Linkuri accesibilitate

O dronă ucraineană a ucis cinci persoane într-un oraș de frontieră din Rusia


Atât Rusia cât și Ucraina folosesc pe scară largă dronele militare pentru a se ataca reciproc.
Atât Rusia cât și Ucraina folosesc pe scară largă dronele militare pentru a se ataca reciproc.

Un oficial rus a declarat că o dronă ucraineană a lovit o casă dintr-un sat de frontieră rusesc, ucigând cinci persoane, inclusiv doi copii, transmit RFE/RL și AFP. Incidentul din 29 iunie a avut loc în Gorodișce, situat la doar câțiva metri de granița cu Ucraina.

Aleksei Smirnov, guvernatorul regiunii Kursk, a declarat că atacul pare să fi fost realizat de o dronă de tip „copter”, montată pentru a transporta explozibili care sunt apoi aruncați peste ținte.

„Spre marea noastră durere, cinci persoane au fost ucise... inclusiv doi copii mici. Alți doi membri ai familiei sunt în stare gravă”, a declarat guvernatorul Kurskului, Alexei Smirnov, într-o postare pe Telegram.

Atât Rusia, cât și Ucraina folosesc pe scară largă dronele pentru a se ataca reciproc. Acestea pot lovi ținte aflate la sute de kilometri distanță de locul lansării.

Ucraina și-a intensificat atacurile asupra teritoriului rus în acest an, vizând atât siturile energetice despre care spune că alimentează armata rusă, cât și orașele și satele de peste graniță.

Atacul ucrainean cu drone vine după ce, pe 28 iunie, Moscova a dezlănțuit un nou val de atacuri cu drone și artilerie asupra regiunilor din sud și est pentru a doua zi consecutiv, ucigând cel puțin patru persoane într-un sat din regiunea Donețk, o persoană în Dnipropetrovsk și rănind altele în Harkov, potrivit oficialilor ucraineni.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că atacurile sunt un alt moment care arată că Ucraina are nevoie de o apărare aeriană mai bună.

De cealaltă parte, un presupus atac ucrainean cu drone a incendiat un depozit de petrol din Miciurinsk, în regiunea Tambov din Rusia, la aproximativ 400 de kilometri sud-est de Moscova, a spus guvernatorul regional pe 28 iunie.

Ucraina, a cărei infrastructură energetică a fost devastată de atacurile constante ale Rusiei, a vizat în ultimele luni din ce în ce mai multe situri de producție de combustibil din interiorul Rusiei, în principal instalații de rafinare a petrolului care lucrează pentru armata rusă.

Președintele rus Vladimir Putin a lansat luna trecută o nouă ofensivă terestră majoră asupra regiunii Harkov din nord-estul Ucrainei. Ar fi vorba, a spus liderul rus, de o operațiune de creare a unei „zone tampon” și de împingere a forțelor ucrainene înapoi, pentru a proteja regiunea de frontieră Belgorod de bombardamentele armatei ucrainene.

Regiunea Kursk, unde a avut loc atacul de sâmbătă, se află la nord, la graniță cu regiunea ucraineană Sumîi, pe care Kievul o controlează.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG