Linkuri accesibilitate

Mita de la CNAS | Lucian Duță s-a predat la poliție după condamnare. Avea control judiciar


Fostul șef al CNAS ar fi primit o mită de 6,3 milioane de euro în conturile unei firme din Elveția.
Fostul șef al CNAS ar fi primit o mită de 6,3 milioane de euro în conturile unei firme din Elveția.

Medicul Lucian Duță, fost șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost condamnat, definitiv, de Curtea de Apel București la 6 ani închisoare cu executare pentru luare de mită. El avea control judiciar pe cauțiune și s-a predat la Secția 2 Poliție.

În decizia definitivă se precizează că se păstrează interdicțiile stabilite de instanța de fond. Astfel, Duță nu poate exercita profesia 4 ani după eliberarea din închisoare și, pentru aceeași perioadă, nu are voie să ocupe o funcție publică.

În același timp, s-a dispus confiscarea de la acesta a sumei 6.300.000 euro, în echivalent în lei la cursul oficial BNR, din ziua executării. Pentru recuperarea acestor bani au fost puse sub sechestru mai multe conturi și proprietăți, proprietăți trecute în acte pe numele unor cunoștințe.

Tribunalul „menţine sechestrul asigurător instituit prin ordonanţa nr.265/P/2015 – DNA, cu privire la următoarele bunuri și sume de bani:

  • 2.183.820 de euro existenți la data de 1 februarie 2018 în conturile din Elveția ale societății Eurotrust Invest Inc., plus dobânzile ulterioare;
  • uma de 1.503.000 euro, primită de Euroinvest Development SRL și investită în terenul și construcția din București strada Jean Monnet nr. 22, sector 1, proprietatea Euroinvest Development SRL;
  • suma de 137.500 de euro, primită de Sofian Victor și investită în apartamentul situat în București, strada Octavian Goga nr. 12, proprietatea lui Sofian Victor;
  • autoturismul marca BMW achiziționat cu suma de 86.800 lei pe numele lui Sofian Victor,
  • suma de 37.464 lei primită de Sofian Nicoleta Carolina și investită în apartamentul nr. 11 din București, …, sector 3, proprietatea acesteia
  • suma de 68.680 lei primită de Sofian Alina și investită în apartamentul nr. 12 din București, …, sector 3, proprietatea acesteia".

„Sumele de bani urmează să facă obiectul confiscării speciale”, se mai arată în decizia de fond devenită acum definitivă.

Prietenul lui Duță

Judecătoarele Daniela Panioglu și Alina Guluțanu de la Curtea de Apel București nu au ținut cont de cererile lui Duță de a constata prescrierea faptelor în urma unei decizii controversate a Curții Constituționale.

Din dispozitivul instanței rezultă că fostul șef al CNAS a fost ajutat cu o garanție imobiliară pentru o cauțiune de 4,5 milioane de lei, cauțiune impusă de DNA la data începerii urmării penale pe numele medicului. Cel care a garantat pentru Duță cu aproape 1 milion de euro este un anume Andrei Tuchiluș.

Acesta este administratorul unei exploatații agricole din Galați. Potrivit portalului confidas.ro, firma sa, Agraria Est a avut anul trecut o cifră de afaceri de 4,9 milioane de lei și un profit de 1,46 milioane de lei cu șase angajați.

Răsfățatul televiziunilor

După începerea problemelor penale pentru Duță, acesta a căutat prin orice mijloace să scape de dosar. A devenit invitat permanent în emisiuni televizate, editorialist pentru diverse publicații, a început o campanie antivaccin Covid 19 în rândurile copiilor.

Spre deosebire de alți condamnați celebri, care au părăsit țara înainte de pronunțarea definitivă, Duță avea control judiciar pe cauțiune, măsură păstrată de Curtea de Apel București.

„Menţine măsura preventivă a controlului judiciar pe cauțiune, luată faţă de apelantul-intimat-inculpat Duță Nicolae-Lucian, prin Ordonanța din data de 4.IV.2017 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, din Dosarul nr.265/P/2017, pe perioada de 60 zile. În temeiul art.242, alin.1, Cod de procedură penală, respinge, ca neîntemeiată, cererea de revocare a măsurii de prevenţie, formulată de apelantul-intimat-inculpat Duță Nicolae-Lucian. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 31.V.2022”, se arată în minuta CAB.

Metoda denunțul

Europa Liberă a arătat că Duță a încercat să scape cu o pedeapsă redusă la jumătate după ce s-a mutat la Constanța și a depus un denunț împotriva propriei denunțătoare, femeia de afaceri Irina Socol.

Fostul șef al CNAS a ales să locuiască într-un apartament din Mangalia pentru a respecta competența teritorială a parchetelor.

Din informațiile Europa Liberă, imediat după schimbarea domiciliului, Duță a depus un denunț direct la procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, deși DNA Constanța ar fi fost unitatea competentă să investigheze presupusele faptele de corupție. Într-un final, demersul celor doi a fost sortit eșecului după ce Parchetul General a cerut dosarul de la Constanța și l-a trimis la DNA pentru verificări suplimentare.

Șpaga de 10%

Duță a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că, în perioada 2010 – 2012, a primit 6,3 milioane de euro de la două firme de software care au încheiat contracte cu CNAS.

În calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a pretins de la reprezentanții a două firme de software un comision de 10% din valoarea fiecărui act adițional sau contract pe care l-a semnat în această calitate și a primit suma totală de 6.300.000 de euro, dintre care 5.500.000 euro prin transferuri bancare și 800.000 euro în numerar.

Banii au fost transmiși lui Duță fie în numerar, fie prin virament în contul unei companii offshore înregistrată în Insulele Antile, cu conturi bancare deschise în Elveția.

Printre proiectele pentru care Duță a cerut mită s-a aflat furnizarea soluţiei informatice de implementare a Cardului Naţional de Asigurări Sociale de Sănătate şi interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat.

Potrivit autorităților române, acest card este „un proiect de interes naţional care are ca scop principal transparentizarea şi eficientizarea fondurilor utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate".

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG