Linkuri accesibilitate

FOTO Ce au găsit jurnaliștii și primarul și nu a găsit Ministerul Apărării. Posibile bucăți de dronă rusească pe malul românesc al Dunării


Reporterul Digi 24 a găsit joi în localitatea Ceatalchioi din Tulcea bucăți care par a fi dintr-o dronă. Investigația autorităților la fața locului se încheiase cu o zi înainte.
Reporterul Digi 24 a găsit joi în localitatea Ceatalchioi din Tulcea bucăți care par a fi dintr-o dronă. Investigația autorităților la fața locului se încheiase cu o zi înainte.

O echipă de jurnaliști tv a găsit în localitatea Ceatalchioi, de pe malul românesc al Dunării, bucăți de aluminiu și fibră din carbon care par să fie dintr-o dronă - descoperirea e la o zi după ce Ministerul Apărării a confirmat că bucăți dintr-un astfel de aparat au căzut pe teritoriul țării.

Digi 24 a relatat de la fața locului că se văd posibilele urmări ale unei explozii exact în zona unde Ministerul Apărării ar fi confirmat miercuri descoperirea unor bucăți care pot fi dintr-o dronă.

„Copacii din zonă sunt arși, nu mai au ramuri și frunze. În locul exploziei este totul distrus. Din această zonă au adunat echipele de investigație ale armatei fragmente care pot fi parte a unei drone”, relatează Digi 24.

Reporterul televiziunii a găsit și el, joi, fragmente de fibră de carbon, aluminiu și hârtie care par a fi dintr-o dronă.

În zona din comuna Ceatalchioi mai există și alte astfel de fragmente, mai mari sau mai mici, deși cercetarea la fața locului s-a încheiat, a mai relatat jurnalistul, care se miră că a găsit el însuși la fața locului bucăți care pot fi dintr-o dronă și care pot constitui probe pentru investigații, suplimentar față de bucățile găsite cu o zi înainte.

Ministrul Angel Tîlvăr, care era miercuri într-o vizită în localitatea Plauru, din comuna Ceatalchioi, a confirmat că „în această zonă s-au găsit bucăți care pot fi dintr-o dronă.”

Jurnalistul a relatat că, joi, în localitatea unde a găsit bucăți ce par a fi dintr-o dronă nu mai era nicio echipă de investigație a autorităților.

Comuna Ceatalchioi este situată la aproximativ 300 de metri, în linie dreaptă, față de orașul Ismail, unde armata rusească a lansat atacuri cu dronă luni, miercuri și joi dimineață.

Libertatea: Bucățile de dronă ar fi fost găsite de primarul din Ceatalchioi. MApN spune că ministerul le-a identificat primul

Tot joi, publicația Libertatea a scris într-un reportaj realizat la Ceatalchioi, în satul Plauru, că soldați români ar fi încercat să identifice perimetrul unde ar fi căzut o dronă încă de luni seară, dar cel care a găsit primul locul, miercuri dimineață, a fost primarul din Ceatalchioi, Tudor Cernegă.

„Există o bucăţică de loc unde a luat foc acolo. Dar s-a stins de la ploaie. Este acolo și urma unei mici explozii, se vede suflul. Sunt și resturi, sunt sălciile negre. Nu e atât de mare zona exploziei”, a spus el pentru reporterii publicației.

Purtătorul de cuvânt al MApN, generalul de brigadă Constantin Spânu, a declarat pentru Libertatea că Ministerul Apărării avea încă de marți seară informații că în comuna Ceatalchioi ar putea exista resturi care pot proveni dintr-o dronă.

Aceeași declarație a fost făcută de generalul Spânu și pentru Europa Liberă.

„Vă spun cu siguranță că noi, marți seară, am avut primele indicii de la echipele din teren că există premise ca acolo să fie resturi”, a declarat el.

Nicio armată din lume nu ar avea capacitatea de a identifica urgent fragmente de așa mici dimensiuni, s-a apărat Spânu și a insistat că mesajul inițial care nu confirma căderea unei drone pe teritoriul românesc a fost corect.

Într-o pădure din comuna Cetalchioi, jurnaliștii Digi 24 au găsit joi bucăți ce ar putea proveni dintr-o dronă, fără ca la fața locului să mai investigheze cineva oficial incidentul.
Într-o pădure din comuna Cetalchioi, jurnaliștii Digi 24 au găsit joi bucăți ce ar putea proveni dintr-o dronă, fără ca la fața locului să mai investigheze cineva oficial incidentul.

Pe de altă parte, localnicii povestesc că sunt obișnuiți să audă constant în ultima perioadă sunetul unor drone lansate de armate rusă pe țărmul ucrainean, respectiv zgomot de mitraliere.

Primarul din Ceatalchioi declara încă de luni, pentru Europa Liberă, că autoritățile ar trebui să ia mai în serios semnalele potrivit cărora drone rusești sau bucăți din ele ar putea ajunge pe teritoriul României.

Edilul semnalase și în urmă cu o lună că o dronă ar fi survolat casele localnicilor, conform mărturiilor acestora, explodând în direcția unei păduri din apropiere.

Ministerul Apărării Naționale a dezminițit și atunci informația, fără a-i mulțumi pe deplin nici pe primar, nici pe localnici.

„Lucrurile trebuie luate mai în serios. Atunci când am zis (de drona prăbușită acum o lună, n.r.), răspunsul a fost «nu a căzut», poate corect era «nu s-a găsit»”, a mai spus Cernegă pentru Europa Liberă.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG