Linkuri accesibilitate

Rușii recunosc că vor să recupereze rămășițele dronei americane. Interceptările arată că au făcut-o deja


Nikolai Patrușev recunoaște că Rusia va face tot posibilul să recupereze rămășițele dronei americane din apele internaționale. Interceptări care circulă pe rețelele de socializare, arată că a făcut-o deja.
Nikolai Patrușev recunoaște că Rusia va face tot posibilul să recupereze rămășițele dronei americane din apele internaționale. Interceptări care circulă pe rețelele de socializare, arată că a făcut-o deja.

Autoritățile ruse spun că vor încerca să recupereze rămășițele dronei de supraveghere americane care a căzut în Marea Neagră după ce a fost atacată și doborâtă de două avioane de vânătoare rusești.

Nikolai Patrușev, un apropiat al lui Putin din nucleul dur de la Kremlin, secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat la televiziunea rusă de stat că Rusia plănuiește să caute resturile dronei.

„Nu știu dacă le putem recupera sau nu, dar cu siguranță va trebui să facem asta și ne vom ocupa de asta. Cu siguranță sper [să avem] succes”, a spus Patrușev, citat de The Guardian.

Rusia nu a recuperat drona, iar avionul a fost probabil avariat, a declarat marți secretarul de presă al Pentagonului, general de brigadă Patrick Ryder, la insistențele jurnaliștilor.

Cu toate acestea, o interceptare a unei convorbiri a armatei ruse arată că aceasta ar fi reușit recuperarea unei părți din epava dronei MQ-9 de pe fundul Mării Negre.

În schimb, SUA spun că recuperarea dronei de peste 30 de milioane de dolari ar putea fi o misiune dificilă. „Nu sunt sigur că o vom putea recupera”, a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe John Kirby pentru CNN.

„Acolo unde a căzut în Marea Neagră, apă este foarte, foarte adâncă. Încă evaluăm dacă se poate realiza vreun efort de recuperare. S-ar putea să nu existe".

Kirby a adăugat că SUA au făcut eforturi pentru a „minimaliza valoarea informațiilor” în cazul în care drona ar ajunge pe mâini greșite.

Declarația de miercuri a lui Patrușev pregătește, de fapt, terenul pentru un demers care, așa cum o arată interceptările, ar fi fost făcut în urmă cu o zi.

Kremlinul a declarat miercuri că relațiile cu SUA sunt într-o „stare lamentabilă” și la cel mai scăzut nivel, după ce Washingtonul a acuzat Rusia că a doborât una dintre dronele sale de recunoaștere deasupra Mării Negre.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu a existat niciun contact la nivel înalt cu Washingtonul în legătură cu incidentul și că Rusia nu va refuza niciodată să se angajeze într-un dialog constructiv.

Nikolai Patrușev, în vârstă de 71 de ani, unul dintre cei mai apropiați de Putin de când se află la putere, este un fost ofițer KGB, conservator, dur.

Născut în orașul natal al lui Putin, Leningrad, a ocupat funcția de șef al FSB din 1999 până în 2008, înainte de a fi la Consiliul de Securitate.

Se pare că el stă în spatele noii Strategii de Securitate Națională care a fost lansată în urmă cu doi ani și a dus criticile la adresa Occidentului pe un nou nivel, susținând că „suveranitatea culturală” a Rusiei este în pericol și că „valorile sale tradiționale” sunt „sub atacul activ al Statelor Unite și al aliaților săi”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG