Linkuri accesibilitate

Dăncilă încearcă să repare gafa cu limba engleză: ”Președinții vorbesc în limbile lor pentru că anumite lucruri nu pot fi traduse”


Fostul premier Viorica Dăncilă promite că dacă ajunge președinte va vorbi în limba engleză.
Fostul premier Viorica Dăncilă promite că dacă ajunge președinte va vorbi în limba engleză.

În conferința de presă ținută miercuri seara, imediat după cea a lui Klaus Iohannis, candidata Viorica Dăncilă a promis că dacă va ieși președinte va ține primul discurs în limba engleză, chiar dacă  nu o vorbește foarte bine.

Viorica Dăncilă a explicat că înțelege și vorbește limba engleză, dar că de teamă să nu facă vreo greșeală ”nu am vorbit în limba engleză”. Într-o lună de zile, promite ea, dacă va ajunge președinte ”în primul discurs de președinte, o să ies și o să vorbesc în limba engleză”.

”Vorbesc și înțeleg limba engleză, dar nu vorbesc foarte bine, așa că de teama să nu fac vreo greșeală, nu am vorbit în limba engleză. Dar asta nu înseamnă că nu vorbesc sau nu înțeleg. Aproape toți președinții de stat vorbesc în limba lor. Pentru că sunt anumite lucruri care nu pot fi interpretate. Sunt o resursă umană valoroasă cei care vorbesc limbi străine. Într-o lună de zile, în primul discurs de președinte, o să ies și o să vorbesc în limba engleză”, a declarat Viorica Dăncilă în conferința de presă de miercuri.

Declarația de acum este o încercare de a drege gafa din urmă cu două săptămâni, când a spus că ”vorbitorii de engleză țin mai puțin la această țară”, ba mai mult o denigrează la Bruxelles, tocmai pentru că au posibilitatea să se exprime într-o limbă străină.

Aflată la Timișoara în campanie electorală, Viorica Dăncilă a fost rugată de reporterul Europa liberă să rezume ceea ce a spus și în limba engleză, de față fiind și jurnaliști străini.

”Să știți că unii poate vorbesc foarte bine limba engleză și îi apreciez pe toți care vorbesc engleză, franceză, germană, orice limbă străină. Dar țin mai puțin la această țară. În limba engleză se duc și spun foarte ușor la Bruxelles ceea ce vrea să audă Bruxelles-ul, nu ceea ce, de fapt, ar trebui să susțină pentru această țară.Eu sunt un pro-european convins, am fost europarlamentar 9 ani de zile, liderul delegației europarlamentarilor, dar de fiecare dată mi-am susținut țara și am obținut rezultate. Faptul că vorbim bine sau mai puțin bine o anumită limbă străină… eu cred că este relevant. Dar mai relevant pentru români este ceea ce faci pentru ei și cu câtă demnitate îți reprezinți țara atât în țara ta, dar mai ales în afara granițelor țării”, a susținut Viorica Dăncilă.

”Legat de limba engleză, suntem în România, haideţi să fim mândri că suntem români. Să nu ducem în derizoriu anumite realizări ale guvernului”, a plusat Dăncilă.

Miercuri seară, Viorica Dăncilă a ținut o conferință de presă ca replică la cea a lui Klaus Iohannis, în care l-a invitat duminică la o dezbatere la televiziunea publică.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG