Linkuri accesibilitate

Eșec al PSD în Senat. O lege a Olguței Vasilescu, a pensiilor, respinsă la diferență de un vot


O femeie din Copaciu

Legea privind sistemul public de pensii a fost respinsă, miercuri, în Senat, pe fondul absenței senatorilor PSD, care, singuri, ar fi putut asigura majoritatea pentru a trece legea.

Este vorba despre un proiect al Olguței Vasilescu, pe vremea când era ministru al Muncii, și care fusese declarat parțial neconstituțional. Legea a fost atacată la CCR de PNL și USR.

Nu este clar dacă legea a fost boicotată de PSD sau dacă a fost dezorganizare la vot, în condițiile în care social-democrații au spus că votul nu s-a întrunit din cauză că și-a dat demisia din Senat Traian Băsescu. Fostul președinte, lider acum al PMP, a demisionat din Parlament pentru a-și prelua mandatul de eurodeputat la Bruxelles.

Rezultatul a fost 67 de voturi „pentru” iar 22 s-au abţinut au fost abțineri (din partea opoziției). Mai era nevoie de un singur vot pentru ca legea să treacă.

După eșecul adoptării legii la Senat, în toamnă aceasta va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, unde situația este mai complicată pentru PSD - ar trebui să negocieze cu UDMR și cu ProRomânia pentru a avea majoritate. PSD a pierdut 25 de deputați care s-au transferat la partidul înființat de Victor Ponta anul trecut.

CCR a declarat neconstituționale câteva prevederi ale legii adoptate de Guvernul Dăncilă. În cauză este un articol al legii care spune că „pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • a) nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5;
  • b) au realizat, la data solicitării pensiei de invaliditate, stagiul minim de cotizare de 15 ani

CCR a considerat că nu este constituțională condiționarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligației fiscale de achitare a contribuțiilor reținute angajatului prin stopaj la sursă.

În opinia judecătorilor CCR, ar fi fost restrâns dreptul la pensie al unui angajat, nevoit să suporte consecințele neplății datoriilor la stat de către angajatori.

O altă prevedere considerată neconstituțională a fost și ceea ce opoziția a sesizat, iar CCR a acceptat, anume că prin aceste prevederi se impune o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilități care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane, și nu pentru toți cetățenii cu nevoi speciale.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG