Linkuri accesibilitate

România a informat NATO despre resturile dronei găsite la Tulcea. Reacția Alianței: Monitorizăm îndeaproape situația


Imagine publicată pe rețelele sociale de un oficial ucrainean care arată explozia unei drone rusești în apropierea frontierei dintre România și Ucraina.
Imagine publicată pe rețelele sociale de un oficial ucrainean care arată explozia unei drone rusești în apropierea frontierei dintre România și Ucraina.

Autoritățile române au confirmat miercuri că resturile unei drone, posibil rusești, au fost găsite pe teritoriul țării, într-un sat de la granița cu Ucraina. Anterior, atât ministrul Apărării cât și președintele țării negaseră. Miercuri seară, NATO a transmis că „monitorizează îndeaproape situația”.

Într-un comunicat de presă transmis presei miercuri, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a precizat că „elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă” au fost descoperite marți seară, 5 septembrie.

„Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora”, a transmis ministerul.

Autoritățile române au informat NATO despre incident miercuri, reiese dintr-o declarație a unui purtător de cuvânt al Alianței, obținută de Europa Liberă.

Miercuri seară, Dylan White, a transmis că autoritățile române au informat aliații NATO despre acest incident „în cadrul ședinței de astăzi (n.r., miercuri) a Consiliului Nord-Atlantic, iar aliații și-au exprimat solidaritatea cu România”.

„De anul trecut, ca răspuns la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO și-a sporit semnificativ prezența în regiunea Mării Negre. Continuăm să monitorizăm îndeaproape situația și rămânem în contact strâns cu Aliatul nostru România”, a transmis White.

Președintele Klaus Iohannis, care cu o zi în urmă spunea că „nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv” nu a ajuns în România, a declarat și el, miercuri, că a fost informat „în timp real” de MApN despre descoperire.

Iohannis spune că a cerut „investigarea de urgență și profesionistă” a componentelor, dar și a circumstanțelor în care au ajuns acestea pe teritoriul României.

„În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”, a spus președintele, înaintea Summitului Inițiativei celor Trei Mări.

Deși MApN susține că resturile au fost descoperite marți seară, într-un interviu pentru Libertatea, primarul comunei, Tudor Cernegă, spune că el este cel care le-a găsit, miercuri dimineață.

Ministrul Apărării din România, Angel Tîlvăr, a făcut miercuri o vizită în localitatea Plauru din judeţul Tulcea, unde a explicat că, în condiţiile în care atacurile ruseşti asupra porturilor ucrainene de la Dunăre s-au înteţit, autorităţile româneşti trebuie să îşi crească vigilenţa.

Oficialii ucraineni susțineau încă de luni, imediat de după atacul cu drone rusești din regiunea Ismail, că bucăți dintr-o dronă au căzut pe teritoriul României.

Tîlvăr spune că nu este cazul de evacuare a locuitorilor zonei, „pentru că nu sunt elemente care să genereze pericolul ca astfel de bucăți să reprezinte o amenințare”.

Confirmarea ministrului vine după ce Ministerul Naţional al Apărării, pe care îl conduce, dar şi preşedintele Klaus Iohannis au negat acest fapt.

„Ministerul Apărării a negat faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional şi a făcut-o în cunoştinţă de cauză pentru că [...] suntem prezenţi prin tot ce înseamnă capabilităţi menite să avertizeze şi să monitorizeze situaţia din zonă, motiv pentru care informaţiile pe care noi le dăm sunt sub semnul acurateţei şi al corectitudinii din toate punctele de vedere”, spunea luni seară, pentru Agerpres ministrul Angel Tîlvăr.

Oficialii ucraineni au continuat însă să susţină că drona lansată de armata rusească înspre portul Ismail s-a prăbuşit în România.

„Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot şi pot să liniştesc populaţia. Nu a existat nimic ce a ajuns în România”, a afirmat marți președintele Iohannis.

Klaus Iohannis, pe 5 septembrie: Pot să liniștesc populația: Nu a existat nimic ce a ajuns în România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

Tot în cursul zilei de marţi, site-ul specializat în geo-localizare GeoConfirmed, coordonat de voluntari şi care este utilizat de publicaţia de investigaţii Bellingcat, a oferit o localizare precisă a locului de prăbuşire a dronei, pe teritoriul României.

Analist: România va trebui să dea explicații serioase

Profesorul de Relații Internaționale Valentin Naumescu spune pentru Europa Liberă că România va trebui „să dea explicații” pentru modul în care a gestionat informațiile din acest caz.

Cel mai grav, spune Naumescu, e că președintele Klaus Iohannis a dat „false asigurări” că vreo dronă ar fi ajuns pe teritoriul țării.

„Această dovadă de incompetență militară și politică nu arată deloc bine pentru România și pentru un stat membru NATO. Va trebui să avem explicații foarte serioase despre cum a fost posibil ca președintelui României să i se dea o asemenea informație greșită și la acest nivel să se dea false asigurări”, explică pentru Europa Liberă profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu.

Expertul consideră că „nu a fost vorba de o minciună deliberată, dar cel mai probabil a fost o incapacitate de a afla adevărul în timp util” ceea ce a dus la dezinformarea președintelui, care la rândul său a dat garanții false populației.

Cel mai îngrijorător este, potrivit profesorului Naumescu, faptul că Ministerul Apărării nu a reușit să-și dea seama că teritoriul României și spațiul său aerian au fost străpunse de o dronă rusească.

În replică, într-o reacție furnizată Europei Libere, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu, a declarat că instituția a comunicat în „baza informațiilor” pe care le-a avut și că „nu a mințit/dezinformat”.

„Din toate informațiile radar și din cele primite din raportări din sistemul național, nu a rezultat că vreo dronă rusească a intersectat spațiul aerian. Nu am mințit/dezinformat în niciun moment. Resturile respective au fost găsite de oamenii noștri aseară și am informat prompt. La acest moment, nu putem face legătură directă cu ce au spus ucrainenii și ce am găsit noi. Urmează să clarificăm”, a transmis pentru Constantin Spânu.

Ca membri NATO și susținători fermi ai Ucrainei, cum repetă la fiecare apariție publică președintele Iohannis, credibilitatea României a fost grav rănită de către negarea repetată de la cel mai înalt nivel al statului.

Rămâne așteptat răspunsul NATO, precum și al autorităților din Ucraina, care de câteva zile încercau să contracareze declarațiile României.

Această știre a fost actualizată.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG