Linkuri accesibilitate

„Agenții străini" | Rusia încearcă să închidă o filială organizației pentru drepturile omului „Memorial”


Creată în 1989, Memorial a fost identificată de mai mulți ai de autoritățile de la Moscova drept „agent străin".

Parchetul rus a sesizat Curtea Supremă pentru a obţine dizolvarea filialei „Memorial Internațional" a organizației de apărarea a drepturilor omului „Memorial”, cea mai veche organizație de acest fel din Rusia, creată în 1989.

Reprezentanții ONG-ului au calificat cererea de dizolvare ca fiind motivată politic. „Memorial Internațional” a fost adăugată în registrul „agenților străini” în octombrie 2016. Cu un an înainte, aceeași decizie fusese luată de autorități în cazul altei filiale, „Centrul pentru drepturile omului Memorial".

ONG-ul este acuzat acum că a încălcat în mod sistematic legea privind „agenţii străinătăţii", a explicat Memorial într-un comunicat, spunând că audierea în acest caz va avea loc pe 25 noiembrie, potrivit Europa Liberă Rusia.

„Decizia de a desființa Memorial Internațional este motivată politic. Are ca scop distrugerea organizației care se ocupă de represiunile politice din trecut și luptă pentru drepturile omului în prezent”, susțin reprezentanții organizației.

Eticheta de „agent al străinătăţii" obligă organizaţiile, mass-media sau persoanele să facă cunoscut acest statut în toate publicaţiile lor, inclusiv pe reţelele de socializare, şi să respecte proceduri administrative complexe.


Denumirea de „agent străin” îi vizează într-un mod destul de imprecis pe cei care primesc finanţări din străinătate şi desfăşoară o activitate politică.

„Am afirmat în repetate rânduri că această lege a fost concepută de la început ca un instrument de justiţie sumară împotriva organizaţiilor independente şi am insistat ca aceasta să fie abrogată", menţionează Memorial în comunicatul său de presă.

„Credem că nu există o bază legitimă pentru dizolvarea Memorialului", adaugă ONG-ul, angajat de ani de zile într-o luptă juridică pentru anularea acestei denumiri.


Memorial este o organizaţie creată de disidenţi ruși, printre care şi câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace Andrei Saharov. Până în 2018, Memorial avea peste 60 de filiale și organizații afiliate în Rusia.

În trecut, Curtea Supremă a refuzat să dizolve acest ONG, respingând o solicitare formulată de Ministerul Justiţiei.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru lucrează în presă din 2001. Primele articole le-a publicat în România Liberă, ziar în redacția căruia a lucrat în primii trei ani ai carierei. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, DIGI 24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. Din ianuarie 2021, Andreea este Senior Correspondent în echipa Europei Libere România. 

Unirea Principatelor. Iași 2023
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:38 0:00
XS
SM
MD
LG