deja cu rate în creștere ale focarelor de boli infecțioase. Cazurile de diaree în rândul copiilor sub 5 ani sunt de 25 de ori mai mari decât erau înainte de conflict”, a spus el. „Astfel de boli pot fi letale pentru copiii subnutriți, cu atât mai mult în absența unor servicii de sănătate funcționale. Avem nevoie de o încetare a focului acum”.

Între timp, secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat că luptele intense împiedică eforturile de a oferi ajutor de salvare a vieții oamenilor și a cerut „condiții care să permită restabilirea imediată a operațiunilor umanitare la scară largă”.


Informațiile publicate miercuri arată lovituri aeriene puternice în zona Jabalia din nordul Fâșiei Gaza, unde Ministerul Sănătății controlat de Hamas a declarat că cel puțin 46 de persoane au fost ucise.

De asemenea, din zona Rafah din sudul Fâșiei Gaza au fost relatate explozii puternice. Jurnaliștii de la sol au declarat că exploziile au fost cauzate de loviturile aeriene israeliene și că mai multe persoane au fost ucise.

În același timp, Israelul a ordonat noi evacuări din orașul Khan Younis, unde foarte mulți refugiați palestinieni s-au refugiat din nordul Fâșiei Gaza, transmite ONU. Zona evacuată înseamnă aproximativ 20% din suprafața orașului, scrie AFP.

Aproximativ 20.000 de persoane, majoritatea femei şi copii, au murit în Gaza de la începutul ofensivei armatei israeliene, potrivit autorităților din Gaza, controlate de Hamas.

Atacul Hamas pe teritoriul Israelului a dus la moartea a aproape 1.200 de persoane, potrivit autorităților de la Tel Aviv, care au anunțat că aproximativ 250 de persoane au fost luate ostatice, dintre care 129 sunt încă reţinute în Gaza.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG