Informație care i-a fost livrată gravidei de 24 de ani în travaliu, după care a fost trimisă să nască la 60 km distanță.
- Un nou atac cu drone la Moscova. New York Times decriptează tactica Kievului în materie.
- În România, o femeie a născut pe trotuar, în fața unui spital. S-a întâmplat la Urziceni/jud. Ialomița.
- Schimbările de la Twitter pare să enerveze lumea bună de la Bruxelles. Și Los Angeles. Și nu numai...
Nou atac cu drone la Moscova
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, citat de BBC, a anunțat în această dimineață că mai multe drone au fost doborâte de apărarea anti-aeriană a capitalei ruse.
Printre alte câteva ținte a fost lovit însă din nou același zgârie-nori care a pățit-o și duminică, Moscow City Complex, după cum amintește și The Guardian.
Harta redată de BBC indică numeroase lovituri în zona Moscovei de la începutul lui 2023 și de asemenea la granița nordică și nord-estică a Ucrainei libere cu Rusia.
Kievul nu și-a asumat niciodată responsabilitatea directă pentru aceste lovituri, dar acceptul tacit a fost punctat duminică de Volodimir Zelenski: întoarcerea ca un bumerang a războiului asupra Rusiei este „inevitabil, natural și absolut drept să se întâmple”.
Într-o analiză ce condensează informații strategice și militare, New York Times sugerează că ucrainenii nu mizează pe distrugerile pe care dronele le-ar putea provoca, acestea sunt minore.
E vorba despre presiunea psihologică indusă de repercusiunile pe care acest deranj continuu îl aduce în viața rușilor obișnuiți. Aeroportul Vnukovo/ civil a fost închis pe moment, de pildă.
Ministerul rus al Apărării acuză „un atac terorist al Ucrainei”. „Terorist” o fi el, dar cum de a ajuns la doi pași de Kremlin?, apare întrebarea.
Exact aici este cheia, explică unul dintre militarii SUA citați din NYT. Marele avantaj al forțelor ruse pe teritoriul rus este marea lor masă. Dacă aceste forțe sunt împărțite, avantajul este diminuat.
Or, atacurile cu dronă crează „probleme de prioritizare înalților comandanți ruși”, conchide înaltul ofițer american citat, Frederick B. Hodges. Generalii ruși nu își pot permite să ignore dronele. Dacă ar lăsa teritoriul Rusiei neapărat, riscă mari probleme politice.
În România, o femeie a născut pe trotuar
Elon Musk supără lume bună la Bruxelles...
Politico publică în deschidere o amplă analiză a impactului pe care schimbările impuse de magnatul planetar Elon Musk le-a impus la Twitter în ultimul an.
Rebranduit X, într-un format stilizat și masiv, noua țară a Twitter stârnește controverse, ridicări din umeri și, uneori, stânga-împrejur.
Twitter, devenit de mulți ani canalul de comunicare favorit al înalților oficiali NATO, UE și nu numai, începe să devină nefrecventabil. Dave Keating, un jurnalist cu 53 de mii de urmăritori pe Twitter spune că „a devenit stânjenitor să fii pe Twitter” și că e ca un club care nu mai e cool și e pe cale să dea faliment - „out of business”.
Articolul Politico nu poate fi pentru Elon Musk decât o veste proastă. Prima fiind că a fost nevoit să stingă lumina de pe sediul corporației de la Los Angeles. Marele X era atât de mare și difuza raze de atât de mulți lumeni noaptea încât plângerile vecinilor nu au mai putut fi evitate.
Alte subiecte:
- Guvernul Ciolacu a anunțat tăieri ale cheltuielilor de șase miliarde de lei, inclusiv tichetele de vacanță pentru anumite categorii. Europa Liberă face însă lista marilor rute prin care se risipesc banii publici, rute pe care guvernul PSD/PNL evită să le blocheze.
- Războiul microprocesoarelor dintre China și Statele înregistrează un nou episod privind metalele rare. Beijing-ul a interzis exportul de gallium și germanium, notează BBC.
- Experimentul din Oregon unde autoritățile sperau că dacă legalizează consumul de droguri mai ușoare și în cantități mici a eșuat, arată NYT. Sperau să se poată concentra asupra traficanților mari și mici. S-a extins catastrofal consumul.
Toate cele bune, pe mâine,
Elena