Linkuri accesibilitate

Banii din portbagaj | Fostul preşedinte al CJ Vaslui Dumitru Buzatu, trimis în judecată


Dumitru Buzatu, fost președinte al Consiliului Județean Vaslui, la sediul central al PSD. Imagine de arhivă.
Dumitru Buzatu, fost președinte al Consiliului Județean Vaslui, la sediul central al PSD. Imagine de arhivă.

Dumitru Buzatu, fost preşedinte al Consiliului Județean Vaslui,  a fost trimis vineri în judecată sub acuzaţia de luare de mită. El se află în arest. Fost lider important al PSD, el a fost prins în flagrant cu o șpagă de peste 1,25 milioane de lei (peste 250.000 de euro) în portbagajul mașinii.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție din Iași au dispus vineri trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Dumitru Buzatu, la data faptei preşedinte al Consiliului judeţean Vaslui, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, a anunțat instituția într-un comunicat.

Un alt inculpat, aflat în arest la domiciliu, a fost trimis în judecată în același dosar, pentru pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

Fostul baron PSD ar fi vrut să fugă în Ecuador

Dumitru Buzatu plănuia să fugă din România dacă va fi eliberat din arest, fiind interceptat de procurori în timp ce îi promitea secretarei sale că o va lua cu el în Ecuador, relatează Agerpres în baza interceptărilor DNA atașate la rechizitoriu.

El a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv, iar DNA a cerut instanței menținerea sa după gratii, deoarece ar fi intenționat să fugă din România împreună cu secretara sa, Ana Maria Obreja.

„Din convorbirile pe care Buzatu Dumitru le are cu martora Obreja Ana Maria, se observă clar că acesta trasează prin intermediul acesteia sarcini martorilor şi factorilor decidenţi din administraţia locală a judeţului Vaslui. Totodată, Buzatu Dumitru îi propune martorei că, în cazul în care va fi eliberat, să plece împreună în Ecuador: Dacă reuşesc să (neinteligibil) mergem până în Ecuador! Vă iau şi pe voi!”, aarată DNA.

Ana Maria Obreja era o persoană apropiată lui Dumitru Buzatu, ea fiind cea care l-a însoţit la ferma unde ar fi fost primită geanta cu 1,2 milioane lei.

În rechizitoriul trimis în instanţă există şi o interceptare cu discuţia dintre cei doi despre geanta cu bani:

Ana Maria Obreja: A cui e geanta aceea, Nelu? Ăh?

Dumitru Buzatu: E geanta mea!

Ana Maria Obreja: (neinteligibil)

Dumitru Buzatu:... te doare capul?

Ana Maria: Şi ce ţipaţi aşa? V-a mai adus unul o geantă!

Mai mult, în timp ce se afla în arestul Poliţiei Iaşi, Dumitru Buzatu ar fi luat legătura cu mai mulţi martori din dosar, cărora le-a promis că se va răzbuna pe cei care au „montat această şmecherie”.

„Se observă că martorii audiaţi manifestă un puternic sentiment de temere faţă de inculpat, fiindu-le teamă să-i rostească numele şi preferând să-l individualizeze sub diferite funcţii pe care le-a ocupat”, menționează procurorii.

Neînțelegerile care au dus la anchetă

Ancheta în care este implicat Buzatu are legătură cu proiect finanţat din fonduri europene, derulat în 2019, între Consiliul judeţean Vaslui şi o societate comercială, când a fost încheiat un contract de achiziţie publică ce avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui.

În urmă cu doi ani 2021, când lucrările erau finalizate în proporţie de 80%, între reprezentantul societăţii comerciale respective, martor în cauză, şi Buzatu Dumitru, preşedintele Consiliul judeţean Vaslui, ar fi apărut neînţelegeri referitoare la plata facturilor - aproximativ 3.000.000 euro şi implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă, spun anchetatorii.

DNA spune că, din acest motiv, Consiliul Judeţean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială, al cărei obiect de activitate este realizarea de activităţi de inginerie şi consultanţă tehnică, pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.

Firma este administrată de cel de-al doilea inculpat din dosar, expert în acest domeniu.

„După întocmirea raportului de expertiză, în perioadele 27-29 iunie 2022 şi 7 februarie 2023 - 26 aprilie 2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 714.000 de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul judeţean Vaslui şi implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de circa 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini”, spun procurorii.

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenţi din Consiliul Judeţean Vaslui şi că-i va determina pe aceştia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate, mai arată DNA.

În acest context, expertul a primit în datele de 2 martie 2023 şi 27 aprilie 2023 suma totală de 714.000 de lei.

După remiterea sumei, inculpatul ar fi înaintat Consiliului judeţean Vaslui documentaţia tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului, care a fost primită şi acceptată de către factorii decidenţi din cadrul instituţiei publice, printre care şi inculpatul Buzatu Dumitru.

În perioada 8 mai - 7 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea preşedinte al Consiliului judeţean Vaslui, ar fi pretins, indirect, de la acelaşi om de afaceri, sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea de aproximativ 3.000.000 euro menţionată, care reprezenta contravaloarea lucrărilor executate de firma omului de afaceri.

DNA spune că pe 22 septembrie „inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante”.

Procurorii menționează că au impus sechestru asupra a 20 bunuri imobile (apartamente, case, construcţii, terenuri) ce aparţin celor doi inculpaţi pentru acoperirea prejudiciului, în czul în care el va fi dovedit în instanță.

De asemenea, au mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor sume de bani, ridicate de la Dumitru Buzatu cu ocazia percheziţiei domiciliare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Momentul în care președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
Articol scris cu ajutorul relatărilor Agerpres și News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG